do czego obiektyw .... nie nie, inaczej - Chce dobra jakośc przy 35mm. I na bank stałka będzie lepsza. To wiemy. ale jezeli te róznice nie są powalające (tak jak np w 24-70 a 50 f1.4t przy 50mm) to pytanie brzmi czy nie lepiej miec zakres od 16mm? o 35mm juz poczytalem i poogladalem ale 16-35 nie znam wiec pytam tych co z niejednego pieca chleb jedli.
Ostatnio edytowane przez bachoo ; 25-01-2007 o 15:45
a ja w dalszym ciągu pytam do czego Ci ten obiektyw bo to jest pozycja wyjsciowachyba ze kupujesz by kupic a później bedziesz sie zastanwiał do czego Ci to
na ulice bym kupił 35 ale jesli szukasz naprawde jasnego zastepstwa kita to bierz 16-35 i wiecej tu napisac nie mozna... to bardzo dobry jasny obiektyw szerokokątny (ma swoje wady jak dekilatne aberacje w narożnikach na krótkich ogniskowych, jak kazdy obiektyw tego typu choc to problem onanistów bo normlanie na odbitkach tego nie widac) który dziwnym zrządzeniem losu, w wyniku pojawienia sie cropa stał sie substytutem kita... jesli nie pałujesz sie nad kazda fotką w powiekszeinu 500% na monitorze komputera, to kup tego zooma bo po tym co piszesz widać iż nie masz jakiegos nastawienia na to co chcesz nim robic, ale jesli masz problemy typu linijki,dekielki etc to go nie bierz bo wydasz ponad 4 tys zł i skończysz na prochach uspokajających![]()
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
aberrrrracje w narożnikach, aż mnie zęby zabolały
Panie skipper nie patrzmy na ostrość tylko na plastyke obrazu, o to mnię chodziło. a to trudno odebrać w powiekszeniu, więc zostańmy przy rozmiarze +/- 18x24. A określenie obiektywu za 5tyś jako zastępca kita jest idiotyczne choć w moim przypadku za to najbardziej trafne bo nic poza kitem i 50 1.4 ni mam. Pytam o to z czystej ciekawosci bo pewnie i tak życie zweryfikuje plany do uzywanej 17-40 albo do T17-50
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
jak chcesz piekną plastyke to powniens zaczac od kupna 5D
co do określenia jako idiotyzm zastepstwa kita obiektywem za 5 koła to nie idiotyzm tylko fakt... w tym celu kupuja go ludzie posiadający cropa![]()
z koleji 17-40 to bardzo fajny, porządnie zrobiony obiektyw i godny polecenia. nie czytaj tych herezji jakie tu niektorzy wypisują... ok Tamton też jest fajny i zdjęcia lepszego tym Canonem nie zrobisz o ile AF Tamrona trafi... ale pod wzgledem trawłosci szczelnosci szybkosci i dokładności AF tamrona to kompletnie nie ta liga...
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Ano kupilem Tamiego 17-50 z gwarancja fototechniki i sprawdzalem kilka zanim kupilem. Okazaly sie lepesze i gorsze. Wiec wybralem najlepszy z nich i ostrzy ok. Pogodzilem sie z faktem ze przy 17mm na 2.8 napewno nie bedzie zyletki i nie chce marnowac czasu na szukanie tego jedynego. Linijek w zyciu nie foce tylko co innego. Planowalem 17-40 ale niestety 2900 mnie troche odstraszylo a potrzebowalem szkla bo zostala mi tylko 50 i 70-200 a w sobote mam koncert z ktorego kase mam. Kiedys sie to pewnie i tak wymieni wiec po co mam teraz zamartwiac sie jakby to mialo do grobowej deski. Wybralem to co najlepsze bylo i chyba juz ok. Natomiast jest jeszcze jedna sprawa. Przegladalem fotki robione roznymi obiektywami i zauwazylem ze lewa strona foto jest zwykle bardziej nieostra niz prawa... Troche jakby po prawej ostrosc trafiala tam gdzie powinno a po lewej jakby troche na przod. (punkt ostrzenia mialem ustawiony na centrum). I nie mowie o rogach. (robilem foto twarzy) .
Poza tym oczywiscie mam jedno pytanie odnosnie funkcji redukcji szumu w 30 D. Czy warto to miec wlaczone caly czas? Czy ta redukcja wlacza sie przy dlugich czasach czy raczej na wszystkim? Jak w ogole traktowac to cudo?
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Ostatnio edytowane przez MMM ; 25-01-2007 o 19:26