Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 65

Wątek: Przesiadka się z 30D na 5D

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Z calym szacunkiem, ale idiotyczne zestawienie. C i N nie maja takich samych aparatow, obie firmy swoje produkty pozycjonuja inaczej. ..Ktos moze powiedziec ze porownanie do 400D jest bardziej na miejscu.
    Może. Ale z czym? KITem? Chyba nie... musiałbyś więc wziąć Tamrona/Sigmę 17(18 )-50/2,8 lub wspomnianego wcześniej 17-85 IS. Akurat wyszłoby też jakieś 4k z hakiem. I co byś wybrał? Bo ja chyba znowu Nikona.

Dla kogos mniejsza ilosc klatek/s moze byc nieakceptowalana. Dla kogos plastik zamiast metalu tez moze byc dyswalifukujacy.
    A z drugiej strony dla kogoś moze okazać się przydatne bezprzewodowe sterowanie lampami, większy wizjer i linie siatki czy też konfigurowalne AutoISO.

... I do konca swiata mozna na ten temat dyskutowa ;-)
    No toż przecież po to m.in. jest w internecie ta instytucja co się nazywa Forum Dyskusyjne
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 17-11-2006 o 14:12
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Odpowiadając na zadane na początku pytanie.... Jakość zdjęć z 5D jest rewelacyjna, praca głębią w końcu "normalna", brak szybkostrzelności czasem może dać się odczuć choć z drugiej strony mamy większą serię w RAW-ach, w obu nie mamy uszczelnień, praca AF w All Serwo jest bardzo dobra w 5D. Co do cropa to biorąc pod uwagę liczbę pikseli w obu aparatach i to jak pracują ze szkłami o zadanych ogniskowych (APS-C i FF) to można napisać, że 5D (po przeliczeniu) ma takiego "cropa" 1.25 czyli tyle samo co Canon 1 D Mk II (ten ostatni nie posiada tak naprawdę cropa 1.3, to zaokrąglenie producenta). Ja osobiście bym optował za 1 D, bo ma piksele wielkości takiej jak 5D, prawie taką jakość zdjęć, identyczny "praktyczny" crop co 5D a ma jednak szybkość pepeszy, jeszcze lepszy AF, szczelną obudowę i jeszcze większy bufor (choć przez swoją szybkość zapełni go szybciej niż 5D).
    Tak na marginesie to stwierdzenie (w skrócie), że można mieć tak samo wykadrowane zdjęcie z 30D jak i z 5D ma pewien sens (pomimo tych "różnych" choć tak naprawdę tych samych ogniskowych). Otóż zdjęcie z 5D można dużo mocniej kadrować, czasami wręcz 1:1 i nie będzie to tak widoczne jak mocno kadrowane zdjęcie z 30D. Więc kadrując mocno dobrze wykonane i naświetlone zdjęcie z 5D i takie z 30D, pomimo podpiętego identycznego obiektywu, możemy w pewnych sytuacjach osiągnąć taki sam efekt finalny. A jeżeli tylko uda nam się uzyskać odpowiedni kadr prosto z aparatu to 5D zje jakością 30D na śniadanie i nawet nie beknie. Do tego dochodzi możliwość używania wyższych ISO (w lesie może być ciemno a ruchu nie zamrozisz) z dobrą jakością.
    To tyle dywagacji, jako spotter też często focę ruch i wiem, że taki 20/30D jest super, 5D bardzo dobry jakościowo, ale do tych specyficznych zdjęć najlepszy by był 1 D i takowy Ci gorąco polecam.
    FOTOINKWIZYTOR

Apprentice
    Guest

Domyślnie

Dlaczego czekac do lutego, w marcu 2018 Canon wypusci 80 megapixel telefon komorkowy!!!
    Wejdz na dpreview.com i zobacz jakij jakosci zdjecia sa robione 5D.
    Tak naprawde to zalezy ile pieniedzy chcesz stracic na 'body' no i najwazniejsze - szklo.
    Osobiscie posiadam 5D.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Oplaca sie czekac bo w lutym wejda nowe puszki. Przede wszystkim nastepca 5D. Napewno cos dorzuca nawet jesli zmiany by byly tak smiesznie male jak 20D>30D. Choc by sprzataczke wewala i juz bedzie mozna ulotki zapelnic. Zmienia minimalnie ksztalt, dorzuca inny numer na obudowie, trzy *******y w firmware i maja nowa puszke. Stara w tym momencie stanieje. A jesli nie to, to zrobia uczciwe 3D FF (a nie jakies cropy, cropa nie bedzie i sami to napisali, tylko do paru tlukow na dpreview nie dotarlo) a obecna piatka bedzie dostepna znacznie taniej, nawet jak to co jest obecnie z rabatami.

Tak czy siak nie stracisz. Historia fotografii cyfrowej pokazuje, ze jednak lepiej trzymac gotowke jak aparat Chyba ze ktos zdjecia robi i nie ma czym Ale przy zmianach lepiej sie powstrzymac do prezentacji nowych modeli i kupic je na poczatku tego 18 miesiecznego cyklu. Przynajmniej wiadomo ze na kolejne poltora roku mamy spokoj i nic nie bedzie kusilo za 3 miesiace do wymiany (przynajmniej w danej klasie ).
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

pozatym nastepca zawsze ma nizsza cene niz jego poprzednik w momencie wejscia tak bylo z 20d jak wchodzilo zamiast 10d i tak samo bylo z 30d i chyba tak samo bylo 300d vs 350d vs 400d...

jesli masz czynm focic teraz to sie wsztrzymaj jesli nie to kupuj

Bywalec Awatar oddech
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    pozatym nastepca zawsze ma nizsza cene niz jego poprzednik w momencie wejscia tak bylo z 20d jak wchodzilo zamiast 10d i tak samo bylo z 30d i chyba tak samo bylo 300d vs 350d vs 400d...

jesli masz czynm focic teraz to sie wsztrzymaj jesli nie to kupuj
    Nie chcę być małostkowy, ale 350D w momencie wypuszczenia 400D kosztował około 700-800 zł mniej niż następca. Ale to najniższa liga Canona, więc zasada mogła być złamana.
    Ostatnio edytowane przez oddech ; 17-11-2006 o 17:30

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no zrozpedu napisalem - poprawione ;-)

jak wchodzil 20D to 10D bylo o okolo 1000 zl drozsze

Bywalec Awatar oddech
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jest jeszcze jeden wazny aspekt. Żółci bracia bardzo sobie chwalą D80, a za nimi podążają portale i pisma. A jak dodamy do tego kampanię reklamową, to być może Canon będzie musiał zareagować. Być może cena nowego sprzętu, którym pachnie w powietrzu bedzie atrakcyjna. Pierwszą reakcją jest cash back, a momo to i tak jest droższy od D80. Ale to tylko moje zdanie.

Jeśli moja wypowiedź nie miała sensu, to poproszę o usunięcie

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oddech Zobacz posta

Jeśli moja wypowiedź nie miała sensu, to poproszę o usunięcie
    nie ma tak dobrze, bedzie sie za toba teraz wlec w papierach ;-)

pewnie ze konkurencja ma znaczenia - dlatego ja bym chcial zeby nikon byl zawsze tanszy! wtedy canon tez bedzie tanszy ;-) a ci co juz maja szkla w danym systemie i znaja mozliwosci cmos'ow raczje sie nie przesiada na Nikona ;-) a entry level zawsze sie bedzie ze soba zcieral CENOWO a nie mozliwosciami ;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Do zdjęć przyrody to ja bym pomyślał nad 1 DmkII
    Zdecydowanie 1D. Przede wszystkim ze względu na AF który po prostu przykleja się do obiektu. Co do wyboru 30D - 5D brałbym jednak 30D. Po pierwsze tańszy (teraz chyba przez pół) - kupujesz praktycznie za różnicę dobre szkło. Druga rzecz to wspominane tu 5 kl/s - w przyrodzie się może przydać. I dla mnie zaletą tego body są stosunkowo małe RAW-y w porównaniu z tymi jakie produkuje 5D.

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    (...)a nie jakies cropy, cropa nie bedzie i sami to napisali, (...).
    A możesz podać jakieś namiary gdzie. Bo szukałem trochę i jedyne co znalazłem to mgliste zapowiedzi likwidacji cropa 1.3 (1.25) i to też bez jakichś stricte jednoznacznych deklaracji.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów