Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Macro, piercienie z przenieseniem czy obiektyw macro?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Macro, piercienie z przenieseniem czy obiektyw macro?

Witam wszystkich, wydaje mi sie ze przeszukalem cale forum i nie jestem przekonany co do znalezionych informacji. Mam zamiar zakupic pierscienie Mamuri. Moje pytanie czy do fotografii (spozywka przede wszystkim - studio) w polaczeniu z kitem lub 50 1,8 Canona to dobre rozwiazanie? Do tej pory uzywalem pierscieni i starego heliosa 44-2 i czasem wydaje mi sie ze jakosc jest srednia. Czy lepiej dolozyc do jakiegos obiektywu macro np Sigma 105/2.8 EX DG Macro czy pierscienie z przeniesiem w zupelnosci wystarcza a jakosciowo bede mial lepsze wyniki niz z Heliosa?
    Mam spory dylemat czy wydac te 500 zl na piercienie czy lepiej wydac ta kase na cos innego? Byc moze ktos ma zdjecia robione za pomoca takich pierscieni i 50 1.8. Bede wdzieczny za kazde info.
    Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.
    Tomek

p.s a przy okazji juz jesli pierscienie to lepiej Mamuri czy kenko???
    Ostatnio edytowane przez BigTom ; 31-01-2007 o 14:40
    5D+BG-E4,350D+Grip, Canon 85 1,8 USM, Tamron SP AF 90 2.8 Macro1:1,Tamron 28-75 2,8, KIT, 50 1.8 Canon, 90-300 1:4,5-5.6 Canon,50 2 Industar,Zenitar 16,2,8 fisheye, Speedlite 420EX, mieszek , Minolta Dimage 7, Elfo 500 Quant,300 Analog+kt i inne popierdółki..

Początki nałogu

Domyślnie

Jeżeli zamierzasz kupić pierścienie pośrednie i chcesz ich używać z kitem (przypuszczam, że w standardzie EF-S), to zwróć uwagę na to, czy pierścienie będą współpracowały z obiektywami standardu EF-S!
    Z treści Twojego postu wnioskuję, że raczej rzadko będziesz przekraczał skalę odwzorowania 1:1. Przyjmuję, że zależy Ci na zdjęciach najwyższej jakości. Z standardowym obiektywem raczej ich nie wykonasz, chyba że będzie to standard do 5D :smile: !
    Przy podejmowaniu decyzji o zakupie musisz pamiętać o tym, że z powodu odmiennej korekcji żaden z standardowych obiektywów dozbrojony pierścieniami pośrednimi, soczewkami lub konwerterem nie może się równać z specjalizowanym obiektywem makro. Wymieniony przez Ciebie obiektyw Sigma 105/2,8 Ex DG Makro jest bardzo dobry i na Twoim miejscu wybrałbym tą właśnie opcję.

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Pierścieni są w środku puste, jak wiesz.

Jakośc będzie dokładnie taka jaki zastosujesz obiektyw.

możesz nawet połączyc to z 135/2.0

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    Pierścieni są w środku puste, jak wiesz.

Jakośc będzie dokładnie taka jaki zastosujesz obiektyw.

możesz nawet połączyc to z 135/2.0
    Niestety, nie do końca to jest prawdą. Po zastosowaniu pierścieni lub mieszka zmienia się odległość obiektywu względem płaszczyzny obrazowej (błona lub matryca), co nie pozostaje bez wpływu na jakość odwzorowania. Błąd jest jednak na tyle mały, że w praktyce można go pominąć (przynajmniej w skali odwzorowań poniżej 1:1).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zestawem 50/1.8 + pierścienie daje się robić zupełnie sensowne makro z ciekawymi skalami odwzorowań. Ale raczej właśnie tylko w studio. Do latania za robalami w plenerze lepiej nadaje się obiektyw makro o większej ogniskowej.
    Mam wrażenie, że wstawiałem kiedyś tutaj zdjęcie łebka zapałki zrobionego takim zestawem.

Uzależniony

Domyślnie

w sobote bede sie bawil w sesje na potrzeby stockow, wiec napisz co ci mam sfocic, posiadam 50 1,8 i piersienie Kenko, zestaw z przenoszeniem AF, 12mm + 20 mm + 36mm, dzialaje bez problemow z 50tka, tylko ze tak jak napisano powyzej nadaja sie raczej tylko do studio, bo odleglosc do obiektu zmniejsza sie na tyle ze trzeba sie bawic w dluzsze ustawianie swiatla zeby ci obiektyw go nie zaslanial, z KITem nie dzialaja bo w srodku maja blony ktore nie pozwalaja (fizycznie - chyba ze sie je jakos powycina) na podlaczenie obiektywu EF-S, napisz jakie fotki planujesz to jesli tylko bede w stanie to ci strzele i sobie poporownujesz z kazdym z pierscieni z osobna i z ich roznymi kombinacjami
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzieki za info, troche mi to rozjasnilo. Przede wszystkim ni wiedzialem ze moga byc problemy z EF-S. Mialem zamiar korzystac z 50/f1.8 bo poki co to moje najrozsadniejsze szklo, a przy okazji jasne. Miszaqq - rzeczywiscie bylbym wdzieczny gdybys mogl kila fotek podeslac z 50. Cokolwiek co bedziesz mial pod reka, nie chcialbym Ci zawracac glowy zbytnio. Tak czy siak bede bardzo wdzieczny. Najlepiej jakis motyw na najmniejszym odwzorowaniu i najwiekszym. Niestety obawialem sie odpowiedzi od Was ze lepiej makro obiekty ale przyznaje ze na razie musze dokupic kolejne Elfo wiec ... no ale raz jeszcze dzieki za informacje. No chyba ze ktos ma lepszy (cenowo) pomysl na obiektyw ...
    Pozdrawiam
    Tomek
    5D+BG-E4,350D+Grip, Canon 85 1,8 USM, Tamron SP AF 90 2.8 Macro1:1,Tamron 28-75 2,8, KIT, 50 1.8 Canon, 90-300 1:4,5-5.6 Canon,50 2 Industar,Zenitar 16,2,8 fisheye, Speedlite 420EX, mieszek , Minolta Dimage 7, Elfo 500 Quant,300 Analog+kt i inne popierdółki..

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Istnieją również tanie obiektywy makro. Na przykład Cosina 100/3,5 (występuje także pod marką Soligor, Vivitar, Phoenix - to to samo). W archiwum tego forum jest całkiem sporo informacji o tym obiektywie - jakość wykonania koszmarna, ale optyczna bardzo dobra, z dedykowaną soczewką powiększenie 1:1 i z normalnej odległości.
    Na Alllegro można dostać za ok. 400-450 więc w cenie kompletu pierścieni, nowe kosztują chyba ok. 700 zł (i nowe też widziałem na Allegro). Za tą cenę chyba nic lepszego nie znajdziesz.
    Ostatnio edytowane przez Saurus ; 01-02-2007 o 17:11
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Dopiero zaczyna Awatar hroopek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak ktoś dysponuje rysunkiem technicznym bagnetu canona, to moge sie skusic na "uproszenie" tokarza o dorobienie bardzo tanich zamienników.
    Duża Puszka Canon i wszystkie niezbędne klamoty...hmmm i kiedys miałem Trabanta...sedan...

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Ja na poczatku bawilem sie pierscieniami porednimi KENKO a potem nabylem obiektyw makro. Teraz moge laczyc ze soba i mam jeszcze wieksza skale odwzorowania. Z moich spostrzezen wynika:

1. Do moich pierscieni posrednich KENKO podpialem kazdy obiektyw oprocz KITowego. Nie zakrecisz bo obiektyw ma za dluga dupke. Nie wiem jak to z Marumi ale mysle ze to samo bedzie

2. Cena pierscieni posrednich z przeniesieniem automatyki = prawie cena uzywanego obiektywu makro (sam moja Sigme 105 sprzedalem wczoraj za 890 zl) za pierscienie KENKO dalem 590! A roznica miedzy pierscieniami a obiektywem stricte macro jest duza i chyba warta 300 zl na strone obiektywu ktory dodatkowo moze sluzyc ci jako normalne szklo. Pierscienie tylko do makro.

3. Mialem do wyboru Marumi albo Kenko - Marumi sa krotsze dlatego wzialem Kenko

Moze to zadne wywody ale szczerze polecam ci obiektyw stricte Macro z odwzorowaniem 1:1 (zadne tam nakladki! Obiektyw ma miec 1:1 sam z siiebie a nie z nalozonymi super soczewkami..
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów