Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Które szkło?

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja bym proponował opcję nr 3 pod warunkiem, że ewentualnie kiedyś nadejdzie w miarę szybko.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

2, bo kiedyś kupisz analoga.
    ;]
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    2, bo kiedyś kupisz analoga.
    ;]
    No właśnie chyba analoga nie kupię - zastanawiałem się nad tym dośc poważnie, ale kwotę, jaka w ciągu roku wydałbym na klisze i odbitki mogę zainwestowac w jakieś dobre szkiełko - lub jakiś fajny wyjazd :-)

Prawdopodobnie zdecyduję się na 17-50/2.8, ale jeszcze nie jestem w 100% zdecydowany... i w związku z tym czekam na kolejne sugestie.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Ponieważ mam lub miałem szkła o których pisze autor, mogę rekomendować 1, zwłaszcza jeśli bardzo serio traktujesz landschafty. Opcja 2 jest również dobra i cenowa tańsza o 200 PLN ale może okazać się za wąska.
    Bierz 1 i zacznij focić.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bralbym opcje 3. Po pierwsze: T 17-50/2.8 jest rownie dobry optycznie co T 28-75/2.8 i na cropie ma wygodny zakres (ktorego brak w opcji 1 i 2 kompensujesz innymi zoomami). Po drugie (i moze najwazniejsze): w opcji 3 masz stalke... i to swietna stalke 85/1.8. Zrobisz tym obiektywem troche zdjec i na zoomy bedziesz patrzyl innym wzrokiem (zoom - wol roboczy do wszystkiego, stalka - pedzel w reku artysty). W opcji 1 i 2 masz same zoomy i predzej czy pozniej pomyslisz "a moze by tak stalka"? I pewnie do 1 i 2 i tak dokupilbys 85/1.8

Oczywiscie kwestia zasadnicza: "lepszosc" lub "nielepszosc" szkiel to w pierwszej kolejnosci sprawa "do czego maja one sluzyc", a dopiero potem "ktory ma lepsza rozdzielczosc". Do moich celow, tak jak je widze obecnie, zestaw 3 bylby lepszy niz 1 i 2. Ale w twoim wypadku moze byc inaczej (mowisz, ze lubisz szeroko, ze landszafty). Tutaj nikt ci nie pomoze, sam musisz znalezc odpowiedz
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 24-01-2007 o 23:51
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ciężko mi powiedziec jak szeroko byłoby w sam raz - do tej pory najszerzej było 18mm na cropie (czyli coś ok 28mm). 17mm będzie trochę szerzej, ale nie jestem pewnien czy wystarczy. Teoretycznie zawsze można dokupić Tamrona 11-18, sigmę 10-20 czy w/w Tokinę.

Co do stałek - to mam kilka M42 - jestem pod wrażeniem adjęć, jakie przy ich pomocy można wykonać. Myślę, że 85mm canona będzie jeszcze lepsze....

Pozdrawiam

filip1977
    Guest

Domyślnie

Witaj!Mam ten sam problem co Ty lecz trochę innej natury.Szykam coś na śluby i mam probem albo 17 - 50 albo 28 - 75 no i do tego metz 58 af1 lub 580 ex (mam 350d) może ktoś coś dopowie na ten temat?
    Ostatnio edytowane przez filip1977 ; 25-01-2007 o 00:37

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może ktoś jeszcze ma ochotę coś dodać.
    Będę wdzięczny za rady bardziej doświadczonych osób - szczególnie tych, które te szkła uzywały lub używają.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Będę wdzięczny za rady bardziej doświadczonych osób - szczególnie tych, które te szkła uzywały lub używają.
    Używam Tamrona 17-50/2,8 i polecam.

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Wrzuce swoje 3 grosze. Tamrona 28-75 mialem. Tokine 12-24 mam od niedawna.

Ustosunkuje sie punkt, po punkcie:

3. Tamron 17-50/2.8 (jako jedyne szkło) + ew. kiedyś 85/1.8
    Jako podstawowe (i jedyne) szklo, to troche IMHO za krotko (krocej od kita). A moze sie zdarzyc, ze to 85/1.8 bedzie bardzo 'kiedys'. Do tego klopoty z ostrzeniem. (Wiem, ze znasz wady - pisze ze swojego punktu widzenia).

Ja bym nie bral (z tej listy ofcoz).

2. Tamron 28-75/2.8 + Tamron 17-35
    To fajny zestaw, dwa fajne obiektywy z fajnym swiatlem i dobra opinia.Z tym, ze mozna by to zrobic np. Sigma 17-70 i dokupic cos jeszcze.

Sam tak kiedys zrobilem i nie zaluje (zamiast dokupic dol - wymienilem Tamrona na Sigme).

Za tym zestawem(28-75 + 17-35) przemawia kompatybilnosc z FF - ale do tego czasu to Ci sie sporo moze w szklarni zmienic.

1. Tamron 28-75/2.8 + Tokina 12-24
    Wg najlepsza opcja. Oba ostre, z ladnym kolorem i rysunkiem (widzialem, ze ktos porownuje 28-75 do 24-70L ).

'Dostajesz' bardzo ciekawy zakres - ostry od F/4 obiektyw na krajobraz, architekture, streetfoto i wnetrza oraz niezawodny, jasny zoom z fajnym zakresem do wszystkiego.

Ten zestaw na FF tez od bidy pojdzie - ta Tokina jest, podobno (wyczytalem, nie sprawdzalem), calkiem w porzadku na FF juz od 16-17 mm.

Tokine mecze od paru dni - nie moge sie przyzwyczaic do tego kata widzenia jeszcze, ale, niezaleznie od tego, jestem zadowolony. Ostra w calym kadrze, w miescie, plenerze, wnetrzu i portrecie (specyficznym ). Z kolorem tez sie fajnie wyrabia w roznym oswietleniu. (Kupilem na ebay z Hong Kongu za 403 euro z przesylka).

Ja bym obstawial:

Zestaw 2 - 30% (albo Sigma 17-70 albo Canon 17-85 + jasna stalka)

Zestaw 3 - 70%

Pozdrawiam
    5D

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów