Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 68

Wątek: o żesz ty .... w morde.... :) ptaki! [Miguel Lasa]

Domyślnie

Janusz - Ty caly czas, uparcie mylisz zawodostwo z ambicją lub łutem szczęścia
    To zupelnie rozne tematy.

Ja mowie o profesjonalizmie przy jednoczesnym talencie, Ty o wyjątkach w stylu Puchalski i Zenit. Nie dogadamy sie...

Nie zyjesz z fotografii jak mniemam - moze tutaj leży "der Hund gegraben"

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Większe szanse mam, jak przytargam zaje***y sprzęt i beznadziejne portfolio?

J
    Nie zrozumiales lub udajesz. Nie obrazaj kolegow.
    Przeczytaj jeszcze raz i pomysl.... potem napisz.

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    i próbować trzeba bo powstało wiele pięknych, podobnych do tej, fotografii zrobionych przeciętnym sprzetem.

swnw
    Ten argument slyszalem w roznych konfiguracjach, na setkach forów od 10 lat, odkad czytam fotograficzne posty.
    Juz mnie nawet nie bawi.
    Oslabia mnie.
    Moze juz mam skręcony kręgosłup, ale mowiąc (tłumacze to po raz setny) o profrsjonalnej fotografii w tak wyjątkowo wyspecjalizowanych dziedzinach jak ptaki, samoloty, sport czy makrofotografia, NIE DA SIE robic bez najlepszego sprzetu najlepszych fot!

I.... juz nie mam sil dalej tlumaczyc...

Oficjalnie koncze walczyc z tymi argumentami.... ulżyło mi i wisi mi czy kogos przekonam. Skoro nawet wlasne doswiadczenie dla wiekszosci nie jest argumentem.
    To jak stawiać mury domu samemu, bo sie ma w corel'u doświadczenie

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

A ja nie mówie tu o ludziach zyjących ze zdjęć, tym bardziej jeśli ktoś robi DOBRE zdjęcia

Nie mam nic przeciwko jedynką jeśli ktoś ma, nie ma sprawy, gratulacje

Po prostu oglądałem już setki gniotów ze zwalaną ostrościa pod którymi widanial komentarz autora "Nie mam sobie nic do zarzucenia. Ja nie popelniłem żadnych błędów. To sprzęt zawiódł. AF nie nadążył"

Mało tego. Taki oto amator pochwalony przez swoich kolegów i świte z PL Foto i podobnych nagle dostaje wiatr w żagle i ogłasza "Chę się zająć zarobkowo fotografią ślubną"

I wtedy to juz ręce opadają ( przynajmnie mnie ) i mam ochotę tym pier...ć ( tzn fotografią i otworzyć na targu budke z warzywami )

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    Janusz

Ten argument slyszalem w roznych konfiguracjach, na setkach forów od 10 lat, odkad czytam fotograficzne posty.
    Juz mnie nawet nie bawi.
    Oslabia mnie.
    Moze juz mam skręcony kręgosłup, ale mowiąc (tłumacze to po raz setny) o profrsjonalnej fotografii w tak wyjątkowo wyspecjalizowanych dziedzinach jak ptaki, samoloty, sport czy makrofotografia, NIE DA SIE robic bez najlepszego sprzetu najlepszych fot!

I.... juz nie mam sil dalej tlumaczyc...

Wygląda na to, że fotografia to dla ciebie ciężka praca przy użyciu najbardziej zaawansowanego sprzetu sprzętu , to nawet walka. Brakuje w tym podejściu luzu i poczucia humoru. Masz rację pisząc, że w fotografii profesjonalnej, wyspecjalizowanej na dodatek, potrzebny jest takowy sprzęt, mają rację też ci, którzy twierdzą, że prostym sprzetem można zrobić świetne zdjęcia - są na to dowody . Dlaczego jednak sie tak irytujesz? Przrcież to tylko wymiana poglądów.

Pozdrowienia, swnw.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

(..) makrofotografia
    Errm.. a wlasciwie czemu to? Sport itp. to jasne, ale zawsze mi sie wydawalo, ze najlepsze fotki macro robi sie roznymi kosmicznymi kombinacjami z M42 zamocowanym np. na przepychaczu do zlewu ;-)

Domyślnie

co do kosmicznych zastosowan i przerobek to prosze 20 d i......... klik

link
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 20-10-2006 o 09:12
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

"Shooting in direct mid-morning sunlight, the view finder is just a bit brighter compared to having the lens cap on."

Domyślnie

raczej "begraben"
    Ostatnio edytowane przez Rob ; 20-10-2006 o 09:20

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Janusz - Ty caly czas, uparcie mylisz zawodostwo z ambicją lub łutem szczęścia
    To zupelnie rozne tematy.

Ja mowie o profesjonalizmie przy jednoczesnym talencie, Ty o wyjątkach w stylu Puchalski i Zenit. Nie dogadamy sie...

...
    Da liegt der Hund begraben... = w tym sęk

Wyznaję, dość mocno, zasadę że od samego sprzętu ważniejsza jest umiejętność jego wykorzystania.

Bez urazy Piotrze ale mówiąc o "profesjonaliźmie przy jednoczesnym talencie", zawodostwie, konieczności posiadania (MUSISZ) conieco przeginasz. Z super sprzętem zdjęcie jest zrobić łatwiej - pod warunkiem, że się wie jak z tego skorzystać. Ale to, że z Zenitem i obiektywem typu 'snajper' jest to trudniejsze to zupełnie nie oznacza niemożliwe. Na airshow najlepiej to by było mieć 600L i 1DsII (plus mięśnie jak Schwartzeneger) ale to zupełnie nie oznacza, że muflon jest całkowicie przegrany bo pstryka 100-400.

Dobrze mniemasz - nie żyję z fotografii ale żyję z fotografią około 45 lat to wystarczająco dużo czasu, żeby nabrać pokory. Wystarczająco dużo czasu, żeby się dowiedzieć, że sprzęt sam zdjęć nie robi i że sam talent też nie wystarczy.

Ptakami sam się nigdy nie bawiłem - nie mam cierpliwości i czasu na "zasiadki" itp. Oglądałem ogromną ilość zdjęć moich przyjaciół robiących to amatorsko. Sporo tych zdjęć było nagradzanych na wystawach fotografii przyrodniczej za granicą. Za ich sprzęt nie dałbyś pewnie 5 groszy - Zenit, Praktica i szkła wcale nie długachne. A zdjęcia naprawdę fajne.

Ja tylko protestuję przeciwko sformułowaniu "żeby robić dobre, profesjonalne zdjęcia to musisz mieć sprzęt z najwyższej półki" - bo to zwyczajnie nieprawda.

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    "Shooting in direct mid-morning sunlight, the view finder is just a bit brighter compared to having the lens cap on."
    Bo to "gówniany" 20D albo 350D - trzeba mieć 1DsII albo min. 5D - będzie jasno jak w dzień

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ja tylko protestuję przeciwko sformułowaniu "żeby robić dobre, profesjonalne zdjęcia to musisz mieć sprzęt z najwyższej półki" - bo to zwyczajnie nieprawda.

A ja w pełnie to zdanie podtrzymuje, choc nie napisalem tego w ten sposób.
    Po prostu doswiadczenie pracy i troche własnego folio sprawia, ze wynalazki typu M42 jak wspomina Muflon sa dobre wlasnie dla zabawy - raczyles napisac, ze w ptaszki sie nie bawiles wszak.

Konczac, bo mysle, ze w sumie jestesmy bardzo blisko w naszych "okopach" jednak pozostane przy swoich obserwacjach.
    Profi oznacza: lepiej (!!!), szybciej, łatwiej i drogo... oj drogo.

PS
    Na koniec tylko odniosę sie do Schwarcenegera - przesada, gruba przesada, akurat ten zestaw, ktory wymieniasz to naprawde spokojnie da sie niesc na plecach pare kilometrow. Poza tym, uwierz mi, ze 90% fotek robionych jest nie dalej niz 2 km od samochodu wiec te gadanie o wielkim ciezarze sprzetu to po prostu ładna bajeczka dla urozmaicenia swoich talentów

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Właściwie nic dodać nic ująć. Ludzie którzy dla których fortografia to przede wszystkim sztuka, sprzętem, aż tak bardzo głowy sobie nie zawracają. Istnieje duża grupa dla których doskonałośc techniczna znaczy wszystko własnie dla nich jest ten najbardziej wyrafinowany, najdroższy sprzęt. Jedni i drudzy bawią sie dobrze.
    Przykład z innej dziedziny - kupienie najlepszego płótna, ramy, farb i pędzli wcale nie musi zaowocować powstaniem arcydzieła malarskiego. Utalentowany człowiek potrafi je stworzyć patykiem na piasku - dosłownie. A ponieważ fotografia to też sztuka wnioski nasuwają się same.

Może trochę "za filozoficznie", pozdrowienia, swnwn.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów