Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Megapixelowa paranoja, czy.....?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

1) Wracając do mojej początkowej wypowiedzi, wspominałem o różnicy w rozdzielczości rzędu matryca 6MP a matryca 10MP. Ile więcej szczegółów ci się pojawi przy różnicy tego rzędu?

2) Pomijając pkt. 1 - w czym np. większa ilość syfów na skórze ułatwia retusz, bo nie bardzo rozumiem?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Z technicznego punktu widzenia zwiekszanie ilosci megapixeli pozwala oslabic dzialanie filtrow AA na matrycach dslr'ow, dzieki czemu ilosc detali rosnie.

Narazie roznice nie sa duze wiec tego tak nie widac, ale jak dojedziemy do 24mpix FF i porownamy to z 6mpix APS-C to sceptycy powinni przestac narzekac
    ...

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

1) roznica jest zawsze te 4Mpx - ja wcale nie powiedzialem, ze to duzo, aczkolwiek jest to rozniac juz odczuwalana

2) jezu, ostatni raz to tlumacze - jak rozdzielczosc zdjecia jest wieksza to latwiej retuszowac drobne detale, bo one sa np. grupka kilkuset pixeli a nie kilkunastu. a duza ilosc syfow na skorze to "wada" dobrego szkla i aparatu - ja tam takie wady lubie

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber Zobacz posta
    1) roznica jest zawsze te 4Mpx - ja wcale nie powiedzialem, ze to duzo, aczkolwiek jest to rozniac juz odczuwalana
    polemizowałbym

2) jezu, ostatni raz to tlumacze - jak rozdzielczosc zdjecia jest wieksza to latwiej retuszowac drobne detale, bo one sa np. grupka kilkuset pixeli a nie kilkunastu. a duza ilosc syfow na skorze to "wada" dobrego szkla i aparatu - ja tam takie wady lubie
    Tylko znowu dziad o chlebie - baba o niebie. Mnie też np. na widok jakości 39MP Hasla H2 łzy wzruszenie ogarnia i łzy stają w oczach - ale nie twierdzę, że retusz takiego pliku jest łatwiejszy niż 4MP pliku z mojego dedwahacza. Nad tą masą detalu trzeba jakoś zapanować (co utrudnia fakt, że monitor ma raptem 2MP), robić wszystko bardziej starannie, a w dodatku - z uwagi na cholernie ostry rysunek - narzędziami typu stamp czy healing brush należy się posługiwać z piekielnym wyczuciem, bo wszelkie "zmiękczenia" struktury zdjęcia (które te narzędzia powodują) widać znacznie wyraźniej.

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Z technicznego punktu widzenia zwiekszanie ilosci megapixeli pozwala oslabic dzialanie filtrow AA na matrycach dslr'ow, dzieki czemu ilosc detali rosnie.
    Albo na odwrót - OLPF powoduje zmniejszenie ilości detalu, przez co musimy zwiększyć ilość MP

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Narazie roznice nie sa duze wiec tego tak nie widac, ale jak dojedziemy do 24mpix FF i porownamy to z 6mpix APS-C to sceptycy powinni przestac narzekac
    Ano właśnie - tu dochodzimy do sedna sprawy. Przykładowo - aby uzyskać różnicę jakości jaką mieliśmy między 2MP a 4MP matrycą musimy zwiększyć rozdzieczość tej ostatniej do 16MP, albo i lepiej (z uwagi na niedoskonałość optyki).

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Ano właśnie - tu dochodzimy do sedna sprawy.
    I do tematu wątku .
    Przykładowo - aby uzyskać różnicę jakości jaką mieliśmy między 2MP a 4MP matrycą musimy zwiększyć rozdzieczość tej ostatniej do 16MP, albo i lepiej (z uwagi na niedoskonałość optyki).
    Robiłem swego czasu takie porównanie. Powiekszałem zdjęcie wiele razy z 1D (4Mpx) i 20D (8 Mpx). Trudno mi było powiedzieć które zdjęcie było robione którym body. Mało tego detale z 1D sprawiały wrażenie wyraźniejszych i bardziej naturalnych. Oczywiście było to moje subiektywne odczucie ale po różnicy rozdzielczości 2x spodziewałbym się dużo więcej.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

Tylko znowu dziad o chlebie - baba o niebie. Mnie też np. na widok jakości 39MP Hasla H2 łzy wzruszenie ogarnia i łzy stają w oczach - ale nie twierdzę, że retusz takiego pliku jest łatwiejszy niż 4MP pliku z mojego dedwahacza. Nad tą masą detalu trzeba jakoś zapanować (co utrudnia fakt, że monitor ma raptem 2MP), robić wszystko bardziej starannie, a w dodatku - z uwagi na cholernie ostry rysunek - narzędziami typu stamp czy healing brush należy się posługiwać z piekielnym wyczuciem, bo wszelkie "zmiękczenia" struktury zdjęcia (które te narzędzia powodują) widać znacznie wyraźniej.
    oj, czornyj... czuje, ze sie dzis nie dogadamy to moj ostatni post w tym watku, bo sie troche OFF zrobil. skoro bierzesz taki ekstremalny przyklad, to dalej w te klocki: masz ten sam kadr, z 4 MPx i z Hasla. muszisz usunac jedna blizne, ktora jest baaaardzo mala, ale robisz duze powiekszenie (no dajmy A2, bez wdawania sie wszczegoly czy 4Mpx da rade) i jak nie usuniesz bedzie ona widoczna. blizna nie jest na jednolitej skorze, tak wiec problem jest jeszce wiekszy. i teraz powiedz mi - lepiej to zrobic na zoomie 1600x czy 100x ??
    a co do drugiego argumentu (o masie detali) to mozna by go uzyc do wojny - kompkt VS lustro - po co ta cala masa detali (ustawianie czasow, przyslon, itp) jesli w malpce wystarczy nacisnac przycisk?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Robiłem swego czasu takie porównanie. Powiekszałem zdjęcie wiele razy z 1D (4Mpx) i 20D (8 Mpx). Trudno mi było powiedzieć które zdjęcie było robione którym body. Mało tego detale z 1D sprawiały wrażenie wyraźniejszych i bardziej naturalnych. Oczywiście było to moje subiektywne odczucie ale po różnicy rozdzielczości 2x spodziewałbym się dużo więcej.
    A ja sobie dałem spokój z D200. Zrobiłem zdjęcie D2H i D200 i za cholery nie widzę różnicy - no może minimalną

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

oj, czornyj... czuje, ze sie dzis nie dogadamy to moj ostatni post w tym watku, bo sie troche OFF zrobil. skoro bierzesz taki ekstremalny przyklad, to dalej w te klocki: masz ten sam kadr, z 4 MPx i z Hasla. muszisz usunac jedna blizne, ktora jest baaaardzo mala, ale robisz duze powiekszenie (no dajmy A2, bez wdawania sie wszczegoly czy 4Mpx da rade) i jak nie usuniesz bedzie ona widoczna. blizna nie jest na jednolitej skorze, tak wiec problem jest jeszce wiekszy. i teraz powiedz mi - lepiej to zrobic na zoomie 1600x czy 100x ??
    a co do drugiego argumentu (o masie detali) to mozna by go uzyc do wojny - kompkt VS lustro - po co ta cala masa detali (ustawianie czasow, przyslon, itp) jesli w malpce wystarczy nacisnac przycisk?
    No właśnie, coś nie możemy się dogadać Jestem zdania, że taką bliznę łatwiej wywalić ze zdjęcia o niskiej rozdzielczości - komputer szybciej działa, faktura skóry jest mniej skomplikowana, powiększając zdjęcie 1:1 widzę większy zakres zdjęcia, a nie tylko jego mały wycinek - przecież nie będę tego powiększał do na 1600%, bo to nonsens.

Co do masa detalu, nie jestem jej wrogiem - a wręcz przeciwnie, ale masa detalu wcale IMHO nie ułatwia pracy, i nie uzyskamy jej bynajmniej zwiększając rozdzielczość z 6 do 10MP...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nad tą masą detalu trzeba jakoś zapanować
    Jak nie chcesz to zawsze mozesz nadmiaru sie pozbyc. Resize w dol mozna zawsze wykonac do 8 czy 2 mpix i pozniej obrabiac. W druga strone nic nie zrobisz, wiec chyba jednak lepiej miec ten detal i swiadomie z niego rezygnowac zaleznie od zastosowania.

Albo na odwrót - OLPF powoduje zmniejszenie ilości detalu, przez co musimy zwiększyć ilość MP
    Ze co? Jakos mi sie to kupy nie trzyma. Jak zmniejszenie detalu ma wymagac wiecej mpix?

Przykładowo - aby uzyskać różnicę jakości jaką mieliśmy między 2MP a 4MP matrycą musimy zwiększyć rozdzieczość tej ostatniej do 16MP, albo i lepiej (z uwagi na niedoskonałość optyki).
    Nie do 16 a do 8.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    po różnicy rozdzielczości 2x spodziewałbym się dużo więcej.
    Dwa razy wiecej pixeli daje raptem 1.4 pixela w pionie i poziomie. To za malo aby zwiekszyc ilosc linii i detali 2x. A dodatkowo zaleznie od jakosci obiektywu i sily filtra AA roznicy moze wogole nie byc. Do zwiekszenia detali w pionie i poziomie do 2x potrzeba cztery razy wiecej pixeli.
    ...

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

to dowód na to, że wiele osób kupując aparat patrzy tylko i wyłącznie na ilość megapikseli na matrycy! i dla takich osób wojna pikselowa będzie trwać
    I am FX

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów