Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
Stałek nie masz, więc trudno byś je lubił. Pomijając stosunkowo nieistotną mityczną "ostrość" stałek, to są one zdecydowanie jaśniejsze, co umożliwia stosowanie zdecydowanie niższych czułości. ...
Stalke 50 mialem z moim analogiem na ktorym sie nauczylem robic foty wiec wiem jaka jest roznica (w jasnosci znam roznice, co do ostrosci to sie orientuje z literatury ale nie z doswiadczenia bo nie robie wielkich powiekszen) ale lubie lapac ludzi jak tego nie wiedza wiec gdy tylko dozbieram kupuje 70 - 300 VR i dopiero bede mial zabawe :-P

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
Pełna klatka jest lepsza, bo jest większa, a nie dlatego że tak se wymyśliła Leica. Pozwala to na zastosowanie niższych rozdzielczości, dzięki czemu uzyskujemy wyższą kontrastowość zdjęć. Oczywiście większa matryca eksponuje też wady optyki, które zwykle im dalej od centrum kadru, tym są większe. Jednakowoż wystarczy popatrzeć na wykresy MTF, by zrozumieć pewne oczywiste fakty...
Ja tylko mowilem ze ludzie sie przyczepili do tych cyferek. Jakby w analogach standartem bylo przykladowo FF = 22 * 30 to nikt normalny by dzisiaj nie marudzil ze chce 24 * 36 tylko by chcial 22 * 30. Dlatego nie widze sensu w FF bo rownie dobrze mozna by bylo byc za 6 * 9 - wieksza matryca, lepszy kontrast itp. To cale 24 * 36 to tylko standart maloobrakowy fotek analogowych i wcale nie musi byc tak z cyfrowymi bo przypuscmy ze wieksze firmy dojda do porozumienia i zrobia sobie standart FF = 36 * 48 i kazdy bedzei go chcial zapominajac o 24 * 36 ?

Czy to co napisalem jest zrozumiale ? Bo mam talent do gmatwania w jez. polskim i nie zawsze latwo mnie zrozumiec