Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: co można jako szarą kartę wykorzystać??

Mieszany widok

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

O wiele lepiej jest ustawiać WB na szarą kartę, a to z tego względu, że prawdziwa szara karta nie zmyli układu pomiaru ekspozycji. Biała kartka odbija dużo światła i najczęściej wychodzi szara, dlatego jasne obiekty należy prześwietlać, ale i tak nie ma się 100% pewności, że ekspozycja jest prawidłowa. To też balans mierzony na białą kartę też może zawierać błędy. Szara karta ma dwa zastosowania, można jej użyć do pomiaru balansu bieli i ekspozycji. Choć niektóre aparaty np. EOS 350D pozwalają na wprowadzenie wzornika tylko w kolorze białym (tak podaje instrukcja) więc może lepiej mieć przy sobie i szarą, i białą.

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    (...) niektóre aparaty np. EOS 350D pozwalają na wprowadzenie wzornika tylko w kolorze białym (tak podaje instrukcja).
    Właśnie sprawdziłem jak działa "szara karta" znajdująca się po wewnetrznej stronię książki NG. Umieściłem w kadrze połowę okładki, tak by nie było widoczne zagięcie znajdujące się pośrodku, mogące spowodować błąd pomiaru ekspozycji czy balansu bieli. Zrobiłem zdjęcia w świetle typowo żarowym jak i przy świelte świetlówek energooszczędnych. Wbrew temu co jest napisane w instrukcji EOSa 350D, szara karta świetnie sprawdziła się jako wzornik WB i ekspozycji. Pewnie Ameryki nie odkryłem ale dobrze wiedzieć. Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    Choć niektóre aparaty np. EOS 350D pozwalają na wprowadzenie wzornika tylko w kolorze białym (tak podaje instrukcja) więc może lepiej mieć przy sobie i szarą, i białą.
    Chyba nie tak do końca, mam właśnie przed oczami instrukcję do 350'tki i na stronie 58 jak byk pisze, że najlepszy balans bieli da szara karta 18%.

Uprawnienia umieszczania postów