Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: opis wywolywanie dla nowicjusza

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez redmansas Zobacz posta
    i najlepiej opisujacy ilforda jako ze moj pierwszys taki fiolm to ILFORD DELTA 400
    Ogolnie nie lubie Delty z wysokich ISO. Wole Fuji Neopan'a.
    W mojej praktyce Delte 400 wolalem w Rodinalu 1+50, w ID-11 (stock), w ID-11 (1+3).
    I najlepiej sprawdza mi sie ostatni wariant 18min mimo ze Ilford bardziej zaleca stock'a.

Wywolywacz kupisz za 20-25zl na allegro. Rozrobiony w stocku wytrzyma 1 rok (piwnica) i jak bedzie malo powietrza w butelce.
    Dobrze jest kupic sobie szklane kuleczki ktorymi bedziesz uzupelniac niedobor wywolywacza po kolejnych odlaniach.
    Dobre sa takze szare plastikowe butelki o poj. 1l. po napojach energetyzujacych dostepne np. w E'Leclerku (zapomnialem nazwy). Maja skonczone mozliwosci sciskania dlatego dobrze miec tez kuleczki uzupelniacze.
    Utrwalacz jaki uzywam to czeski U1 - rozrobiony w 4l. baniaku po plynie do spryskiwacza. Wytrzyma rowniez 1 rok i kosztuje niewiele. Do tego roztwor octu do przerywania i koniecznie zwilzacz do klisz. Sa do tego tanie koncentraty.
    I mozesz zaczynac. Ja na tym etapie koncze zabawe z ciemnia - potem to skaner i PS.

Tutaj przykladowy portrecik zrobiony zestawem Delta400+ID11(1+3)+18min.

A i jeszcze jeden z serii.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 31-10-2006 o 11:22

Uprawnienia umieszczania postów