rzeczywiście, niedoczytałem, aczkolwiek na 57. opisany jest przykład dla "białego obiektu"
Ja używam tej z NG z 350D i sprawdza się całkiem dobrze - 2 uwagi - jak ustawiamy WB na custom to najlepiej zrobić zdjęcie referencyjne tak żeby wypełniało cały kadr bo inaczej jest kiepsko i jako opakowanie polecam cienkie pudełko od CD - nieduże, zapobiega pomięciu karty i można łatwo postawić do zdjęcia.
Pozdrawiam
Artur
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
wróćmy do tematu. po pierwsze to pytanie co można najtaniej użyć jako szarą kartę?? po drugie: czy lepiej użyć szarą kartę do custom WB czy lepiej przy foceniu obiektu w kąciku umieścić szarą kartę i w programie do pipetą ustalić WB????
Lepiej sfocić szarą kartę w docelowym oświetleniu i później raz zebrać z niej WB i stosować do wszystkich zdjęć. Custom WB do rawów nie ma sensu.
marekb: jak umieścisz w kąciku foty, to siłą rzeczy Ci ucieknie trochę zdjęćia... zawsze ciut gorsza jakość.
A ja pochwalę książkę NG. ;]
Wziąłem dzisiaj ją i przed dwukrotnym fotografowaniem (raz w plenerze, raz na mezcu) - używałem jako wzornika wb....
jest dobrze.
korekt kolorystycznych nie robiłem już w ogóle.
Inna sprawa, jak ludzie na mnie patrzyli, jak przed meczem otworzyłem książkę i ją fotografowałem zamiast siatkarki. ;]
"Papier fotograficzny zadrukowujemy czarnym tuszem z wypełnieniem około 15-20% (można przygotowac w PS fill 20%)"
http://canon-board.info/showthread.php?t=8520