Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 21 to 30 of 36

Thread: co można jako szarą kartę wykorzystać??

Quote Originally Posted by mancat View Post
    Choć niektóre aparaty np. EOS 350D pozwalają na wprowadzenie wzornika tylko w kolorze białym (tak podaje instrukcja) więc może lepiej mieć przy sobie i szarą, i białą.
    Chyba nie tak do końca, mam właśnie przed oczami instrukcję do 350'tki i na stronie 58 jak byk pisze, że najlepszy balans bieli da szara karta 18%.

Bywalec mancat's Avatar

rzeczywiście, niedoczytałem, aczkolwiek na 57. opisany jest przykład dla "białego obiektu"

Pełne uzależnienie arturs's Avatar

Ja używam tej z NG z 350D i sprawdza się całkiem dobrze - 2 uwagi - jak ustawiamy WB na custom to najlepiej zrobić zdjęcie referencyjne tak żeby wypełniało cały kadr bo inaczej jest kiepsko i jako opakowanie polecam cienkie pudełko od CD - nieduże, zapobiega pomięciu karty i można łatwo postawić do zdjęcia.

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie marekb's Avatar

wróćmy do tematu. po pierwsze to pytanie co można najtaniej użyć jako szarą kartę?? po drugie: czy lepiej użyć szarą kartę do custom WB czy lepiej przy foceniu obiektu w kąciku umieścić szarą kartę i w programie do pipetą ustalić WB????

Pełne uzależnienie Tomasz Golinski's Avatar

Lepiej sfocić szarą kartę w docelowym oświetleniu i później raz zebrać z niej WB i stosować do wszystkich zdjęć. Custom WB do rawów nie ma sensu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie adamek's Avatar

marekb: jak umieścisz w kąciku foty, to siłą rzeczy Ci ucieknie trochę zdjęćia... zawsze ciut gorsza jakość.

A ja pochwalę książkę NG. ;]
    Wziąłem dzisiaj ją i przed dwukrotnym fotografowaniem (raz w plenerze, raz na mezcu) - używałem jako wzornika wb....

jest dobrze.
    korekt kolorystycznych nie robiłem już w ogóle.
    Inna sprawa, jak ludzie na mnie patrzyli, jak przed meczem otworzyłem książkę i ją fotografowałem zamiast siatkarki. ;]
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

tomek sorry, ale nie rozumiem. custom dla rawów nie ma sensu?? a niby jak mam określić WB jak nie wiem na czym mam się oprzeć?? na oko??

Quote Originally Posted by adamek View Post
    marekb: jak umieścisz w kąciku foty, to siłą rzeczy Ci ucieknie trochę zdjęćia... zawsze ciut gorsza jakość.

A ja pochwalę książkę NG. ;]
    Wziąłem dzisiaj ją i przed dwukrotnym fotografowaniem (raz w plenerze, raz na mezcu) - używałem jako wzornika wb....

jest dobrze.
    korekt kolorystycznych nie robiłem już w ogóle.
    Inna sprawa, jak ludzie na mnie patrzyli, jak przed meczem otworzyłem książkę i ją fotografowałem zamiast siatkarki. ;]
    a co to ta książka NG??

Pełne uzależnienie Tomasz Golinski's Avatar

Quote Originally Posted by marekb View Post
    tomek sorry, ale nie rozumiem. custom adla rawów nie ma sensu?? a niby jak mam określić WB jak nie wiem na czym mam się oprzeć?? na oko??
    Jedno zdjęcie szarej karty. Z niego odczytasz temperaturę i "tint" pipetą. Potem ustawisz to samo na pozostałych zdjęciach

Edit: NG= National Geografic
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Quote Originally Posted by Tomasz Golinski View Post
    Jedno zdjęcie szarej karty. Z niego odczytasz temperaturę i "tint" pipetą. Potem ustawisz to samo na pozostałych zdjęciach

Edit: NG= National Geografic
    no czyli programowo a nie "aparatowo" i o to mi chodziło

jeszcze jakby któś miał pomysł na tanią szarą karte to po temacie dzieki Tomek

Pełne uzależnienie gwozdzt's Avatar

Quote Originally Posted by marekb View Post
    jeszcze jakby któś miał pomysł na tanią szarą karte to po temacie
    "Papier fotograficzny zadrukowujemy czarnym tuszem z wypełnieniem około 15-20% (można przygotowac w PS fill 20%)"
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast