Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: wydzielone - Krytyka zdjec - komu wolno a komu nie

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To ja powiem parę słów o sobie...

Oglądając zdjęcia widzę błędy, o których czytałem w książkach bądź zobaczyłem je na swoich produkcjach. Nie ma co owijać... Ja też produkuję knoty. Czy to ma powodować, że nie mam prawa mówić o pdobnych knotach popelnionych przez innych, że to knoty?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

nie ponieważ w toku swoich studiów podlegałem ocenie profesorów i autorytetów w dziedzinie projektowania i nigdy nie usłyszałem że to co przyniosłem jest "knotem" czy jest nic nie warte - krytyka ma rozwijać a nie podcinać skrzydła - na uczlni wyższej są wybrańcy którzy już coś sobą reprezentują tu trafiają amatorzy którzy po prostu chcą być lepsi w swoim hobby i zarówno ci pierwsi jak i ci ostatni zasługują na KONSTRUKTYWNĄ krytykę a nie rzucanie haseł - obelg które poza negatywnym łdunkiem i wzbudzaniem negatywnych odczuć nic dobrego ze sobą nie niosą.

Bywalec Awatar FERRER

Domyślnie

ja czasami na 50fotek mam 49 które do niczego się nie nadają tak jak większość z was, nawet zawodowców ze super sprzętami
    Zastrzegam sobie prawo do pomyłek.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ej... ale przesadzacie. czy forum, w ktorym wartosc zdjec mierzy sie ostroscia pikseli i cena uzytego lensa to miejsce, gdzie mozna sie uczyc o fotografii?

od nauki sa podreczniki. sporo dobrych rzeczy mozna kupic w ksiegarniach, a z braku finansow mozna posilkowac sie bezplatnymi lekturami w sieci. skadinad znakomitymi (vide chocby kurs Agfy).

a jak sie chce krytyki to lepsze sa internetowe galerie foto, gdzie ogladajacy "oraja" roznorakim, najczesciej slabszym sprzetem, i gdzie wartoscia zdjec jest w wiekszym stopniu pomysl niz ostrosc (no dobra, nie zawsze... ). biorac poprawke na ludzkie ulomnosci wynikajace z zycia spolecznego (pije tu do TWA) i panujace w sieci mody i zwyczaje. ale i tak wiecej mozna sie dowiedziec o odbiorze prac
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

ja sobie wypraszam nigdy nie oceniałem fotek pod kątem ich jakości technicznej a jeśli was razi ocena techniczna to zapraszam do przyłączenia się do klubu oceniających pod innymi względami (kompozycja, ogólne wrażenie, temat) w tych dziedzinach jest o wiele wicej do powiedzenia niż w kwestii jakości technicznej fotek

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

mario - bluznisz ostrosc pikseli najwazniejsza jest i basta! trzymaj "imidż", bo jeszcze ktos pomysli, ze nie o to w fotografii chodzi. i kto bedzie kupowal te lensy za grube kilobajty baksziszu?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275 Zobacz posta
    nie ponieważ w toku swoich studiów podlegałem ocenie profesorów i autorytetów w dziedzinie projektowania i nigdy nie usłyszałem że to co przyniosłem jest "knotem" czy jest nic nie warte
    Tu zahaczamy o kulturę osobistą osób krytykujących. Da się skrytykować nie lżąc.

Z drugiej strony, jeśli ktoś przejmuje się i zamyka się w sobie bo przeczytał na jakimś forum, że jego fotka to knot, to ma chyba problemy osobowościowe...

krytyka ma rozwijać a nie podcinać skrzydła - na uczlni wyższej są wybrańcy którzy już coś sobą reprezentują tu trafiają amatorzy którzy po prostu chcą być lepsi w swoim hobby i zarówno ci pierwsi jak i ci ostatni zasługują na KONSTRUKTYWNĄ krytykę a nie rzucanie haseł - obelg które poza negatywnym łdunkiem i wzbudzaniem negatywnych odczuć nic dobrego ze sobą nie niosą.
    No i wracamy do punktu wyjścia. Gdybym ja wiedział dokładnie jak uniknąć knotów to bym ich nie popełniał. Ja tego nie wiem, dopiero próbuję. Czy to ma znaczyć, że nie mam prawa powiedzieć o innej fotce, nie mojej, że to taki sam knot jak mój?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Tu zahaczamy o kulturę osobistą osób krytykujących. Da się skrytykować nie lżąc.
    to jest czesc zagadnienia, to o czym piszesz.

natomiast praktyka zyciowa jest taka, ze jak sie poczyta krytyke zdjec w zagranicznych galeriach/forach fotograficznych i porowna to z sytuacja w Polsce to jest dosc mocna rozbieznosc. stety i niestety. niestety, bo w naszym kraju ludzie znacznie czesciej siegaja po negatywne wyroki i atmosfera w gronach internetowych bywa gesta. ot, niedalej jak kilka tygodni temu ktos tu wyciagal przyklad pewnego idola z plfoto/onephoto, ktory sam objezdzal foty innych, a nijak nie dalo mu sie wytknac niedociagniec w jego zdjeciach
    z drugiej strony tez stety, bo na swiecie mozna poczytac tylko ochy, po ktorych wiele osob spoczywa na laurach w przekonaniu, ze jest zajefajna. tu dla odmiany model "polski" sie sprawdza, bo o ile ktos ma twarda d...e, to ma szanse sie czegos nauczyc

tak czy siak, u nas w narodzie jest jakas taka zauwazalna w internecie frustracja, ktora popycha ludzi do negatywnego opiniowania. niekorzystna, bo czesto wkurza, ale i korzystna, bo mozna dzieki niej czegos sie nauczyc. jesli wiec chcesz rozwijac umiejetnosci to polecam zaczac od polskich galerii, zalozyc poduszke w majty i voila na poczatek dobra szkola zycia

uwaga ogolnie do galerii internetowych, nie tyle do CB
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Ja tylko powiem, że strasznie brak jest mi krytyki moich pstryków. Chciałbym, żeby ktoś mi napisał nawet ostro i bez znieczulenia: Ta fota jest do ****, bo :Po 1.....Po 2...Po 3.... itd, albo: Byłoby moim zdaniem lepiej jakbyś: Po1. Po2 itd. Bo w ten sposób nauczył bym sie szybciej o co chodzi w tym sporcie (oprócz ostrości pikseli i ceny lensów ofkors )
    Aha tyczy się to także pochwał: Ta fota jest za.....sta , bo: Po1 , Po2...itd
    Ostatnio edytowane przez kami74 ; 27-12-2006 o 19:21
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Vitez masz sporo racji w tym co napisałeś. Mnie irytują goście, którzy mieszają z błotem zdjęcia osób, które rozpoczynają swoją przygodę z fotografią a nie pokazują swoich zdjęć. Dlatego napisałem pod adresem SenK to jedno zaczepne zdanie.
    A mnie irytują goście którzy nie umieją zobaczyć na stopkę/podpis, chociaż w swojej mają pozaznaczane na czerwono literki "L" swoich obiektywów i pewnie uważają, że są fajni że oni mają a inni nie.
    Tak samo mnie irytują gośie którzy nie umieją kliknąć w NICK a następnie Otworzyć strone domową.. może mam Ci podesłac zdjęcia pocztą, żebyś mógł pooglądać?
    Pokazuję swoje zdjęcia, mam tez TOPIC w Galerie Urzytkowników.
    (http://canon-board.info/showthread.php?t=17129)
    I irytują mnie goście którzy wszystko by chcieli na tacy!!

Przyznaję, może troche źle zabrzmiały moje słowa, ale nie miałem na celu złośliwości, a sam przyznasz że w podlinkowanej galerii był bajzel.

Nie mam zamaru się tłumaczyć, tylko po prostu dziwi mnie twoje zachowanie..

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Jeśli jednak autor wypowiedzi SenK ma pewien poziom to odpowie. Po tym co napisał sądzę, że nie będzie miał odwagi pokazać swoich zdjęć i zaryzykować krytyki.
    Takie rzeczy jest dość łatwo wyczuć z wypowiedzi.
    EOT
    HAHHAHAHHAHAHA
    A to to było dobre.
    Szkoda, że nie ukryłeś tego topicu, jednak trafiłem i odpowiedziałem.

A na ten topic natknąłem się przypadkowo, więc nie wiem czy leczysz kompleksy obgadując kogoś kto nie może się bronić.
    Dlaczego mnie mnie oceniasz nie znając mnie zupełnie?
    Ja mógłbym napisać, że jesteś głupi, prymitywny itd. ale chyba powinienem miec podstawy do tego, więc nie wiem skąd.
    Powiem Ci że w tym się pomyliłeś, nie wyczułeś z wypowiedzi, bo odpowiedziałem, więc wszyscy widzimy jakie skuteczne jest twoje wyczucie.

A powiem Ci jeszcze, że jutro już wyjeżdżam do Zakopanego na sylwestra i nie wiem czy będę miał internet, więc nie myśl, że "nie będę miał odwagi" ci odpowiedzić
    Bo nie będę mógł pewnie odpisać, ale zrobię to najszybciej jak będę mógł, więc skończ już z tym wróżeniem.

Dodam jeszcze.
    Wg. Twojej opini, z która ja się nie do końca zgadam.
    Sam również wypowiadałeś się na temat zdjęć a nie pokazałeś swoich.
    Co z tego wynika??
    PRZECZYSZ SAM SOBIE

A i dodam jeszcze jak chcesz.
    Moje zdjęcia znajdują się jakbyś nie móg trafić:
    http://senkowski.pl
    Ostatnio edytowane przez SenK ; 29-12-2006 o 03:34

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów