No właśnie, jak w temacie - jakiej gęstości, z jakim przejściem i do czego używacie swoich 'połówek'? Zastanawiam się jaki kupić, który na początek będzie najbardziej uniwersalny...![]()
No właśnie, jak w temacie - jakiej gęstości, z jakim przejściem i do czego używacie swoich 'połówek'? Zastanawiam się jaki kupić, który na początek będzie najbardziej uniwersalny...![]()
Osobiście najczęściej używam przyciemniającej o 3 działki z twardym przejściem (Cokin P121) na wschody i zachody, aczkolwiek niewiele rzadziej używam tej przyciemniającej o 2 działki.
Tak przy okazji - właśnie odebrałem rolkę slajdów na której na każdej jednej klatce mam w rogu kadru włos - włos był właśnie na filtrze połówkowym i jest doskonale widoczny gołym okiem na klatce filmu (bez żadnego powiększania). Porażka, trzeba zwracać większą uwagę na czystość filtrów.
Zerknij raczej czy w komorze lustra nie sterczy jakas nitka to najczestsza przyczyna. Wlasa ktory by byl na filtrze nie masz szans zobaczyc na zdjeciuZamieszczone przez Krzychu
Komorę regularnie przedmuchuję i jest czysta, obiektyw (28 mm, tylko jednym robiłem) czysty, musiał być filtr.Zamieszczone przez CYNIG
Uzywam polowek Singh-Ray: 2 stopniowa - miekkie przejscie i 3 stopniowa - twarde. Foce glownie krajobraz wiec kazdy silny kontrast (wschod lub zachod najczesciej) bez polowki zniszczylby fote.Zamieszczone przez rysiaczek
Pozdrawiam
Coronado
Moja galeria: MyLightscapes.com
Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
Aha, i na zdjęciach bez tego filtra włosa nie ma...
O! Fajnie, że ktoś ten temat poruszył.
Mając do wyboru filtr połówkowy gradacyjny o współczynniku przepuszczalności :
1. 50% (przyciemnienie części kadru o 1. działkę przysłony)
lub
2. 25% (przyciemnienie części kadru o 2. działki przysłony)
który byście wybrali jako ten najbardziej użyteczny? Po prostu muszę się na coś zdecydować i właśnie mam taki dylemat![]()
Ten z 1-działką to chyba rzadko kiedy się przyda... Ja zaczynałem od 2-działkowego, później dokupiłem 3-działkowy. Reasumując moim zdaniem zdecydowanie ten drugi.Zamieszczone przez p13ka
Dzięki Krzychu za odpowiedź!
No to załatwione przy czym muszę przyznać, że nie są tanie te filtry 77mm. B+W = 300 zł. Czy to normalna cena?
Nie mam zielonego pojęcia, ale jesteś na 100% pewien że chcesz nakręcany ?Zamieszczone przez p13ka
Nie lepiej coś płytkowego Cokinopodobnego (Cokin, Hitech albo Singh-Ray jak Cie stać i masz możliwość ściągnięcia) ? Ja szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy robiłem zdjęcie z filtrem połówkowym gdzie linia podziału była na środku kadru i to bynajmniej nie dlatego że rzadko używam filtrów połówkowych. Przy okazji dokupując pierścienie mocujące załatwisz sobie resztę rozmiarów gwintów...