Strona 21 z 29 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 286

Wątek: Samsung S24 Ultra

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Samsung S24 Ultra

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Ale tam nic z tekstu nie wynika. Optyczny to optyczny a cyfrowy to cyfrowy i umożliwia zbliżenia aż x100. Też oglądałem filmy i zdjęcia z S23 i jakość wcale nie spada po zbliżeniu x10. Ekwiwalent tego telezoomu to chyba 120mm to jakby nie liczyć wychodzi x10. Ogólnie jest słaba jakość bo to tylko 10 Mpix.
    To jest doświadczenie z klasycznej fotografii cyfrowej, światło pada na matrycę i ona tworzy plik wynikowy o takiej rozdzielczości zdjęcia co matryca i dalej tylko obróbka
    W fotografii obliczeniowej w czasie jednej ekspozycji zbierany jest zapis wielokrotenie (bywa że aż 3 matryc) i tworzony jest plik wynikowy metodami tej technologii.
    Na przykład matryca jest 10Mpix ale plik wynikowy 4000pix x 3000pix

Stosowany jest także zoom hybrydowy, w kolejnych ekspozycjach składanych w jeden plik wynikowy matryca przesuwana jest o "część piksela" co zwiększa szczegółowość

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Nie wiem jak jest w innych ale w Pixel 6 Pro natywny zoom to tylko 4x. To co jest pomiędzy to jest cyfrowy zoom, co bardzo dobrze widać po wątpliwej jakości zdjęciach na pośrednich wartości zoom-u.

Nie mam źródła tej informacji, ale napisałem ją na podstawie moich doświadczeń z wieloma smartfonami.

Natomiast co do Twojej ulubionej firmy to IMHO z tego jasno wynika

https://www.samsung.com/pl/learn-hub...mem-optycznym/

Mój Syn ma S23 i ewidentnie optyczny jest tylko 3x, cała reszta jak u mnie w Pixel 6 Pro, to zoom cyfrowy - ewidentnie widać to oglądają zdjęcia na 100%.
    Jak stwierdzasz, po czym poznajesz/wnioskujesz że w S23 zoom optyczny jest tylko 3x ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 02-08-2024 o 08:03
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Bangi ma rację. Optyczne zoomy w smartfonach (poza kilkoma wyjątkami) działają inaczej niż optyczny zoom w "normalnych" obiektywach. Najczęściej nie ma ruchomych soczewek, które optycznie zmieniają poziom "zoom". Smartfon ma jeden lub wiele teleobiektywów o różnych poziomach zoom a resztę obrabia soft. Różnie to producenci nazywają ale generalnie nie specjalnie się chwala aby nie wyszło, że użytkownik myśli,że ma niby optyczny ale jednak cyfrowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Jakkolwiek działają i jaką mają krotność zoomy w smartfonach, to takczy inaczej zdjęcia z użyciem zooma wychodzą prosto do d..

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Bangi ma rację. Optyczne zoomy w smartfonach (poza kilkoma wyjątkami) działają inaczej niż optyczny zoom w "normalnych" obiektywach. Najczęściej nie ma ruchomych soczewek, które optycznie zmieniają poziom "zoom". Smartfon ma jeden lub wiele teleobiektywów o różnych poziomach zoom a resztę obrabia soft. Różnie to producenci nazywają ale generalnie nie specjalnie się chwala aby nie wyszło, że użytkownik myśli,że ma niby optyczny ale jednak cyfrowy
    1.
    Podaj proszę sensowny (jakiś portal producenta, wiarygony testujący itd.) link do takiej informacji
    2.
    Tak na prawdę to w świecie fotografii obliczeniowej i świecie AI już teraz ma to znacznie mniejsze znaczenie niż w klasycznej.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 02-08-2024 o 09:58
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Zdjęcie zrobione teleobiektywem telefonu
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PXL_20240801_163432861.LONG_EXPOSURE-01.COVER~3.jpg
Wyświetleń:	25
Rozmiar:	1,80 MB
ID:	17893

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

jakość wcale nie spada po zbliżeniu x10. Ekwiwalent tego telezoomu to chyba 120mm to jakby nie liczyć wychodzi x10. Ogólnie jest słaba jakość bo to tylko 10 Mpix.
    Ale mi nie chodzi o to, że spada... Mi chodzi o to, że najlepszą jakość dla zoom-u uzyskujemy na natywnej wartości zoomu optycznego, tzn. na takiej jaką podaje producent - dla Pixel 6 Pro jest to 4x, dla S23/S23+ jest to 3x dla S23 Ultra jest to 3x i 10X.
    Pomiędzy standardowym (PODSTAWOWYM) aparatem roboczo nazwijmy zoom 1x a pozostałymi zooma-mi nie ma wartości pośrednich, które uzyskujemy dzięki optyce - wartości pośrednie uzyskujemy cyfrowo.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Jak stwierdzasz, po czym poznajesz/wnioskujesz że w S23 zoom optyczny jest tylko 3x ?
    jp
    Po specyfikacji podanej przez producenta i testując smartfon syna...
    S23 ma 3 natywne aparaty i wartości, przy której uzyskasz maksymalną jakoś zdjęcia, tj.
    1. Aparat szerokokątny, 50 Mpix, przysłona f/1.8
    2. Aparat ultraszerokokątny, 12 Mpix, przysłona f/2.2
    3. Teleobiektyw, 10 Mpix, 3 x zoom optyczny

Cała reszta i pośrednie zoom-y to są wartości nie optyczne a generowane cyfrowo np. poprzez kadrowanie na matrycy. Ja ogólnie mam w poważaniu marketingowy bełkot, wolę sam wyciągnąć wnioski w oparciu o realne a nie cyfrowe doświadczenia.

Nie pytaj mnie kolejny raz o źródło - weź swój smartfon, zrób zdjęcia na natywnym zoomie i pośrednich. Przeanalizuj zdjęcia i wyciągnij wnioski sam.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 02-08-2024 o 14:06

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

@Bangi Ale S23 Ultra ma 4 aparaty. Sam producent podaje na stronie którą wcześniej podlinkowałeś. Do zooma x10 jest fizycznie osobny obiektyw.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

@Bangi Ale S23 Ultra ma 4 aparaty. Sam producent podaje na stronie którą wcześniej podlinkowałeś. Do zooma x10 jest fizycznie osobny obiektyw.
    A gdzie ja napisałem, że nie ma, bo nie widzę? Ja pisałem o paracie syna - S23 bez Ultra.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Zdjęcie zrobione teleobiektywem telefonu
    No i jakie wnioski? Przecież to sieczka.

Cała ta dyskusja o telefonach wygląda tak, jakby udowadniać że zdjęcia z kompaktu cyfrowego z początku tego wieku były super hiper. To jakieś zaklinanie rzeczywistości, modne w dzisiejszych czasach kreowanie, że coś słabe jest dobre.

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Nie pytaj mnie kolejny raz o źródło - weź swój smartfon, zrób zdjęcia na natywnym zoomie i pośrednich. Przeanalizuj zdjęcia i wyciągnij wnioski sam.
    NIE PYTAM, ale szkoda że nie ma

Kiedyś sam próbowałem dojść jak to z tym zoomem, szukałem rzetelnych informacji ....i padłem.
    Zastanawiało mnie dlaczego, gdy odpowiednio do tych samych wartości zoom powiększamy "palcami" na ekraniku to pliki wynikowe mają inne wartości rozdzielczości w S22, S23 i inne w S24 przy tych samych rozdzielczościach wyjściowych.
    Np. w S23U bywa że plik z tego samego zdjęcia *.jpg ma inną rozdzielczość niż *.dng, dlaczego gdy w S24U ustawimy wejściową rozdzielczość na 12Mpix to dla każdego powiększenia (zoomu) dostajemy 12Mpix a gdy ustawimy 50MPix to zmniejsza się przy każdym powiększeniu ale nie liniowo, dlaczego .....
    Po prostu mnie to ciekawiło, jest nadal wiele cech których nie potrafię wytłumaczyć dlaczego.

Moje zdanie było i jest (ale chciałbym przeczytać u jakiegoś producenta) prawie takie jak Twoje
    1.
    Nie ma żadnego zoomu optycznego w smartfonach Samsunga w tym sensie jak to pojecie zoom jest rozumiane w klasycznych obiektywach, mamy na aparacie obiektyw i zmieniamy ogniskową a obraz na (jednej tego aparatu) matrycy zmienia rozmiar ale rozdzielczość pliku wynikowego jest stała.
    2.
    Owe 4 matryce z 4 obiektywami w S24U traktowane jest jak jeden aparat
    - z podstawową matrycą 200Mpix obiektywem 23mm i oznaczanym jak 1x szeroki,
    - ultraszeroki 0,6x z odpowiednią swoją matrycą
    - teleobiektyw 3x z odpowiednią swoją matrycą
    - superteleobiektyw 5x z odpowiednią swoją matrycą.
    3.
    Jeśli tak traktujemy jako jeden aparat to owe 3x i owe 5x powstało w tym (jednym) aparacie optycznie, inne ogniskowe a więc zoom optyczny 3x, 5x
    Więc nie jest to łgarstwo ale.... jak wystąpienie poselskie
    4.
    Już dla każdej konkretnej ogniskowej obiektywu bez żadnego "przybliżania" jeden plik wynikowy powstaje z obróbki wielu ekspozycji z 2 lub 3 róznych matryc (o obiektywach o różnych ogniskowych), obróbki pikselowej itd.
    Po prostu tak działa nowa technologia, fotografia obliczeniowa.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 02-08-2024 o 17:23

Strona 21 z 29 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów