Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: 17-85 vs 28-135

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie 17-85 vs 28-135

Czy te 2 canony abstrahując od IS i ciut różnych zakresów są zbliżone optycznie? Pytam o 17-85 w zestawieniu z 28-135 bo fotki które widziałem z tego szkła (28-135) jak dla mnie są ok...
    Czytałem wiele o jednym i drugim. O ile 28-135 jest chwalony za dość równą pracę w całym zakresie to o 17-85 są skrajne opinie...jedni mówią że kicha a inni (dość dużo na dpreview) chwalą...Mnie strasznie pociąga zakres tego canona (17-85) i nie wiem czy próbować podpinac różne egzemplarze szukając tego "jedynego" czy dać sobie spokój bo szkło jest cienkie (optycznie). Wiem że ma duże zniekształcenia przy 17mm (do skorygowania w PS) i wiem że może abberować (również do skorygowania w PS). Cały ten dylemat bierze się z tego że po analizie wielu zdjęć wyszło mi że używam szerokiego i to częściej niż myślałem (kit) a i portret jakiś czasem machnę...są sytuacje gdzie zmiana obiektywu jest kłopotliwa i szukam szkła które będzie 80% czasu na moim body...Myślałem dużo nad Tamronem - jest jednak za wąski...robiłem sobie testy 24 i 28 na kicie i jest różnica...gdyby miał chociaż 24...
    Są sigmy 24-60(70) i 18-50 ale jakoś potencjalne problemy z FF/BF bardzo mnie zniechęcają...a lektura takich stron
    http://www.virtualtraveller.org/sigm...mavscanon1.htm powoduje że naprawdę sam już nie wiem...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Kolejny wątek który miesza mi w głowie http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=15770526
    jeden gostek napisał że macał 4 kopie (!) zanim trafił na tą jedyną...i tu jest IMHO główny problem. Kupowanie na allegro to loteria i obawiam się strata czasu - nie wybrażam sobie jeździć po całej polsce testują jakąś 1 sztukę którą ktoś wystawił..a ceny w sklepach to lekkie nieporozumienie...kurna sam już nie wiem co zrobić...że też u nas nie można tak jak w USA za sensowną kasę pójść do sklepu i potestować...

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Mialem 17-85 IS i gdybym nie zobaczyl istotnej roznicy w ostrosci, CA i wykonaniu, nie zmienialbym go. Jest to drogie szklo jak na "nie eLke", ale bardzo wygodne. Rywala mozna szukac tylko w "zamiennikach" np. Tamron.

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Kolejny wątek który miesza mi w głowie http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=15770526
    jeden gostek napisał że macał 4 kopie (!) zanim trafił na tą jedyną...i tu jest IMHO główny problem. Kupowanie na allegro to loteria i obawiam się strata czasu - nie wybrażam sobie jeździć po całej polsce testują jakąś 1 sztukę którą ktoś wystawił..a ceny w sklepach to lekkie nieporozumienie...kurna sam już nie wiem co zrobić...że też u nas nie można tak jak w USA za sensowną kasę pójść do sklepu i potestować...
    To jest porypane, zgadzam sie. Ale nic z tym zrobic nie mozna. Wiesz, w Stanach mieszkaja biedni ludzie i zarabiaja mniej kasy niz my w Polsce, dlatego tam maja taniej

A co do testow. Jesli dostajesz pewna, podkreslam pewna gwarancje, to kupuj i na allegro. Sprawdzic szklo mozna na miejscu, tylko podejrzec na komputerze warto. A jesli cos sie okaze zepsute, no to naprawa na gwarancji - a tego nie przeskoczysz nawet kupujac u samego Canona.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Mialem 17-85 IS i gdybym nie zobaczyl istotnej roznicy w ostrosci, CA i wykonaniu, nie zmienialbym go. Jest to drogie szklo jak na "nie eLke", ale bardzo wygodne. Rywala mozna szukac tylko w "zamiennikach" np. Tamron.
    I na co zamieniłeś? Na tamrona 28-75? Jeśli tak to nie odczuwasz braku szerokiego?

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

I na co zamieniłeś? Na tamrona 28-75? Jeśli tak to nie odczuwasz braku szerokiego?
    nie, bo zmienilem na 17-40
    - wybralem: lepsze wykonanie, lepsza jakosc zdjec, stale swiatlo
    - stracilem: duzy zakres, IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

nie, bo zmienilem na 17-40
    - wybralem: lepsze wykonanie, lepsza jakosc zdjec, stale swiatlo
    - stracilem: duzy zakres, IS
    Portretu to tym raczej nie zrobisz...nie to DOF

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Portretu to tym raczej nie zrobisz...nie to DOF
    Do portretu mam EF 50 f1.8. Przy cropie daje idealna ogniskowa do portrecikow.

ps
    poza tym nie znajdziesz obiektywu do wszystkiego. A jak takiego szukasz, to zycze powodzenia :wink:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Do portretu mam EF 50 f1.8. Przy cropie daje idealna ogniskowa do portrecikow.

ps
    poza tym nie znajdziesz obiektywu do wszystkiego. A jak takiego szukasz, to zycze powodzenia :wink:
    Kto powiedział do wszystkiego? Szeroki kąt + krótkie tele w jednym szkle (po cropie) to całkiem uniwersalne rozwiązanie...a że takie szkło jest do zrobienia to na to są przykłady choćby sigma 18-50/2.8 tylko ta cholerna kontrola jakości...Mnie zakres canona 17-85 odpowiada ale optyka chyba rzeczywiście nie jest wysokich lotów...i to niezależnie od egzemplarza...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

...uniwersalne rozwiązanie... sigma 18-50/2.8 tylko ta cholerna kontrola jakości...Mnie zakres canona 17-85 odpowiada...
    Echhh... przechodzę to samo co Ty.
    http://canon-board.info/showthread.p...5256#post85256
    W tej chwili jestem zdecydowany na Sigmę, a kontrolę wykonam sam.
    Najlepiej odpowiadałby mi Nikkor 18-70/3,5-4,5 i to za jedyne 1000zł!
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69806827
    Ale nie będę zmieniał systemu z powodu jednego głupiego obiektywu

Pozdrowienia,
    Tomek

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów