Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Które szkło?

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Polecam zestaw z mojej stopki czyli coś podobnego do zestawu nr3.
    17-50 super uniwersalny (choć czasem żałuję, że nie jest to 16-50 i że canon nie ma nikonowskiego cropa 1,5);
    100/2,0 (lub 85/1,8) jakość zabójcza, no i można za kilka lat przyczepić do FF.
    EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
    ...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogist Zobacz posta
    Polecam zestaw z mojej stopki czyli coś podobnego do zestawu nr3.
    17-50 super uniwersalny (choć czasem żałuję, że nie jest to 16-50 i że canon nie ma nikonowskiego cropa 1,5);
    100/2,0 (lub 85/1,8) jakość zabójcza, no i można za kilka lat przyczepić do FF.
    No własnie tez się tego boję - że kupię 17-50 i będę mimo wszystko żałował, że nie jest szerzej.
    Dlatego wybrałem opcję 28-75 + Tokina 12-24 (tu już nie będzie za wąsko).
    A moze kiedys i tak dokupię 85/1.8 :-) hehe

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Moim zdaniem opcja nr 3 najlepsza. Tokina 12-24 + Tamron 28-75 i zakres masz pokryty, a dziura 24-28 jest praktycznie niezauważalna.

Co do tamrona się nie wypowiadam, natomiast Tokinę mam i sobie chwalę

Tutaj moje posty dot. Tokiny :

http://www.canon-board.info/showpost...3&postcount=68

http://www.canon-board.info/showpost...5&postcount=12
    pucha i grucha

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No właśnie - będę miał i super szeroko (Tokinka), dobry spacer zoom (Tamron) + to co posiadam dotychczas - Canon 100-300 i kilka szkieł M42 - jak dla mnie zestaw super. Nie jestem zawodowcem i nie zarabiam na zdjęciach - i nie stac mnie na szkła za 3-4 tysiące (nie wspominając o droższych).
    Jeszcze tylko zmienić puszkę na 30d....

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scream Zobacz posta
    Moim zdaniem opcja nr 3 najlepsza. Tokina 12-24 + Tamron 28-75 i zakres masz pokryty, a dziura 24-28 jest praktycznie niezauważalna.

Co do tamrona się nie wypowiadam, natomiast Tokinę mam i sobie chwalę

Tutaj moje posty dot. Tokiny :

http://www.canon-board.info/showpost...3&postcount=68

http://www.canon-board.info/showpost...5&postcount=12
    Dzięki - już oba posty widziałem po kilka razy :-)

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    No właśnie - będę miał i super szeroko (Tokinka)
    I przyda się na następny wyjazd do Chorwacji ;-) (btw. ładne zdjęcia pięknego kraju w twojej galerii)

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Jeszcze tylko zmienić puszkę na 30d....
    I pełnia szczęścia :-D wiem coś o tym.
    pucha i grucha

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scream Zobacz posta
    I przyda się na następny wyjazd do Chorwacji ;-) (btw. ładne zdjęcia pięknego kraju w twojej galerii
    O tak - Chorwacja to mój faworyt....zaraz po Afryce.
    Te zdjecia z Chorwacji - wszystkie robiłem jeszcze kompaktem Canona - A70 :-)
    Chciałbym tam pojechać jeszcze raz z lepszym sprzętem. Może w tym roku, kto wie...

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zOOn Zobacz posta
    1. Tamron 28-75/2.8 + Tokina 12-24

Jako podstawowe (i jedyne) szklo, to troche IMHO za krotko (krocej od kita). ...Do tego klopoty z ostrzeniem...
    A o klopotach z ostrzeniem z T 28-75/2.8 to juz nie napiszesz? Testy na optyczne.pl jasno pokazuja, ktory obiektyw ma wieksze klopoty z ostrzeniem (i pewnie ilosc postow na ten temat tez... chociaz to nie jest miarodajne).

Cytat Zamieszczone przez zOOn Zobacz posta
    Tokine mecze od paru dni - nie moge sie przyzwyczaic do tego kata widzenia jeszcze, ale, niezaleznie od tego, jestem zadowolony. Ostra w calym kadrze, w miescie, plenerze, wnetrzu i portrecie (specyficznym ). Z kolorem tez sie fajnie wyrabia w roznym oswietleniu.
    A ja slyszalem i czytalem ze ta Tokina 12-24 ma potezne aberracje chromatyczne. Jak to wyglada w twoim egzemplarzu? Na optyczne.pl aberracje wyszly tak duze, ze, jak dla mnie, ten obiektyw jest zdyskwalifikowany.

Jak sie robi tylko B&W to aberracje nie maja znaczenia ale jak sie robi kolor, to nie mozna o nich zapominac.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    A ja slyszalem i czytalem ze ta Tokina 12-24 ma potezne aberracje chromatyczne. Jak to wyglada w twoim egzemplarzu? Na optyczne.pl aberracje wyszly tak duze, ze, jak dla mnie, ten obiektyw jest zdyskwalifikowany.
    To może ja coś dodam od siebie. Aberracje są, owszem. Nie dziwi chyba fakt, że największe na 12mm i f4 ale i nawet to nie jest (przynajmniej dla mnie) jakimś dużym problemem, bo darmowy Rawshooter essentials usuwa mi te aberracje w sekunde. Owszem lepiej jakby ich nie bylo wcale, ale tak to tylko w Erze :smile: Polecam robić w rawach, w jpg faktycznie mógłby być z tym kłopot.

Najczęściej robie fotki na 15mm i f7.1 - f9 i aberracje są tu znacznie mniejsze, a tak jak napisałem wyżej, po odpaleniu w RS znikają całkowicie.

Można jeszcze kupić Canon'a 10-20 , który w tej kwestii spisuje się znacznie lepiej, ale cenowo jest o blisko 1000 złociszy droższy.
    pucha i grucha

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Bez przesady z tymi CA, z RAWów daje się usunąć a poza tym nie ma co za dużo wymagać od szkła za 1.8 kPLN. Jesli kupi się Canona 10-22, CA mniejsza ale cena wyższa o 50-60%.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów