"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Witam.
Miałem takie same dylematy foce głownie ptaki tylko że nikt defakto nie powiedział opisujac plusy i minisy 5D o szkłach i o tym że pełna klatka wymaga wiecej światła ( nie pisze tego nigdzie sprawdzałem) no i stało się kupiłem 5D .Rewelacja do pierwszego wyjścia w teren ( szkło 300/f4 LIS + 1.4 konwenter ) światło w miare ISO 400 żadnego udanego zdjecia. Dobra jestem do bani i tak co kolejny raz to gorzej. Niestety rozstałem się z nim bez żalu.
Mam 1D MKII i w przypadku zdjęć ptaków i ich jakości to technologicznie pomiedzy nim a 5D jest przepaść!!! .
Jeżeli stać cię na 5D to za 12000 kupisz 1DMK II i zapomnisz o innych body ...
Nie obrażam nikogo jest to moje prywatne odczucie i co najważniejsze nie zmieniłem optyki i wtym samym terenie zdjęcia się udają.!!!
Na coś takiego warto czekać
![]()
No ja na przykład nie chcę aparatu z gripem w bonusie...A ta kukułka u góry to co niby robi ?
![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Tak czy inaczej całkowitą rację ma tutaj KuchateK. Warto poczekać. Choćby po to żeby 5D kupić sporo taniej. Przecież nie przestanie być tak dobry jak jest tylko przez to że pojawi się nowe body.
Ja też nie. Cichy.... sie mi zdaje że to fake jakiś
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Z tego co znajomy mówił to testują coś takiego ma 16 MP odkurzacz i nieszczęsną kukułkęjest jeszcze prototyp z 26 MP matrycą
![]()
Tata, a Marcin powiedział..
O obiektywach wiem prawie wszystko
Oczywiscie. Jestem tego w pleni swiadom
Przy czym nie chodzi mi o same technikalia, ktorym zarzucic nic sie nie da, a o sam fakt tego ze ten dokument to jednak mimo wszystko dzialanie bardzo marketingowe. Bardziej im chodzi aby pokazac jak to Canon jest pionierem w ilosci patentow i jakie to technologie super nowe wymyslil aby wyciagnac od roznych milosnikow srobek pieniadze niz ujawniac tajemnice dzialania
Jest to cos w tym stylu, ale nie tylko z powodu milosci do srobek. Wiekszy wplyw ma tu prosta ekonomia. Jak to jac ujal kupienie teraz puszki majac dzialajaca i w miare nowa to jednak troche frajerstwo,.Nawet patrzac na te 300$ rabatu jakie mozna zyskac w usa.
Ekonomicznie jest to dzialanie tego samego kalibru co spuszczenie swojej wyplaty w toalecie.
Mysle, ze skoro szukamy tanszych sklepow i innych zrodel z puszkami warto tez wykorzystac ta prawidlowosc w innym wymiarze. Poszukac nie tylko miejsca ale tez odpowiedniego czasu do zakupu.
Nie tylko zreszta chodzi o 5D. 1D i wszystko ponizej tez pewnie stanieje po wejsciu nowych modeli na wiosne.
Takiego jak jedynka to i ja bym raczej nie chcial. Ale taki maly wbudowany jak ma bonktrojka to jednak lepsze rozwiazanie jak brak miejsca na piaty palec. Wyzszej puszki dla lepszego chwytu tak jak w sumie wszystkie Nikony nie zrobia.
Liczac ze nastepca raczej nie bedzie na baterie typu "duza cegla" z jedynek a nadal na bp-511 puszka nie powinna byc duza. Poza tym grip wbudowany nie bedzie kosztowal 300$ i nie bedzie mial ciezkiego zbednego zelastwa mechanicznego aby go dokrecac do puszki, a ktore potem trzeba bedzie dzwigac.
A kukulka to jednak dowod ze to fakeLepiej niech dadza wizjer 100%. Tej lampki z 24-70 i tak sie nie da uzyc.
...
Kapitan Wagner