Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 86

Wątek: Czy można zabronić fotoreporterowi zdjęć i kiedy?

Dopiero zaczyna Awatar Gooferek
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie Czy można zabronić fotoreporterowi zdjęć i kiedy?

Witam

Mam pytanie do wszystkich fotografujących na imprezach i do osób wykonujących zawód fotoreporterach.
    Otóż miałem wczoraj dziwną sytuację. W moim mieście został zorganizowany wieczór kabaretowy, sala kinowa, scena widownia itd. Trwało to kilka godzin, występy kilku kabaretów, ale nie o to chodzi. Jako fotoreporter lokalnej gazety miałem za zadanie wykonać fotki. Muszę przyznać że trochę się kręciłem pod sceną, chciałem mieć jak najlepsze ujęcia, pstrykałem sporo zdjęć. Raz czy dwa wszedłem też na brzeg sceny dla lepszych kadrów, ale tylko dosłownie na chwilę - pstryk zdjęcie i zejście. Niestety...brak tele uniemożliwa dobre zdjęcia z dystansu.
    W pewnym momencie podeszła do mnie kobieta należąca do zespołu organizatora - Miejskiego Centrum Kultury - i powiedziała, żebym się nie kręcił i tyle nie pstrykał. Trochę pofolgowałem, przestałem wchodzić na scenę ale kręciłem się dalej pod nią. Kolejny interweniował jakiś facet też z MCKu. Powiedział mi, że oni mają umowę ze zdjęcia można wykonywać tylko przez pierwsze 10 min występu każdego z kabaretów, że to nie jest sesja zdjęciowa i żebym przestał pstrykać zdjęcia, bo oni mogą mieć problemy. W rozmowie z tym panem wyraźnie zaznaczyłem że jestem z gazety, a nie jakimś chłystkiem z aparatem z ulicy. W końcu odpuściłem dla świętego spokoju.
    Więc jak to jest? Można fotoreporterowi z legitymacją prasową zabronić robienia dużej ilości zdjęć, bo... bo coś tam? Jestem ciekaw jak to wygląda i proszę o opinie na ten temat. Dziękuję i pozdrawiam
    Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Nie wiem co mozna zabronic, ale dla mnie szczytem chamstwa jest wlasnie takie wlazenie na scene, krecenie sie pod nia i tym podobne PRZESZKADZANIE w odbiorze przedstawienia ludziom (widzom) ktorzy za to zaplacili.

Dopiero zaczyna Awatar Kazelot

Domyślnie

chamstwo to troche za duze slowo, ale dla symbiozy foto-artysta ustala się takie ramy, że foto tylko przez jakąś chwilę a potem to dajcie grać artyscie. sam amatorsko staje czasem po drugiej stronie i rzeczywiście jeśli lata mi przez cały koncert gość z 1d-s i zapasem e-Lek to mnie szlag trafia (oczywiście dlatego , że ma taki sprzęt - i to mnie rozprasza najbardziej)
    canon, kit, grip, lampa, tamron, canon, grip, tiar, jupiter, jupiter, helios, helios, helios, helios, zenit, zenit, zenit, zenit, mir, statyw, filtry, c.d.n....

Domyślnie

Oczywiście, że można.. Ja się w ogóle dziwię, że Cię nie wywalili za takie zachowanie... Jeśli scena jest niska, nie wyobrażam sobie podchodzenia pod nią więcej niż raz.. A tym bardziej nie wyobrażam sobie włażenia na scenę...
    To, że masz legitkę nie uprawnia Cię do przeszkadzania ludziom w oglądaniu tego, za co zapłacili. Musisz się nauczyć, że na takich spektaklach potrzeby fotoreportera są na samym końcu.. ( nie jesteśmy świętymi krowami, jak to się większości niestety wydaje)
    Wybacz, ale właśnie przez takich panów z gazety potem ciężko się współpracuje z niektórymi instytucjami bo są po prostu nieufni..
    Na koniec powiem jeszcze, że gdy ja robię zdjęcia podczas czegokolwiek, co ma publikę najpierw dzwonię z redakcji i informuję o moim przyjściu i pytam się jakie są ograniczenia w robieniu zdjęć a na miejscu przedstawiam się organizatorowi, żeby wiedział że ja to ten co się z nim umawiał..

Przypomina mi to ostatnią Fetę, kiedy to fotoreporterzy potrafili wejść w środek spektaklu i robić zdjęcia. Doprowadzili do tego, że organizatorzy poinstruowali ochronę, że WSZYSTKICH z aparatami którzy zbliżą się na metr od aktorów mają być odpychani..
    Ostatnio edytowane przez Łukasz Unterschuetz ; 27-02-2007 o 10:05

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kazelot Zobacz posta
    chamstwo to troche za duze slowo...
    OK, moze za duzo, ale jestem wlasnie swiezo po wystepach kabaretowych ktore byly okraszone takimi "atrakcjami". Jak ktos nie ma odpowiedniego narzedzia pracy (np obiektywu) niech sie nie pcha do zadania ktore go sprzetowo przerasta i tyle.

Domyślnie

CYNIG/wiesz, to za dużo powiedziane, że przerasta.. Wystarczyło sobie usiąść po turecku przed sceną, nikomu by się nie przeszkadzało i miało by się nienajgorsze shooty..
    no ale to trzeba mieć odrobinę wyobraźni

Dopiero zaczyna Awatar Gooferek
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    OK, moze za duzo, ale jestem wlasnie swiezo po wystepach kabaretowych ktore byly okraszone takimi "atrakcjami". Jak ktos nie ma odpowiedniego narzedzia pracy (np obiektywu) niech sie nie pcha do zadania ktore go sprzetowo przerasta i tyle.
    Wybacz mi, ale mądrzysz się. Nie każdego stać na dobre tele, a jedyny sposób na zrobienie zdjęcia szkłem 50mm jest podejście pod scenę i to wystarcza, bo zdjęcia wyszły mi świetne. Czasami trzeba ryzykować żeby mieć.

Dalej...
    No ok, kręcenie się pod sceną nie jest ok. Ale nie było tak że stałem, chodziłem beszczelnie pod sceną i robiłem zdjęcia, zasłaniając widok widzom i rozpraszając występujących. Scena wysokości 1m. Wyglądało to raczej tak: kucanie pod sceną, podniesienie się, pstryk, i kucanie.
    Jeden z kabaretów nawet sam mi pozował do zdjęć, i to w trakcie występu. Chyba to byli Ci normalni...

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    CYNIG/wiesz, to za dużo powiedziane, że przerasta.. Wystarczyło sobie usiąść po turecku przed sceną, nikomu by się nie przeszkadzało i miało by się nienajgorsze shooty..
    no ale to trzeba mieć odrobinę wyobraźni
    No to patrz na poprzedni post Masz moją odrobinę wyobraźni
    Ostatnio edytowane przez Gooferek ; 27-02-2007 o 10:17 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

Domyślnie

"kucanie pod sceną, podniesienie się, pstryk, i kucanie"
    no i gdzie tu ta wyobraźnia?? czujesz różnice między siedzeniem dupskiem na ziemi,a wstawaniem co chwilę?
    "Czasami trzeba ryzykować żeby mieć."
    z czasem to zaczną cię już poznawać, że to "ten, co psuje spektakle" i zwyczajnie nie będą cię wpuszczać..

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Gooferek, jak to mawiają, poszedłeś po bandzie.
    Po pierwsze to dziwię się, że jako fotoreporter lokalnej gazety wybrałeś się focić w takim miejscu ze szkłem 17-50. Pogratulowac wyobraźni ;-)
    Po drugie, znowu się dziwię, że organizatorzy i kabarety tak długo wytrzymali nie zwracając Ci uwagi. Wykazali się wysoką kulturą (w przeciwieństwie do ciebie)
    Po trzecie (przynajmniej ja zawsze tak robię) jak fotografujesz koncert, czy jakąś imprezę masową, to wypada najpierw ustalić szczegóły z organizatorem. Gdzie i kiedy możesz się poruszać. To nie TY jesteś gwiazdą wieczoru, tylko występujący, a tak zachowałeś się jak np. sprzątaczka w kinie zamiatająca podest przed ekranem w czasie projekcji filmu. Przeszkadzałeś w odbiorze projekcji i byłeś głównym aktorem, a to jest niedopuszczalne !
    Legitymacja prasowa nie uprawnia cię do włażenia wszędzie, bez względu na okoliczności.
    P.S.
    Porównanie cię do sprzątaczki nie ma na celu obrażanie Cię, tylko zobrazowanie sytuacji.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gooferek Zobacz posta
    Wybacz mi, ale mądrzysz się. Nie każdego stać na dobre tele, a jedyny sposób na zrobienie zdjęcia szkłem 50mm jest podejście pod scenę i to wystarcza, bo zdjęcia wyszły mi świetne. Czasami trzeba ryzykować żeby mieć.
    Wybacz, ale to jest argument mniej więcej na poziomie: "wejdę na Rysy w tenisówkach bo nie mam kasy na właściwe obuwie, a przecież każdy ma prawo tam wejść"
    A co do tele, to jasne manualne 135 mm z przejściówką można mieć za mniej niż dwie stówy.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów