Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
to w imie rozwoju wlasnych umiejetnosci .. profi sprzet a i w cenie sie zmiesci 8) .. sam bym chetnie takie szkielko zanabyl ale moja druga polowa ma na ten temat odmienne zdanie
tak, ale ja wyznaja zasade, by kupowac sprzet "na lata".. a takiego szkla po prostu nie bedzie juz na co zamienic
Zanim nabędziesz to szkiełko proponuję, abyś nieco nim poćwiczył (oczywiście jeżeli masz taką możliwość; jeżeli nie — zapraszam :-D) i dopiero po tym doświadczeniu podjął decyzję o zakupie. To prawda, że ten obiektyw, jak zresztą inne trzymające klasę jest na lata, ale na przeciętną kieszeń jest bardzo drogi, zaś możliwości jego wykorzystania są bardzo ograniczone.
Chyba nie doceniasz postępu technicznego. Pisałem już gdzieś, że tandem Panasonic/Leica pracuje nad projektem sprzętu multifocalnego. Podczas wizyty w Wetzlar (mieści się tam jeden z oddziałów Leici) miałem możliwość zapoznać się z prototypami obiektywów multifocalnych. Jeżeli wprowadzą je na rynek, to w makrofotografii szybko zapomnimy o MP-E 65 i podobnych rozwiązaniach!