http://allegro.pl/item136335942_szkl...ny_zielen.html
wydaje mi sie ze te beda dobre![]()
http://allegro.pl/item136335942_szkl...ny_zielen.html
wydaje mi sie ze te beda dobre![]()
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
oki do wywolania zakupilem o to takie milutkie zeczyjako ze najpierw postanowilem sprobowac z plynna chemia
a ze wywolywac jak sie wciagne to bede mial co wiec wiekszych problemow miec nie powinienem:
Ilford Ilfotec LC29 250ml
Ilford Ilfostop Stop Bath 500ml
Ilford Rapid 1litre
![]()
a co to jest aparat???![]()
![]()
A koreks masz?
I czarną żarówkę?
butelki harmonijkowe są niepraktyczne (na początku może się wydawać, że fajne, ale spróbuj toto umyć, a potem wylać _całą_ wodę. (-:
Praktyczny jest tetenal protectan czy jakoś podobnie - niektórzy mówią, że to zwykły propan-butan z zapalniczek i pewnie mają rację, ale butelka protectanu kosztuje kilkanaście zł i wystarcza na dłuuuuugo. Po wlaniu chemii do butelki (dowolnej - szklanej, pet-a) wpuszczasz nieco gazu i zakręcasz. Gaz jest cięższy od powietrza, ściele się warstwą (niewidoczną) na cieczy i nie dopuszcza do niej tlenu, sam zaś nie reaguje za zbytnio.
koreks mamczarna zarowke hmmm... poczekam az mi sie jakas spali
co do jeszcze sprzetu czemu lepiej uzywac termometru spirytusowego niz rteciowego rozumiem ze po stluczeniu tego pierwszego mozna sie napic;D ???
a co to jest aparat???![]()
![]()
Ja też nie wiem czemu. Spirytusowy chyba jest szybszy. Chociaż jak łapię w palce, to rośnie wolniej i po puszczeniu jeszcze przez chwilę rośnie.... dziwne.
Rtęciowe jake mam są bardziej precyzyjne niż spirytusowe jakie mam / miałem.
Wszystkie rtęciowe pokazują tą samą temperaturę. Rtęciowe mam trzy różne, dwa zwykłe, z dokładnością do 0.5 stopnia, jeden do 0.1 stopnia (ten używam do slajdów) i ten jest raczej dokładny bo leżał koło takiego z certyfikatem i pokazywał dokładnie to samo.
Spirytusowe - jeden pokazuje o stopień więcej, drugi o pół stopnia mniej.
rtęciowe dokładniejsze , spirytusowe szybsze