Strona 46 z 1000 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696146546 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    "jesli juz sie musisz uczyc na błedach... to najlepiej na błedach innych"
    z jednej strony to dobra metoda, ale najbardziej skuteczna jednak jest nauka na własnych błędach. niestety, ktoś może na tym ucierpieć, dlatego ja polecam pierwsze śluby robić jako fotograf numer dwa. w domu ocenić co można poprawić i czy wogóle jest sens

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    mkwiek Nikt tu o niczym nie zapomina. Chyba jednak lepiej się uczyć z rad ludzi, którzy zrobili kilkaset ślubów, niż słuchać teoretycznych przemyśleń kogoś, kto był 3x i mu się coś wydaje..
    mi się wydaje jednak, że prawda zawsze leży pośrodku najlepiej posłuchać rad innych ale i samemu się czegoś nauczyć. po za tym każdy z Was ma w wielu aspektach inne zdanie na temat robienia ślubów. jednemu wystarczy 50, inny szeroki, innemu zaś potrzebne tele a innemu nie.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    z jednej strony to dobra metoda, ale najbardziej skuteczna jednak jest nauka na własnych błędach. niestety, ktoś może na tym ucierpieć, dlatego ja polecam pierwsze śluby robić jako fotograf numer dwa. w domu ocenić co można poprawić i czy wogóle jest sens
    Z punktu widzenia fotografa numer jeden: uwielbiam tych kolesi, którzy pchają się na metr przed młodych, "bo on widzi kard". I to, że zawodowcom psuje robotę nie ma znaczenia, bo jemu się wydaje, że ON MA. Z punktu widzenia kamerzysty jest dokładnie tak samo. Też bluźni.

Są momenty, kiedy ci drudzy mogą się uczyć fotografii, kiedy nie przeszkadzają. Ale nie, wtedy, to oni już siedzą nawaleni i szczęśliwi z powodu dobrze wykonanej pracy. Szczęście trwa zwykle do momentu ściągnięcia zdjęć na kompa. Bo niestety znów zielony program zasłużył na swoją nazwę

Z punktu widzenia Młodych: Im więcej takich "drugich fotografów" na pierwszym planie, im więcej wujków z kamerami, telefonami itp, tym cieplej. Co ciekawe, im brudniejsze trampki mają na nogach i gorszy t-shirt, tym są bliżej.

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    Chyba jednak lepiej się uczyć z rad ludzi, którzy zrobili kilkaset ślubów, niż słuchać teoretycznych przemyśleń kogoś, kto był 3x i mu się coś wydaje..
    mi się wydaje jednak...
    Sam się podkładasz..
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Później padło coś o 18-50 dla cropa. A co z głębią ostrości? Ogniskowe go nie wszystko. Żeby to szkło miało zastąpić wyżej wymieniony zestaw, mysiałoby idealnie pracować na f/2.8. A do tego dochodzą jeszcze wydłużone czasy naświetlania. W większości kościołów mam iso800 i czasy ok. 1/30s. 350d z tamronem zwyczajnie nie da rady.
    W tym momencie praktycznie zdyskwalifikowałes całościowo APS-C do reporterki ślubnej. Wg mnie jest to podejście zbyt radykalne.
    Moim zdaniem różnica w jakości i plastyce zdjęc wykonanych np. 350D + jakiś 17-50/2,8 vs 5D + 24-70L będzie po prostu ceną za zatrudnienie amatora w miejsce zawodowca.

Chyba jednak lepiej się uczyć z rad ludzi, którzy zrobili kilkaset ślubów, niż słuchać teoretycznych przemyśleń kogoś, kto był 3x i mu się coś wydaje..
    W zupełności się zgadzam, o ile te rady będą szczere i życzliwe.
    Natomiast mam watpliwości co do tych intencji, kiedy pytającemu amatorowi z 350D radzi się dwie stałki 35 i 85mm.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta

W zupełności się zgadzam, o ile te rady będą szczere i życzliwe.
    Natomiast mam watpliwości co do tych intencji, kiedy pytającemu amatorowi z 350D radzi się dwie stałki 35 i 85mm.
    Pisałem o swoim podejściu do ślubnej szklarni.
    Ktoś z cropem może to sobie przetłumaczyć na 24 i 50mm. Nawet taniej go wyjdzie
    No i kłopoty z głębią da się wtedy jakoś opanować.
    Jarek

Domyślnie

Pisałem o swoim podejściu do ślubnej szklarni.
    Wcześniej słowem o tym nie wspomniałeś, że stałki 35 i 85mm proponujesz z perspektywy Fullframe, a wręcz przeciwstawiłeś je wobec Tamrona 17-50/2,8

Ktoś z cropem może to sobie przetłumaczyć na 24 i 50mm. Nawet taniej go wyjdzie
    Ty to wiesz, ja też, ale dalej mam wątpliwości, czy autor wątku potrafiłby sobie to przetłumaczyć i po prostu odniosłem wrazenie, że świadomie chcesz poczatkującego amatora wpuscić w maliny. Jesli jest inaczej - przepraszam.
    Pozdrowienia, Tomek

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Ty to wiesz, ja też, ale dalej mam wątpliwości, czy autor wątku potrafiłby sobie to przetłumaczyć i po prostu odniosłem wrazenie, że świadomie chcesz poczatkującego amatora wpuscić w maliny. Jesli jest inaczej - przepraszam.
    Wiesz, czepiasz się. Juz to widzę, jak ktoś wyciąga 5 czy 10tys. złotych i leci po dwa szkła, bo "ktoś inny go wpuścił w maliny".
    Kiedyś przy podobnych przypadkach spotkałem się już ze stwierdzeniem, że piszę takie rzeczy, żeby się pozbyć konkurencji. Teraz to o malinach.

Czasem się zastanawiam, po co jak tracę czas na wypisywanie tych głupot. Niech się każdy uczy na własnych błędach, za własne pieniądze.
    Dla mnie EOT.
    Jarek

Domyślnie

Wiesz, czepiasz się. .
    No dobra, moze trochę ;-)

Dla mnie EOT.
    OK.
    Pozdrowienia, Tomek

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

ja bede robic w czerwcu jeden slub i mam zamiar kupic do tego celu sigme 17-70, potem bedzie sluzyc jako spacer zoom (nie jestem profi i pstrykam gdy mnie poprosza - bo niektorzy prof maja przerost ego nad umiejetnosciami, a nie wspominajac o cenie) .
    juz widze kolesa w kosciele zmieniajacego szkla 17-40, 50 a na deser 100-200. a jeszcze jedno pytanie jakie robicie powiekszenia fotek slubnych ze potrzebujecie super eLek? imho jakosc sigmy lub tamrona styknie tylko ten AF.....

ja mam zamiar zabrac na slub dwa zestawy

350d z sigma 17-70 (jest dosc jasna)
    i 500n z canonem usm 75-300 i filmem iso 400 lub 800

i bede walczyc

czasami mam wrazenie ze wszyscy amatorzy umarli....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam1004a Zobacz posta
    juz widze kolesa w kosciele zmieniajacego szkla 17-40, 50 a na deser 100-200.
    ja mam zamiar zabrac na slub dwa zestawy

350d z sigma 17-70 (jest dosc jasna)
    i 500n z canonem usm 75-300 i filmem iso 400 lub 800
    no i tym samym sam sobie odpowiedziales ;-)

ja jestem amatorem i zmienialem co jakis czas T 28-75 i T 17-35 - ale jak ktos chce byc "profi" to raczej 2 body zalecane

a jeszcze jedno pytanie jakie robicie powiekszenia fotek slubnych ze potrzebujecie super eLek? imho jakosc sigmy lub tamrona styknie tylko ten AF.....
    no i pewnie dlatego te elki.. mnie wystarczyl AF tamrona ale niektore sytuacje warte zdjecia trwaja doslownie przez moment.. i tu szybki AF jest nie do przecenienia.. sam sie o tym przekonalem
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 19-01-2007 o 21:59

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Łączę wsio do kupy i przyklejam... bo tyle razy sie powtarza ze ilez mozna .
    Jak jeszcze jakies sie gdzies szwendaja to daj znac 8)

Strona 46 z 1000 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696146546 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów