Sigma w przeciewienstwie do poostalych daje przyslone nawet F45! (podobno tylko w wersji do Canona) ale z drugiej strony czy bedziesz mial wystarczajaca ilosc swiatla do takich przyslon?
Sigma w przeciewienstwie do poostalych daje przyslone nawet F45! (podobno tylko w wersji do Canona) ale z drugiej strony czy bedziesz mial wystarczajaca ilosc swiatla do takich przyslon?
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
To chyba jest tylko informacja podawana do korpusu (bo przy 1:1 rzeczywista przesłona to o jedną lub chyba nawet czasem dwie działki więcej więc z maksymalnej 32 robi się 45 - Tokina też podaje rzeczywistą, w tym również 5,6 zamiast 2,8 itp). A poza tym przy w pełni domkniętej mocno spada jakość (rozdzielczość obiektywu o połowę!).
Ostatnio edytowane przez Saurus ; 02-02-2007 o 17:55
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Galeria WWW
Czy jest F45 czy nie to w sumie nie istotne bo jakość przy tej przysłonie jak dla mnie jest tragiczna...
Dzięki za wszystkie informacjie. Całe szczęcie, że nie śpieszy mi się (czyt. nie mam teraz tyle kasy![]()
) Ale zdaje się, że całkiem serio wybiliście mi pomysł z pierścieniami. Przeglądnąlem tu i tam i wygląda na to że ta Tokina AF 100 mm f/2,8 At-X PRO D wygląda cenowo najrozsądniej. Chyba rzeczywiście poczekam, dozbieram i pewnie zdecyduję się na nią. No chyba że ktoś z Was ma jakieś dobre/złe doświadczenia z tym szkłem. Nie mam porównania. Mimo wszystko wolałbym nowy kupić. Chyba że źle szukałęm ale Sigma czy Canon to wydatek w granicach 2000.. a to już w porównaniu z ceną pierścieni to dosyć spora róznica.
Pozdrawiam
Tomek
5D+BG-E4,350D+Grip, Canon 85 1,8 USM, Tamron SP AF 90 2.8 Macro1:1,Tamron 28-75 2,8, KIT, 50 1.8 Canon, 90-300 1:4,5-5.6 Canon,50 2 Industar,Zenitar 16,2,8 fisheye, Speedlite 420EX, mieszek , Minolta Dimage 7, Elfo 500 Quant,300 Analog+kt i inne popierdółki..
tyle ze pierscienie nie maja szkla, swiatla 2.8 i silnika USM dlatego taka roznica cenowa
Jarek
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Wlasnie zastananawiam sie nad kwestia pierscieni. Chce spiac je z 70-200/2.8L.
Czy moze ktos z wawki posiada pierscienie (Kenko, Marumi) i chcialby wyskoczyc z nimi na piwo ??
Wiesz co? podpialem 3 pierscienie Kenko do 70-200 L i zrobilem, sorry ale po cieku i tez niespecjalne ale takzebys widzial czy w ogole ma sens zabawa. Moim zdaniem baaardzo trudno ci to bedzie utrzymac! A ustawianie ostrosci przy 70 mm to porazka! za daleko nie ustawisz i za blisko tez nie. na 200 o wiele latwiej. Fotki to 100% bez obrobki i wycinanek
Kenko 3 pierscienie i 200 mm (odleglosc jakis 1 metr od obiektu)
http://www.arte.superhost.pl/jblamin...otoarts/22.jpg
tutaj masz z 70 mm. Odleglosc jakies 40 cm.
http://www.arte.superhost.pl/jblamin...otoarts/23.jpg
do zabawy moze tak ale nie utrzymalbym napewno! CHyba ze statyw to moze i tak.
Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 14-02-2007 o 02:57
Jarek
45 daje równiez w Minolcie Miałem używałem więc wiem :-)
Co do skali 1:1 i światla 2.8 to się trochę mylisz, bo po wyciągnięciu tubusa i co za tym idzie uzystanie skali 1:1, światło spada do około 5.6.
Jednak zastrzezeń do Sigmy 105 nie mam. To rewelacyjne optycznie szkło. Uzywałem go prawie 4 lata w systemie Minolty i teraz w Canonie mam takie samo. Przy okazji kupna mojego kupiłem drugi i w chwili obecnej sprzedaję na allegro więc zainteresowanych zapraszam. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=164931794
Więcej zdjęc z tej Sigmy masz w linku w stopce