Pokaż wyniki od 1 do 10 z 286

Wątek: Samsung S24 Ultra

Widok wątkowy

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Samsung S24 Ultra

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    jakość wcale nie spada po zbliżeniu x10. Ekwiwalent tego telezoomu to chyba 120mm to jakby nie liczyć wychodzi x10. Ogólnie jest słaba jakość bo to tylko 10 Mpix.
    Ale mi nie chodzi o to, że spada... Mi chodzi o to, że najlepszą jakość dla zoom-u uzyskujemy na natywnej wartości zoomu optycznego, tzn. na takiej jaką podaje producent - dla Pixel 6 Pro jest to 4x, dla S23/S23+ jest to 3x dla S23 Ultra jest to 3x i 10X.
    Pomiędzy standardowym (PODSTAWOWYM) aparatem roboczo nazwijmy zoom 1x a pozostałymi zooma-mi nie ma wartości pośrednich, które uzyskujemy dzięki optyce - wartości pośrednie uzyskujemy cyfrowo.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Jak stwierdzasz, po czym poznajesz/wnioskujesz że w S23 zoom optyczny jest tylko 3x ?
    jp
    Po specyfikacji podanej przez producenta i testując smartfon syna...
    S23 ma 3 natywne aparaty i wartości, przy której uzyskasz maksymalną jakoś zdjęcia, tj.
    1. Aparat szerokokątny, 50 Mpix, przysłona f/1.8
    2. Aparat ultraszerokokątny, 12 Mpix, przysłona f/2.2
    3. Teleobiektyw, 10 Mpix, 3 x zoom optyczny

Cała reszta i pośrednie zoom-y to są wartości nie optyczne a generowane cyfrowo np. poprzez kadrowanie na matrycy. Ja ogólnie mam w poważaniu marketingowy bełkot, wolę sam wyciągnąć wnioski w oparciu o realne a nie cyfrowe doświadczenia.

Nie pytaj mnie kolejny raz o źródło - weź swój smartfon, zrób zdjęcia na natywnym zoomie i pośrednich. Przeanalizuj zdjęcia i wyciągnij wnioski sam.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 02-08-2024 o 14:06

Uprawnienia umieszczania postów