Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: 17-85 vs 28-135

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DZIOBEK Zobacz posta
    Chciałbym też żeby ktoś raz „jak rolnikowi cepem” wytłumaczył miii różnicę w szkłach obu obiektywów oznaczenie EF-s i EF. na czym polega różnica także w efektach fotografowania (tego nie doczytałem :-)).
    EF-s'y sa obiektywami przystosowanymi do cropa (np. 350D, 400D, 10D, 20D, 30D)
    EF'y do pelnej klatki np. 5D czy 1Ds oraz wszystkich analogow z mocowaniem EF. Do tych aparatow nie podepniesz EF-s'a.

Jesli zas podepniesz EF'a do np. 350D (czyli cropa) to puszka bedzie wykoszystywac tylko "srodek" obiektywu gdyz crop ma mniejsza matryce niz FF (full frame - pelna klatka).

Czy wplywa to na zdjecia?
    Wg mnie tak, gdyz jak wiemy obiektywy najgorzej zachowuja sie na obrzezach (winietowanie i takie tam...). A jesli obrzeza przy cropie nie sa brane pod uwage gdyz sa "obciete" - to w tym momencie z tego obiektywu puszka korzysta tylko ze srodka szkla czyli najlepszej jego jakosci.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Jesli zas podepniesz EF'a do np. 350D (czyli cropa) to puszka bedzie wykoszystywac tylko "srodek" obiektywu gdyz crop ma mniejsza matryce niz FF (full frame - pelna klatka).

Czy wplywa to na zdjecia?
    Wg mnie tak, gdyz jak wiemy obiektywy najgorzej zachowuja sie na obrzezach (winietowanie i takie tam...). A jesli obrzeza przy cropie nie sa brane pod uwage gdyz sa "obciete" - to w tym momencie z tego obiektywu puszka korzysta tylko ze srodka szkla czyli najlepszej jego jakosci.
    Czyli na podstawie Twojej opinii można wnioskować, żee
    "Czerwona kropka" maa przwagę nad "Białą".
    Dzięki wielkie !!!
    Znaczy, że efekty z EF-a mogą być jeszcze bardziej mierne niż z EF-s-A tak krytykowanego na tym forum !!!

Czy ktoś może ma jeszcze cos do powiedzenia bądź testował oba obiktywy naa, jak już zdążylem się dowiedzieć, na crop-ie.
    Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DZIOBEK Zobacz posta
    Znaczy, że efekty z EF-a mogą być jeszcze bardziej mierne niż z EF-s-A tak krytykowanego na tym forum !!!
    Chyba cos nie tak zrozumiales (albo) ja czegos nie rozumiem
    Skoro EF-y na cropie wykorzystuja tylko srodek kadru obcinajac jego gorsze wlasciwosci na obrzezach, to chyba znaczy, ze ich jakosc raczej bedzie lepsza od EF-s'ow a nie mierna ;-)
    Poza tym komfort tego, ze w kazdej chwili EF'a mozesz podpiac pod kazda inna puszke (lacznie z analogami) wplywa na kolejny plus EF'ow.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Chyba cos nie tak zrozumiales (albo) ja czegos nie rozumiem
    Skoro EF-y na cropie wykorzystuja tylko srodek kadru obcinajac jego gorsze wlasciwosci na obrzezach, to chyba znaczy, ze ich jakosc raczej bedzie lepsza od EF-s'ow a nie mierna ;-)
    Poza tym komfort tego, ze w kazdej chwili EF'a mozesz podpiac pod kazda inna puszke (lacznie z analogami) wplywa na kolejny plus EF'ow.
    Zrozumiałem WSZYSTKO i zgadza się w 100%, mam identyczne zdanie jak Ty,
    poprostu pomyliłem oznaczenia przy opisie.

SPROSTOWANIE:
    "Znaczy, że efekty z EF-s-a mogą być jeszcze bardziej mierne niż z EF-a tak krytykowanego na tym forum !!!"

Jeszcze raz dziękuję Pikczer !!!

Noo i czekam na kolejne posty może znajdzie ktoś kto będzie twierdział, że to co piszemy too tylko teoria w praktyce wyglada to zupełnie inaczej
    Ostatnio edytowane przez DZIOBEK ; 11-10-2006 o 13:52
    Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem.

Uprawnienia umieszczania postów