Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: Macro, piercienie z przenieseniem czy obiektyw macro?

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Sigma w przeciewienstwie do poostalych daje przyslone nawet F45! (podobno tylko w wersji do Canona) ale z drugiej strony czy bedziesz mial wystarczajaca ilosc swiatla do takich przyslon?
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

To chyba jest tylko informacja podawana do korpusu (bo przy 1:1 rzeczywista przesłona to o jedną lub chyba nawet czasem dwie działki więcej więc z maksymalnej 32 robi się 45 - Tokina też podaje rzeczywistą, w tym również 5,6 zamiast 2,8 itp). A poza tym przy w pełni domkniętej mocno spada jakość (rozdzielczość obiektywu o połowę!).
    Ostatnio edytowane przez Saurus ; 02-02-2007 o 17:55
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Coś już napisał

Domyślnie

Czy jest F45 czy nie to w sumie nie istotne bo jakość przy tej przysłonie jak dla mnie jest tragiczna...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzięki za wszystkie informacjie. Całe szczęcie, że nie śpieszy mi się (czyt. nie mam teraz tyle kasy ) Ale zdaje się, że całkiem serio wybiliście mi pomysł z pierścieniami. Przeglądnąlem tu i tam i wygląda na to że ta Tokina AF 100 mm f/2,8 At-X PRO D wygląda cenowo najrozsądniej. Chyba rzeczywiście poczekam, dozbieram i pewnie zdecyduję się na nią. No chyba że ktoś z Was ma jakieś dobre/złe doświadczenia z tym szkłem. Nie mam porównania. Mimo wszystko wolałbym nowy kupić. Chyba że źle szukałęm ale Sigma czy Canon to wydatek w granicach 2000.. a to już w porównaniu z ceną pierścieni to dosyć spora róznica.
    Pozdrawiam
    Tomek
    5D+BG-E4,350D+Grip, Canon 85 1,8 USM, Tamron SP AF 90 2.8 Macro1:1,Tamron 28-75 2,8, KIT, 50 1.8 Canon, 90-300 1:4,5-5.6 Canon,50 2 Industar,Zenitar 16,2,8 fisheye, Speedlite 420EX, mieszek , Minolta Dimage 7, Elfo 500 Quant,300 Analog+kt i inne popierdółki..

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

tyle ze pierscienie nie maja szkla, swiatla 2.8 i silnika USM dlatego taka roznica cenowa
    Jarek
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Sekal
    Guest

Domyślnie

Wlasnie zastananawiam sie nad kwestia pierscieni. Chce spiac je z 70-200/2.8L.
    Czy moze ktos z wawki posiada pierscienie (Kenko, Marumi) i chcialby wyskoczyc z nimi na piwo ??

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sekal Zobacz posta
    Wlasnie zastananawiam sie nad kwestia pierscieni. Chce spiac je z 70-200/2.8L.
    Czy moze ktos z wawki posiada pierscienie (Kenko, Marumi) i chcialby wyskoczyc z nimi na piwo ??
    To może podaj dokąd .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Sekal
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To może podaj dokąd .
    Jak pisalem z wawki jestem i piwko tez w wawce w jakiejs spokojnej knajpie gdzie bedzie mozliwosc pobawienia sie nimi przez chwile.

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Wiesz co? podpialem 3 pierscienie Kenko do 70-200 L i zrobilem, sorry ale po cieku i tez niespecjalne ale takzebys widzial czy w ogole ma sens zabawa. Moim zdaniem baaardzo trudno ci to bedzie utrzymac! A ustawianie ostrosci przy 70 mm to porazka! za daleko nie ustawisz i za blisko tez nie. na 200 o wiele latwiej. Fotki to 100% bez obrobki i wycinanek

Kenko 3 pierscienie i 200 mm (odleglosc jakis 1 metr od obiektu)
    http://www.arte.superhost.pl/jblamin...otoarts/22.jpg

tutaj masz z 70 mm. Odleglosc jakies 40 cm.
    http://www.arte.superhost.pl/jblamin...otoarts/23.jpg

do zabawy moze tak ale nie utrzymalbym napewno! CHyba ze statyw to moze i tak.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 14-02-2007 o 02:57
    Jarek

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Sigma w przeciewienstwie do poostalych daje przyslone nawet F45! (podobno tylko w wersji do Canona) ale z drugiej strony czy bedziesz mial wystarczajaca ilosc swiatla do takich przyslon?
    45 daje równiez w Minolcie Miałem używałem więc wiem :-)

Co do skali 1:1 i światla 2.8 to się trochę mylisz, bo po wyciągnięciu tubusa i co za tym idzie uzystanie skali 1:1, światło spada do około 5.6.

Jednak zastrzezeń do Sigmy 105 nie mam. To rewelacyjne optycznie szkło. Uzywałem go prawie 4 lata w systemie Minolty i teraz w Canonie mam takie samo. Przy okazji kupna mojego kupiłem drugi i w chwili obecnej sprzedaję na allegro więc zainteresowanych zapraszam. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=164931794

Więcej zdjęc z tej Sigmy masz w linku w stopce

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów