Cytat Zamieszczone przez beachcomber Zobacz posta
1) roznica jest zawsze te 4Mpx - ja wcale nie powiedzialem, ze to duzo, aczkolwiek jest to rozniac juz odczuwalana
polemizowałbym

Cytat Zamieszczone przez beachcomber Zobacz posta
2) jezu, ostatni raz to tlumacze - jak rozdzielczosc zdjecia jest wieksza to latwiej retuszowac drobne detale, bo one sa np. grupka kilkuset pixeli a nie kilkunastu. a duza ilosc syfow na skorze to "wada" dobrego szkla i aparatu - ja tam takie wady lubie
Tylko znowu dziad o chlebie - baba o niebie. Mnie też np. na widok jakości 39MP Hasla H2 łzy wzruszenie ogarnia i łzy stają w oczach - ale nie twierdzę, że retusz takiego pliku jest łatwiejszy niż 4MP pliku z mojego dedwahacza. Nad tą masą detalu trzeba jakoś zapanować (co utrudnia fakt, że monitor ma raptem 2MP), robić wszystko bardziej starannie, a w dodatku - z uwagi na cholernie ostry rysunek - narzędziami typu stamp czy healing brush należy się posługiwać z piekielnym wyczuciem, bo wszelkie "zmiękczenia" struktury zdjęcia (które te narzędzia powodują) widać znacznie wyraźniej.

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
Z technicznego punktu widzenia zwiekszanie ilosci megapixeli pozwala oslabic dzialanie filtrow AA na matrycach dslr'ow, dzieki czemu ilosc detali rosnie.
Albo na odwrót - OLPF powoduje zmniejszenie ilości detalu, przez co musimy zwiększyć ilość MP

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
Narazie roznice nie sa duze wiec tego tak nie widac, ale jak dojedziemy do 24mpix FF i porownamy to z 6mpix APS-C to sceptycy powinni przestac narzekac
Ano właśnie - tu dochodzimy do sedna sprawy. Przykładowo - aby uzyskać różnicę jakości jaką mieliśmy między 2MP a 4MP matrycą musimy zwiększyć rozdzieczość tej ostatniej do 16MP, albo i lepiej (z uwagi na niedoskonałość optyki).