Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 68

Wątek: o żesz ty .... w morde.... :) ptaki! [Miguel Lasa]

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    Ludzie którzy dla których fortografia to przede wszystkim sztuka, sprzętem, aż tak bardzo głowy sobie nie zawracają.
    A kto mowil o sztuce? Mowa raczej o zawodowcach, ktorzy jada na mecz w ciemnej hali i musza przywiezc dziesiec dobrych (nie ahtystycznych ale dobrych) zdjec. Ostrych, naswietlonych, do wydruku co najmniej na A4. Bo jak nie przywioza to za miesiac dzieci beda wolac jesc. I nikogo nie interesuje ze swiatlo kiepskie, ze szybko sie ruszaja, ze AF nie nadaza (albo ze tym razem kurcze nie udalo sie tym wspanialym Zenitem wstrzelic w przelatujace przy podzdzwiekowej F-18 we wlasciwym momencie)... to jest problem fotografa. Poza tym chyba praca jak kazda inna... rownie ciezka co kopanie dolow, tylko troche bardziej stresujaca ;-)

Sztuka i ahtysci tu nie maja nic do rzeczy. Oni i tak chodza w podartych spodniach i zapijaja sie w przydroznych barach ;-) A dzieci to maja nieslubne i uciekaja przed placeniem alimentow :-P

Początki nałogu

Domyślnie

Można i tak oczywiscie. Ja nie jestem zawodowym fotografem i pewnie moj pogląd jest wypaczony. Ale każdy kto para się fotografią powinien sobie zdawac sprawę z tego, że jest to jedna ze sztuk! Wśród malarzy są też tacy co przez cały czas malują obrazy nazwijmy to użytkowe i oni są odpowiednikami tych co "musza przywiezc dziesiec dobrych (nie ahtystycznych ale dobrych) zdjec." Te moje uwagi są tylko po to, by sprzęt nie przysłonił istoty fotografii, bo jedno drugiemu nie przeszkadza. Jak ktoś ma talent to zrobi piękne zdjęcie Zenitem, a ostatni model Canona też mu w tym nie przeszkodzi.

Pozdrowienia, swnw.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Wśród malarzy są też tacy co przez cały czas malują obrazy nazwijmy to użytkowe i oni są odpowiednikami tych co "musza przywiezc dziesiec dobrych (nie ahtystycznych ale dobrych) zdjec."
    Kurcze, az mi glupio bronic Iczka ale pociagne dalej: to wyobraz sobie ze masz dziesieciu malarzy "uzytkowych" - wszyscy rownie dobrzy jesli chodzi o technike i talent. Dziewieciu z nich ma wypasione studia, drogie farby, wysokiej jakosci materialy, zestaw pedzli, asystent, no krotko mowiac "ludzi i sprzet" i jest w stanie wyprodukowac dwa dobre obrazy na dzien. A jeden to tradycjonalista i swoje obrazy maluje sam, akwarelkami kupionymi w sklepie z wyposazeniem do szkoly (no co, farba jest farba, nie?). W tydzien wyrabia sie z dwoma obrazami (tej samej jakosci co ci pierwsi - patrz zalozenia). Wszyscy sprzedaja po tych samych cenach. Jak myslisz, ile czasu pociagnie "ahtysta" w tym biznesie? ;-)

Cytat Zamieszczone przez swnw
    Te moje uwagi są tylko po to, by sprzęt nie przysłonił istoty fotografii, bo jedno drugiemu nie przeszkadza. Jak ktoś ma talent to zrobi piękne zdjęcie Zenitem, a ostatni model Canona też mu w tym nie przeszkodzi.
    To naprawde nie ma nic wspolnego z talentem ;-) Przyjedz kiedys na pokazy do Axalpu z Zenitem. Jednym z najfajniejszych momentow jest sytuacja, gdy zza gorki niespodziewanie wyskakuje para samolotow, na predkosci przydzwiekowej, przelatuja kilkadziesiat metrow nad glowami i tyle ich widzieli. Na sama reakcje masz ulamek sekundy, na ustawienie aparatu podobnie. Przez dziesiec lat bedziesz sie wspinal na ta gore, az w koncu moze ustrzelisz (co na to Twoj fotoedytor?). A ja walne seria 8fps i wybiore sobie wlasciwe ujecie, dokladnie tak jak to zrobilem w przypadku tej fotki. O.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Można i tak oczywiscie. Ja nie jestem zawodowym fotografem i pewnie moj pogląd jest wypaczony. Ale każdy kto para się fotografią powinien sobie zdawac sprawę z tego, że jest to jedna ze sztuk!
    Pozdrowienia, swnw.
    Jedna ze sztuk to jest moze dla artysty ktory foci zenitem dla przyjemnosci (to takie uogolnienie na podstawie dotychczasowej dyskusji).

Generalnie popieram Muflona ... jak masz przywiezc iles tam poprawnych technicznie fotografii to tak naprawde ze sztuką ma to juz niewiele wspolnego. Zaczynaja w glownej mierze decydowac technikalia bo tylko one czasami gwarantuja ze nie wrocisz z pustymi rekami. I pracodawce gowno obchodzi ze bylo 100% zachmurzenie albo siadlo swiatlo w hali. Mnie tez nikt nie pyta czy mialem dobre warunki do fotografowania ... mam miec dobre technicznie zdjecia ktore da sie poddac szczegolowej analizie.
    Oczywiscie sa super magicy ktorzy zenitem zrobia swietne zdjecie. Nie watpie ze bedzie to jak mowi Janusz najlepsze zdjecie w swojej kategorii. Ale gdyby ktos zlecil im zrobienie 100 swietnych technicznie fotek z jednego airshow zapewniam Cie ze wzieliby conajmniej sprzet muflona i duzy bank pamieci.

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Poza tym chyba praca jak kazda inna... rownie ciezka co kopanie dolow, tylko troche bardziej stresujaca ;-)
    No no uwazaj co piszesz Fachowe kopanie dolów jest bardzo interesujące. A juz najbardziej interesujace jest najpierw kopanie a potem fotografowanie tego wszystkiego
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Kurcze, az mi glupio bronic Iczka ....
    Dlaczego? On ma w sumie rację, że dla zawodowca dobry sprzęt to podstawa i ogromnie ułatwia życie. Polemika w sumie dotyczy stwierdzenia: (post #10) ..Do tego typu fotografi MUSISZ miec najszybszy i najdroższy sprzet jesli chcesz uzyskać klase zawodowca (powtarzalność) i mistrza (doskonałość)..., które jest z gruntu nieprawdziwe. "Musisz", "najszybszy", "najdroższy"... wyjątkowo nie pasuje mi ten sposób myślenia.

Powtarzalność można mieć świetną nawet używając małpki "na zielonym". Można też knocić 100% zdjęć - powtarzalność bajka a doskonałe zdjęcia można robić bez "najdroższego i najszybszego" sprzętu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Jak zwykle dydkusja schodzi te temat "Zawodowstwo". troche niepotrzebnie

przypominam tylko że ja podobnie jak Janusz Body neguje stwierdzenia MUSI i NIE DA SIE

P.S. Muflon - zły przykad. W tym wypadku artysta zrobi to lepiej a nawet dużo lepiej w związku z tym weżmie za to 10 X wiekszą kase choć robił to zaledwie 3.5 X dłużej

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    ..Do tego typu fotografi MUSISZ miec najszybszy i najdroższy sprzet jesli chcesz uzyskać klase zawodowca (powtarzalność) i mistrza (doskonałość)..., które jest z gruntu nieprawdziwe.
    W skrocie: doskonalosc - zgoda. Powtarzalnosc (przy zachowaniu doskonalosci ;-)) - nie. Wracajac do ptakow (choc analogia ta sama): dzien dobry, wydawnictwo chcialoby wyslac Pana na tydzien na Alaske, prosze przywiezc ok. 30 dobrych, roznorodnych zdjec do albumu w formacie A3. Za malo czasu? Nie da Pan rady? Dziekujemy, do widzenia, skontaktujemy sie z kims innym.

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    P.S. Muflon - zły przykad. W tym wypadku artysta zrobi to lepiej a nawet dużo lepiej w związku z tym weżmie za to 10 X wiekszą kase choć robił to zaledwie 3.5 X dłużej
    Nope, spojrz w zalozenia - malarze z podobnym talentem i obrazy "uzytkowe", czyli np. jakies kwiatki do zduplikowania gdzies w Chinach i sprzedawania w supermarkecie ;-) Nikt nie mowi o obrazach w galeriach za miliony $$$.

Domyślnie

Muflon tak się już zdjęciami chandluje coraz rzadziej a za nie długo to wogóle.

Nikt nikogo nie wysyła bo te 30 zdjęć będzie go kosztować 20 000 $ i 2 tygodnie bedzie na nie cekal

W agencji kupi je za 2 000 i bedzie je miał w godzine

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    Muflon tak się już zdjęciami chandluje coraz rzadziej a za nie długo to wogóle.
    Nikt nikogo nie wysyła bo te 30 zdjęć będzie go kosztować 20 000 $ i 2 tygodnie bedzie na nie cekal
    W agencji kupi je za 2 000 i bedzie je miał w godzine
    Tym bardziej! Bo to oznacza, ze ktos jednak musi te same zdjecia zrobic za 2000$. Czyli szybciej, taniej, z mniejszym prawdopodobienstwem bledow i czekania "az sie uda". Tak jak w moim przykladzie z samolotem.

Domyślnie

Nope, spojrz w zalozenia - malarze z podobnym talentem i obrazy "uzytkowe", czyli np. jakies kwiatki do zduplikowania gdzies w Chinach i sprzedawania w supermarkecie ;-) Nikt nie mowi o obrazach w galeriach za miliony $$$.
    Ale trzeba to NAMALOWAĆ . I nie da się tego zrobić w ciągu 1/500 sek

to musi potrwac.
    Cena nie musi wynosic miliony baksów. 20 zielonych to 10x więcej niż 2

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów