Strona 20 z 29 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 286

Wątek: Samsung S24 Ultra

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Domyślnie Odp: Samsung S24 Ultra

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Bez seansu to jest kupowanie topowych smartphonów po 7 tys bo to samo uzyskuje się telefonem za 750zł. Ale jak widać ludzie kupują A już bez totalnego sensu jest udowadnianie takim ludziom, że aparat w telefonie to nie jest to samo co lustrzanka/bezlustro. Ja zrobiłem to tylko raz na weselu, to laskę tak zamurowało, że spaliła się ze wstydu przed pijanymi ziomkami. Miałem ogromny żal do siebie potem po tym zajściu. Więcej takich głupich dyskusji nie toczę.
    Nie jest to prawda. Różnica między droższymi smartfonami pod fotografie to jest zoom optyczny/stabilizacja optyczna/obiektywy tele. Tanie smartfony tego nie mają. Na tanim można sobie połamanego GCam zainstalować ale ani tele ani zooma optycznego to nie doda.
    Polecam sobie zobaczyć zdjęcia Patryka Wikalińskiego czy Aleksandra Małachowskiego. Takie zdjęcią to w wiekszości zoom optyczny/tele. I piszę to jako użytkownik smartfonów do max 1300 zł.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 01-08-2024 o 10:12

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Nie jest to prawda. Różnica między droższymi smartfonami pod fotografie to jest zoom optyczny/stabilizacja optyczna/obiektywy tele. Tanie smartfony tego nie mają. Na tanim można sobie połamanego GCam zainstalować ale ani tele ani zooma optycznego to nie doda.
    Polecam sobie zobaczyć zdjęcia Patryka Wikalińskiego czy Aleksandra Małachowskiego. Takie zdjęcią to w wiekszości zoom optyczny/tele. I piszę to jako użytkownik smartfonów do max 1300 zł.
    Dzięki ze te dwa nazwiska

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Tylko w kontekście zomm-u optycznego o jednej rzeczy należy bezwzględnie pamiętać - chyba żaden smartfon nie ma prawdziwego zoom-u w tym sensie, że jak mam podany zoom optyczny 4x to nie mam optycznie pośrednio 2x czy 3x, tylko wtedy jest to "zoom" cyfrowy. Warto mieć tego świadomość.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Widzę że co poniektórzy na tym forum są kompletnie niereformowalni. Najpierw teoretyzują a jak mu pokażesz konkretny przykład to będzie Ci wmawiał że ekspozycja była do ****, scena albo fotograf. A jak sprytnie od razu ma przygotowaną odpowiedź że czasu nie ma na wywołanie RAW-a hehe. Szkoda słów.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Tylko w kontekście zomm-u optycznego o jednej rzeczy należy bezwzględnie pamiętać - chyba żaden smartfon nie ma prawdziwego zoom-u w tym sensie, że jak mam podany zoom optyczny 4x to nie mam optycznie pośrednio 2x czy 3x, tylko wtedy jest to "zoom" cyfrowy. Warto mieć tego świadomość.
    Różnie to jest realizowane, czasem jest tylko jeden mnożnik optyczny a reszta to hybrydy, a czasem jest więcej niż 1 optyczny mnożnik (s24u chyba tak ma) - trzeba o tym pamiętać. Tak czy siak jest różnica pomiędzy tanimi a droższymi.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 01-08-2024 o 12:42

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

S24 Ultra :
    Aparat ultraszerokokątny 12 Mpix (f/2.2, obiektyw 120˚)
    Aparat szerokokątny 200 Mpix (stabilizacja optyczna, f/1.7, obiektyw 85˚)
    Aparat z teleobiektywem 50 Mpix (zoom optyczny 5x, stabilizacja optyczna, f/3.4, obiektyw 22˚)
    Aparat z teleobiektywem 10 Mpix (zoom optyczny 3x, stabilizacja optyczna, f/2.4, obiektyw 36˚)

Nie wiem czy masz rację z optyczny/cyfrowy, mógłbyś podać źródło informacji ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 01-08-2024 o 13:37
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

@Bangi

Zoom optyczny jest chyba realizowany na zasadzie wewnętrznego ogniskowania dlatego w całym zakresie jest to zoom optyczny jeśli tak podaje producent.
    Ostatnio edytowane przez Shadow ; 01-08-2024 o 16:15

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Widzę że co poniektórzy na tym forum są kompletnie niereformowalni. Najpierw teoretyzują a jak mu pokażesz konkretny przykład to będzie Ci wmawiał że ekspozycja była do ****, scena albo fotograf. A jak sprytnie od razu ma przygotowaną odpowiedź że czasu nie ma na wywołanie RAW-a hehe. Szkoda słów.
    Jak Ty nic nie wiesz nic o życiu...

Kiedy masz tylko z jednego dnia 3990 zdjęć do przejrzenia , sklasyfikowania i obrobienia. A gdzie kolejne tyle z pozostałych dni

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2024-08-01 195113.jpg
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	257,8 KB
ID:	17891

Dodam, że muszę jeszcze szybko skończyć remont ubikacji , która dziś wygląda tak: (fota z Pixela 8P)

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	452556241_824744313094343_2601054995097191638_n.jpg
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	189,1 KB
ID:	17892
    Ostatnio edytowane przez candar ; 01-08-2024 o 19:58
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie wiem jak jest w innych ale w Pixel 6 Pro natywny zoom to tylko 4x. To co jest pomiędzy to jest cyfrowy zoom, co bardzo dobrze widać po wątpliwej jakości zdjęciach na pośrednich wartości zoom-u.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Nie wiem czy masz rację z optyczny/cyfrowy, mógłbyś podać źródło informacji ?
    jp
    Nie mam źródła tej informacji, ale napisałem ją na podstawie moich doświadczeń z wieloma smartfonami.

Natomiast co do Twojej ulubionej firmy to IMHO z tego jasno wynika

https://www.samsung.com/pl/learn-hub...mem-optycznym/

Mój Syn ma S23 i ewidentnie optyczny jest tylko 3x, cała reszta jak u mnie w Pixel 6 Pro, to zoom cyfrowy - ewidentnie widać to oglądają zdjęcia na 100%.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 01-08-2024 o 21:26

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Nie wiem jak jest w innych ale w Pixel 6 Pro natywny zoom to tylko 4x. To co jest pomiędzy to jest cyfrowy zoom, co bardzo dobrze widać po wątpliwej jakości zdjęciach na pośrednich wartości zoom-u.

Nie mam źródła tej informacji, ale napisałem ją na podstawie moich doświadczeń z wieloma smartfonami.

Natomiast co do Twojej ulubionej firmy to IMHO z tego jasno wynika

https://www.samsung.com/pl/learn-hub...mem-optycznym/

Mój Syn ma S23 i ewidentnie optyczny jest tylko 3x, cała reszta jak u mnie w Pixel 6 Pro, to zoom cyfrowy - ewidentnie widać to oglądają zdjęcia na 100%.

Ale tam nic z tekstu nie wynika. Optyczny to optyczny a cyfrowy to cyfrowy i umożliwia zbliżenia aż x100. Też oglądałem filmy i zdjęcia z S23 i jakość wcale nie spada po zbliżeniu x10. Ekwiwalent tego telezoomu to chyba 120mm to jakby nie liczyć wychodzi x10. Ogólnie jest słaba jakość bo to tylko 10 Mpix.
    Ostatnio edytowane przez Shadow ; 01-08-2024 o 21:40

Strona 20 z 29 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów