Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 86

Wątek: Czy można zabronić fotoreporterowi zdjęć i kiedy?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Jeśli nie stać cię na dobre tele to może nie powinieneś robić tego co robisz?
    Otóż to! Gooferek, sam entuzjazm i wymachiwanie "barterową" legitką nie wystarczy. A może być pięknie. Ja akurat często fotografuję kapele, kabarety, ogólnie mówiąc różnych takich wykonawców w niewielkim, kameralnym ośrodku kultury. To świetna okazja do zrobienia zdjęć, o jakie trudno w wielkich salach koncertowych czy amfiteatrach. Ale zawsze ustalam to z organizatorem i wykonawcami. Czasem mam tylko 10 minut, czasem bez ograniczeń. Czasem muszę trzymać dystans, czasem mogę nawet pałętać się po scenie. Odkryłeś właśnie, że można fotografować bez flesza, a przecież na koncertach to standard, o którym powinieneś wiedzieć, jeśli uważasz się za fotoreportera. Od tego są jasne elki i jeszcze jaśniejsze stałki. Btw: piszesz, że było warto bo masz świetne zdjęcia. Gratuluję skromności i poziomu samooceny.

Dopiero zaczyna Awatar Gooferek
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

jinks : nie denerwuj sie tak bo Ci zylka peknie Czytaj uwaznie posty: zdjecia robilem w wiekszosci bez uzycia lampy

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Jeśli nie stać cię na dobre tele to może nie powinieneś robić tego co robisz?

Każdy zawód ma własne narzędzia bez których praca jest nieudolna. Fotograf ma dobry obiektyw, chirurg ma skalpel itp.

Wyobrażasz sobie żeby chirurg rozcinał pacjenta nożyczkami "bo nie stać go na skalpel" ?
    Jasne... masz 100% racji, tylko ze to nie moj zawod Nie zarabiam na zycie zdjeciami, bo zawodowo zajmuje sie czym innym. Gdyby zycie bylo takie piekne to dawno bym mial jakas dluga jasna L-ke, a tak poki co musze sie meczyc z tym co mam. Mam nadzieje ze niezbyt dlugo... Pozdro
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    rolaj: pisze to juz chyba trzeci raz: zdjecia robilem bez lampy, moze kilkanascie jest z lampa, ech...
    Ostatnio edytowane przez Gooferek ; 28-02-2007 o 09:30 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

swoją drogą niezły barter ?!

to jest poprostu zwykła kpina .... dają coś co dać i tak by musieli a zgarniają foty za darmo ... ciekawa wymiana pogratulować sprytu !

Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Otóż to! GooferekBtw: piszesz, że było warto bo masz świetne zdjęcia. Gratuluję skromności i poziomu samooceny.
    Btw... nigdzie nie napisalem ze "mam swietne zdjecia" Dodales cos od siebie, wiec wybacz, ale sie z Toba nie zgodze. Napisalem ze "jest kilka fajnych sztuk". Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    swoją drogą niezły barter ?!

to jest poprostu zwykła kpina .... dają coś co dać i tak by musieli a zgarniają foty za darmo ... ciekawa wymiana pogratulować sprytu !
    Ale za darmo mam reklame, wlasny dzial ze zdjeciem co tydzien na ostatniej stronie. Zawsze to forma promocji. Taka redakcja - takie podejscie do zdjec. Na przyszlosc bedzie sie celowalo wyzej. Zbyt czesto im zdjec nie wysylam, a chyba zaczne jeszcze rzadziej, starczy im tego dobrego za free :P
    Ostatnio edytowane przez Gooferek ; 28-02-2007 o 09:37 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gooferek Zobacz posta
    Ja zreszta wspolpracuje z nimi na zasadzie bartelu. Mam ich legitke, moge wejsc tu i owdzie i w zamian za to robie im czasami zdjecia.
    Fakt ze dzieki tej gazecie mam niezla reklame za darmo, bo wszedzie pod moimi zdjeciami jest link do portfolio. Chyba musze sie upomniec o jakas nagrode za owocna wspolprace :P
    A dwa... pchalem sie pchalem i fotki mam swietne
    No slusznie, 10 min pewnie wystaczy, tylko ze ja mam lekka manie pstrykania Nie wystarczy mi 30-40 kadrow z imprezy, bo zawsze chce zebrac owa wspomniana dokumentacje przedstawienia Pewnie to dlatego ze robie to wiecej dla siebie, dla wlasnej przyjemnosci i doswiadczenia, niz dla gazety, a gazeta i zdjecia dla niej sa przy okazji, tak jak pisalem.
    Pozdro
    chłopie zastanów się co piszesz
    nie jesteś dziennikarzem i nie robisz zdjęć dla gazety tylko jesteś namolnym gościem z aparatem który wykorzystuje legitymację żeby wleźć na imprezę nie płącąc za bilet i dodatkowo wku.... rzać wykonawców i widzów którzy za bilet płacą.

Dodatkowo nie widząc twoich zdjeć mogę zaryzykować stwierdzenie że fotograf z ciebie zaden bo robisz zdjecia na ilość nie na jakość. Może po obejrzeniu twoich zdjeć zmieniłbym zdanie ale po tym co tu wypisujesz nawet nie chce mi się zaglądać do twoich zdjeć.
    A gazecie to przynosisz więcej szkody swoim postępoiwaniem niż oni mają korzyści z twoich zdjeć - takie jest moje zdanie
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony

Domyślnie

Wybacz mi, ale mądrzysz się. Nie każdego stać na dobre tele, a jedyny sposób na zrobienie zdjęcia szkłem 50mm jest podejście pod scenę i to wystarcza, bo zdjęcia wyszły mi świetne. Czasami trzeba ryzykować żeby mieć.
    Gooferek, pamiętasz co piszesz? O tym że "fotki mam świetne" przypomina też cytat w poście bebesky
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 28-02-2007 o 11:27

Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

Jakie masz podstawy mowic ze fotograf ze mnie zaden skoro nie chcesz nawet obejrzec moich zdjec? Sa sytuacje ze robi sie zdjecia na ilosc, i wybiera najlepsze sposrod kilkudziesieciu. Robiles kiedys reporterke? To nie sesja ustawiana w studiu, gdzie kazdy kadr mozna powtorzyc, tylko wylapywanie najciekawszych sytuacji sposrod wielu zdarzen, czasami nawet losowe wylapywanie. Chyba powinienes o tym wiedziec... Najpierw obejrzyj - potem oceniaj, a nie pisz bez sensu na podstawie tego co przeczytasz. To tak jak ja bym ocenial jakosc Twoich zdjec np. po sprzecie jaki posiadasz. Badz obiektywny. Pozdro

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Ale za darmo mam reklame, wlasny dzial ze zdjeciem co tydzien na ostatniej stronie.

Tak właśnie sobie myśle że chętnie przyjąłbym pracy kierowce. Nie na etat tylko takiego z doskoku. Wynagrodzenie proponuje napisać imię i nazwisko na drzwiach. Tak w ramach darmowej reklamy ( to się i tak ciesz że płacić nie musisz )

Chętny ?

Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    Tak właśnie sobie myśle że chętnie przyjąłbym pracy kierowce. Nie na etat tylko takiego z doskoku. Wynagrodzenie proponuje napisać imię i nazwisko na drzwiach. Tak w ramach darmowej reklamy ( to się i tak ciesz że płacić nie musisz )

Chętny ?
    Jasne... :P Ale samochod przechodzi do mojej dyspozycji i za paliwo na moje prywatne wyjazdy placisz Ty - bez limitow :P Nie do konca trafne porownanie chyba dales

Coś już napisał Awatar M_Kuron
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jak można robić zdjęcia w zamian za "promocje"? Przecież to paranoja! Gazety na tym zarabiają i dlatego muszą płacić. Trochę niepoważne podejście niszczące rynek. Właśnie przez takie praktyki w moim mieście nie da się znaleźć innej gazety niż Gazeta Wyborcza, która płaci za zdjęcia. Jak czytam takie posty to mocno obawiam się o moją przyszłość w zawodzie...

Poza tym 10min czasu na zrobienie zdjeć z koncertu to wystarczająca ilość. Zwłaszcza jeśli robi się dla "promocji". 10min ograniczenia dla prasy to częsta praktyka na większych imprezach i w sumie popieram takie ograniczenia.
    5D mkII + 24-70 L + 24 1.4 L + 35 2.0 + 50 1.4 + C 85 1.8 + Sigma 70 macro + 135 L + 580ex
    www.maciejkuron.pl

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów