Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: co można jako szarą kartę wykorzystać??

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie co można jako szarą kartę wykorzystać??

jak w tytule- bede w najbliższych dniach robił troche statycznych fotek przy stałym oświetleniu i co mogę jako szarą karte wykorzystać?? i od razu z tym związany dylemat : fotki w RAW ale czy lepiej custom WB czy w narożniku zostawić szarą karte ( mogę swobodnie przyciąć ) i pipetką w programie ustalić WB ?? Podobno programy RSE, ACR i nie tylko są w tym lepsze niż body ??

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Wciskanie szarej karty w kazdy kadr jest moim zdaniem nieco bezcelowe. Jeżeli oświetlenie jest faktycznie stałe - robisz fotkę referencyjną, a pozniej zdjecia obrabiasz na tych samych ustawieniach WB.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Moja "szara karta" kosztowała 3 zł. Kupiona w Realu, jest to po prostu podkładka pod mysz z jednej strony guma z drugiej szary materiał. Nie wiem ile procent szarości w szarości tej podkładki, ale efekt OK'. Podkładka ma swoje plusy: nie gniecie się, nie zajmuje dużo miejsca, dodatkowo w plecaku zabezpiecza sprzęt. Dla lepszego ustawienia ostrości namalowałem na środku malutki znaczek czarnym pisakiem.
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

A mozecie mi wyjaśnić dlaczego do ustawiania balansu bieli bierzecie szarą kartę? Bo na chłopski rozum, to by trzeba białą... choć oczywiście mogę się mylić
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    A mozecie mi wyjaśnić dlaczego do ustawiania balansu bieli bierzecie szarą kartę? Bo na chłopski rozum, to by trzeba białą... choć oczywiście mogę się mylić
    Bo balans pomiędzy bielą, a czernią to szarość
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madroz Zobacz posta
    Bo balans pomiędzy bielą, a czernią to szarość
    Może nie "balans" ale raczej stopień pośredni... Biały, czarny oraz szary odbijają wszystkie składowe światła widzialnego (długości fal odpowiadających za wszystkie kolory) w równych ilościach w całym widmie. Z tym że idealny biały odbija wszystkie, idealny czarny wszystkie pochłania a szary to wszystko pośrodku

Ozywiście jeśli jest to faktycznie szary, bo jednak do podkładek pod mysz podchodziłbym z rezerwą... (aczkolwiek sam się rozglądnę za taką bo chyba lepsze to niż kartka A4)
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzdyll Zobacz posta
    Może nie "balans" ale raczej stopień pośredni... Biały, czarny oraz szary odbijają wszystkie składowe światła widzialnego ...
    Ozywiście jeśli jest to faktycznie szary,...
    Ok, to ja rozumiem, ale chodzilo mi o coś innego.
    Po co brać szarą kartkę jeśli chce sie tylko WB ustawić? (tym bardziej nie mając pewności, ze jest naprawdę tylko szara)
    Jesli ktoś ustawia ekspozycję wg szarej karty, to rozumiem że przy okazji można jej użyc do ustawienia WB; natomiast jesli chce ustawić tylko WB to chyba łatwiej znaleźć coś białego niż szarego?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja podepnę się ze swoim pytaniem pod pytanie gwozdzt: jaka (i czy jest) różnica w ustawianiu WB na białą kartkę, a na szarą kartę? (mówię o szarej karcie z prawdziwego zdarzenia )
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pstrykacz Zobacz posta
    Moze to smieszne ale jesli nie masz szarej karty to uzyj dloni ,swojej lub czyjejs,
    ale tylko wewneczna strona a nastepnie zwieksz ekspozycje o jedna dzialke przyslony lub uzyj dwa razy dluzszego czasu.
    Dlon ludzka odbija swiatlo dwa razy silniej niz szara karta.
    powodzenia i pozd.
    Absolutnie nie rób tego, jeśli chodzi o WB (tak jak w tym wątku)!

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    Ja podepnę się ze swoim pytaniem pod pytanie gwozdzt: jaka (i czy jest) różnica w ustawianiu WB na białą kartkę, a na szarą kartę? (mówię o szarej karcie z prawdziwego zdarzenia )
    Jeżeli obie kartki odbijają każdy kolor w takim samym stopniu, to nie ma różnicy teoretycznej. Z tym, że białą kartę łatwiej prześwietlić. A jeśli któryś kanał zostanie prześwietlony, to z dobrego ustawienia nici. Oczywiście najlepiej zebrać spotem z białej karty, dodać jeszcze z +1EV, sfocić ją i tyle. Ponadto dobrze, żeby obszar referencyjny (po sfoceniu) był możliwie jasny, byle bez przepalenia - daje to większą precyzję pomiaru. Oczywiście to tylko teoretycznie - nie testowałem.

I jeszcze jedna uwaga: coś co na oko jest białe, niekoniecznie odbija wszystkie barwy tak samo. Światło to nie tylko RGB, trzeba obejrzeć całe widmo. Dlatego (znów teoretycznie) fachowe białe karty mają przewagę.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna

Domyślnie

1 strona w ksiazkach N.G. to 18% szarosc

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów