Czytam od jakiegoś czasu canon-board.info. Nie pamiętam niestety nicka osoby, która powszechnie jest ceniona na tym sidzie za wzorową realizację zamówień na sprzęt Canon'a po atrakcyjnych cenach. Proszę userów na naprowadzenie mnie na kontakt z tą osobą.
Proszę również o ewentualne skorygowanie mojego wyboru.
Obecnie przesiadam się na Canona z Olympusa, ale chcę to zrobić na spokojnie. Dlatego chcę zacząć od kupna kilku obiektywów Canon’a i dopiero po ich zakupie dokonać zakupu puszki. Wiąże się to również z oczekiwanymi premierami nowych puszek Canon’a.
Czy poniższe obiektywy będą prawidłowo współpracować szczególnie z ff? Mam pewne obawy co do Canon EF 16-35mm/f 2,8 L USM. Nie zdecydowałem również czy zrezygnuję z cropa. Dostrzegam również jego zalety dlatego chciałbym kupić szkła dobrze współpracujące zarówno z cropem jak i ff. Zakres to inna kwestia.
Szkła, jakie wybrałem:
Canon EF 35mm/f 1,4 L USM
Canon EF 135mm/f 2,0 L USM
Canon EF 300mm/f 4,0 L IS USM (zastanawiam się nad 400mm/5,6 L USM na
wypadek jakbym jednak zdecydował się na ff)
Canon EF 16-35mm/f 2,8 L USM
Canon EF 24-70mm/f 2,8 L USM
Canon EF 70-200mm/f 2,8 L IS
Zdecydowałem się na Canona tylko i wyłącznie ze względu na stabilność jego systemu. Piszę to by zapobiec ewentualnemu szydzeniu z Olympusa. Jedynym powodem przesiadki jest brak info od Olympusa co do nowych puszek oraz co za tym idzie przyszłości systemu. Nie zaryzykuję kolejnych kilkunastu tysiaków nie mając pewności czy będę miał możliwość podpięcia świetnych ZUIKO do godnego nich korpusu.
Pozdrawiam…