Strona 19 z 29 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 286

Wątek: Samsung S24 Ultra

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Samsung S24 Ultra

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    W S24U pliki wynikowe mogą być/ustawione w formacie 3:4, 9:16, 1:1 i full (takie jak wyświetlacz S24U)

jp
    Mnie cyferki nie interesują :P

Dodam jedynie, że odnoszę wrażenie iż zdjęcia z aparatów Sony prezentowane w tym wątku wyglądają jakby zostały wykonane przez dzieci naciskające bez ładu składu guziczki w aparacie (z przeproszeniem dzieci, bo znam takie które robią lepsze foty)

Gdybym zobaczył taką fotę z tego aparatu Sony to w życiu bym go nie kupił xD
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

@candar Sugerujesz że gdybym inaczej wywołał RAW to byłby efekt wow i Sony skopał by dupę smartfonowi bo tego oczekiwałeś?

Na tym polegają właśnie zwykłe zdjęcia z wycieczki. Tu nie ma ustawiania modelki, dopalania światłem zewnętrznym, czekania na złotą godzinę i dopieszczania RAW-ów. Tu są tylko suche fakty które pokazują że AI potrafi w smartfonach naprawdę dużo. Wiadomo że w ekstremalnych sytuacjach fotograficznych bezlusterkowiec wciąż będzie lepszy ale przeciętnego Kowalskiego to nie interesuje. I pamiętajmy że ten smartfon kosztował co najmniej 3 razy mniej niż Sony.

@Bangi Proszę Cię żebyś już usunął te dwie fotki bo nie chcę aby znajomy był w necie. Dzięki i pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Shadow ; 31-07-2024 o 11:29

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    @candar Sugerujesz że gdybym inaczej wywołał RAW to byłby efekt wow i Sony skopał by dupę smartfonowi bo tego oczekiwałeś?

Na tym polegają właśnie zwykłe zdjęcia z wycieczki. Tu nie ma ustawiania modelki, dopalania światłem zewnętrznym, czekania na złotą godzinę i dopieszczania RAW-ów. Tu są tylko suche fakty które pokazują że AI potrafi w smartfonach naprawdę dużo. Wiadomo że w ekstremalnych sytuacjach fotograficznych bezlusterkowiec wciąż będzie lepszy ale przeciętnego Kowalskiego to nie interesuje. I pamiętajmy że ten smartfon kosztował co najmniej 3 razy mniej niż Sony.

@Bangi Proszę Cię żebyś już usunął te dwie fotki bo nie chcę aby znajomy był w necie. Dzięki i pozdrawiam.
    Ja niczego nie sugeruję Po prostu RAW jest do tego, aby go poprawnie wywołać. Matryce Sony w serii A7 są tak plastyczne, że można z nich wycisnąć wszystko. Generalnie nawet A7 mark II za 2k zł zrobi lepsze foty od smartfona.

Nie obraź się przypadkiem, ale mając aparat fotograficzny jakiejkolwiek marki zawsze staram się, aby zdjęcia z niego były jak najlepsze. A tu odniosłem wręcz przeciwne wrażenie celowego równania jakości zdjęć z A7RIV z fotami ze smartfona, aby coś komuś udowodnić. Na podobnej zasadzie równie dobrze można powiedzieć, że słońce jest wielkości piłeczki do ping-ponga jeśli patrzymy na nie przez palce.

A na zdjęciach z wycieczek to MZ najbardziej wszystkim chyba jednak zależy, aby zdjęcia pokazywały w sposób ciekawy fotografowany obiekt bez przepaleń w światłach i ze spranymi kolorami...
    Ostatnio edytowane przez candar ; 31-07-2024 o 12:00
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

hmmm po co brałeś profesjonalny aparat za grubą kasę w góry skoro miałeś telefon, który potrafi dzięki sztucznej inteligencji to samo? Do zwykłych zdjęć z wycieczki za chiny ludowe nie targal bym torby. Telefon wystarczy lub zwykły prosty mały fuji z wygenerowanym przez sztuczną inteligencję trybem np velwet? no albo xiomi za 900zł Po co robić to samo 2 razy i udowadniać że amator zrobi proste zdjecie tym i tym? Jeszcze tego Rawa wołałeś... do takiego pstryka? Ani światła, ani klimatu, toć to zwykła fotka cyknięta telefonem jak udowodniłeś w zupełności wystarczy. Jak bym miał już sięgać po sony to bym przynajmniej pomyślał jak zrobić fajne zdjęcie. A jak bym już je zrobił to wtedy bym porównał co zrobi telefon. Ja tak jego "AI" się zachowa w danej sytuacji.

Druga sprawa, to te porównania się kończą zawsze na zwykłych prostych amatorskich pstrykach. Słoneczko widoczek, iso ze 100 max, prosty pstryk czegoś ładnego. Jak się ktoś wychyli z czymś bardziej zawansowanym umysłowo, to już się temat zamyka.
    I wtedy wjeżdża JP expert od danych technicznych, który przez lata jedyne co udowodnił, to że ... wszyscy wiemy że nic nie udowodnił.

Weście telefon to baru z gównianym światłem, do klubu, na koncert, do studio, może tor wyścigowy. Pokażcie porównania z telefonów PRO z najwyżej półki, kontra współczesne aparaty jak sobie radzą, gdzie potrzebujesz 1/250 przy iso 6400 by zamrozić ruch, jak się rejestruje jakość w koncercie gdzie na sekundę światło zmienia się 4 razy, a ludzie non stop ruszają się. Jest mnóstwo sytuacji do porównań. A zawsze to idzie w najbardziej wygodny i prosty dla telefonu i jego właściciela sposób. Zawsze.
    Kupiłem sobie Samsunga nowego, żona ma iphona i stwierdzam że w większości trudniejszych sytuacji oba te telefony robią h***jowe zdjęcia, a tam gdzie nawet 3 letnie dziecko by sobie poradziło jest ok. Poza przekłamaną geometrią i kompresją, co wynika z ogniskowej i wielkości matrycy. Zoom jest jest spoko bo zooom duży to marzenie każdego amatora a w fotografii nie telefonowej zoom kosztuje.
    Ostatnio edytowane przez robertskc7 ; 31-07-2024 o 12:03

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    A to nie wystarczyło spojrzeć na format zdjęcia? Niemniej rzeczywiście obrazy podobne do siebie, widocznie telefon samsung i aparat sony maja wiele wspólnego.
    Wystarczyło, ale nie w tym chyba była rzecz

Zrobione, ale trochę nie rozumiem po co wrzucać, wywołać dyskusję, a za chwilę usuwać

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

@Bangi Dzięki. Chciałem tylko pokazać jak w przykładowej prostej scenie radzi sobie flagowy smartfon bo często ludzie dyskutuj a założę się że nigdy nie mieli okazji porównać. Pliki są do wglądu i jak ktoś bardzo chce to na PW.

@robertskc7 smartfon był kolegi którego przypadkowo spotkałem w górach. Fotka też nie była robiona w celach porównawczych ale z uwagi na prawie identyczny kadr postanowiłem je pokazać. Wiadomo ze lustrzanka czy bezlustro będzie lepsza w trudnych czy specyficznych warunkach i bardzo dobrze bo jest to narzędzie do różnych zastosowań. Smartfon ma robić ładne proste widoczki z wycieczki czy grilla i jak widać potrafi je robić a nie kosztuje majątku. Dlatego w necie będzie coraz więcej takich zdjęć a dalszy rozwój AI jeszcze bardziej to spotęguje bo nawet słynna płytka GO jest w bardzo łatwy sposób możliwa do zasymulowania w smartfonie a za kilka lat będzie zapewne nie do odróżnienia od tej uzyskiwanej z optyki.

@candar nie równałem celowo bo fotkę z Samsung dostałem już po zrobieniu mojej. Mogłem w sumie zrobić jpg i zobaczyć wtedy aby nie było że coś przegiąłem w jedną czy druga stronę ale tak jak pisałem nie miałem zamiaru robić porównań bo spotkanie było przypadkowe a robiłem cały czas w RAW. W sumie to kolega chciał zobaczyć jak taki "wypas" jak się wyraził o Sony zrobi fotkę w porównaniu do jego telefonu. I był mocno zaskoczony bo myślał że to będzie nokaut a tu wyszła wygrana na punkty dla aparatu.

Podsumowując dla niego kupowanie tak drogiego sprzętu, ciężkiego i dużego nie ma najmniejszego sensu bo to co chce uzyskuje na smartfonie. I tak myśli wielu konsumentów. Wygląda więc że za dekadę lub dwie klasyczny aparat będzie tylko dla zawodowców lub pasjonatów a ilość dostępnych modeli mocno się skurczy.

Miasto

Podsumowując dla niego kupowanie tak drogiego sprzętu, ciężkiego i dużego nie ma najmniejszego sensu bo to co chce uzyskuje na smartfonie. I tak myśli wielu konsumentów. Wygląda więc że za dekadę lub dwie klasyczny aparat będzie tylko dla zawodowców lub pasjonatów a ilość dostępnych modeli mocno się skurczy.
    Oglądając fotki na ekranie smartfona owszem tak. Dla statystycznego Kowalskiego (tu przepraszam wszystkich Kowalskich z jednym wyjątkiem) jakość nie będzie miała znaczenia Ale jeśli robimy zdjęcia dla kogoś i on zamierza takowe drukować w większym formacie to jakość ma znaczenie.

Chciałem tylko pokazać jak w przykładowej prostej scenie radzi sobie flagowy smartfon bo często ludzie dyskutuj a założę się że nigdy nie mieli okazji porównać. Pliki są do wglądu i jak ktoś bardzo chce to na PW.
    Proszę o jedno... nie wciskaj ludziom z forum ciemnoty, że A7RIV to dno pod względem jakości obrazka. Niska jakość wynikowa pokazanego zdjęcia z A7RIV wynikała WYŁĄCZNIE z nieumiętności obsługi aparatu (złe parametry ekspozycji - co było widać w światłach) oraz tzw. braku dotknięcia obrazka w RAWa !!!! (od razu mówię, że nie mam czasu na wołanie czyiś RAWów - bo jestem zarżnięty swoimi

ps.
    sprzedając samochód jedziesz specjalnie ubłocić samochód w błocie, palisz paczkę papierosów w środku i zapraszasz dzieci sąsiadów , aby zrobiły sobie kinder party w środku?
    Ostatnio edytowane przez candar ; 31-07-2024 o 14:28

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

@Bangi Dzięki. Chciałem tylko pokazać jak w przykładowej prostej scenie radzi sobie flagowy smartfon bo często ludzie dyskutuj a założę się że nigdy nie mieli okazji porównać. Pliki są do wglądu i jak ktoś bardzo chce to na PW.

@robertskc7 smartfon był kolegi którego przypadkowo spotkałem w górach. Fotka też nie była robiona w celach porównawczych ale z uwagi na prawie identyczny kadr postanowiłem je pokazać. Wiadomo ze lustrzanka czy bezlustro będzie lepsza w trudnych czy specyficznych warunkach i bardzo dobrze bo jest to narzędzie do różnych zastosowań. Smartfon ma robić ładne proste widoczki z wycieczki czy grilla i jak widać potrafi je robić a nie kosztuje majątku. Dlatego w necie będzie coraz więcej takich zdjęć a dalszy rozwój AI jeszcze bardziej to spotęguje bo nawet słynna płytka GO jest w bardzo łatwy sposób możliwa do zasymulowania w smartfonie a za kilka lat będzie zapewne nie do odróżnienia od tej uzyskiwanej z optyki.

@candar nie równałem celowo bo fotkę z Samsung dostałem już po zrobieniu mojej. Mogłem w sumie zrobić jpg i zobaczyć wtedy aby nie było że coś przegiąłem w jedną czy druga stronę ale tak jak pisałem nie miałem zamiaru robić porównań bo spotkanie było przypadkowe a robiłem cały czas w RAW. W sumie to kolega chciał zobaczyć jak taki "wypas" jak się wyraził o Sony zrobi fotkę w porównaniu do jego telefonu. I był mocno zaskoczony bo myślał że to będzie nokaut a tu wyszła wygrana na punkty dla aparatu.

Bez seansu to jest kupowanie topowych smartphonów po 7 tys bo to samo uzyskuje się telefonem za 750zł. Ale jak widać ludzie kupują A już bez totalnego sensu jest udowadnianie takim ludziom, że aparat w telefonie to nie jest to samo co lustrzanka/bezlustro. Ja zrobiłem to tylko raz na weselu, to laskę tak zamurowało, że spaliła się ze wstydu przed pijanymi ziomkami. Miałem ogromny żal do siebie potem po tym zajściu. Więcej takich głupich dyskusji nie toczę.

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    .. widocznie telefon samsung i aparat sony maja wiele wspólnego.
    Samsung na razie używa matryc Sony.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Samsung na razie używa matryc Sony.
    Jakby nic nowego

Podobnie jak Pixele. Seria Pixel 8a używa matrycy Sony IMX787 (64 Mpix).
    Tak samo jest z iphonami od Apple, w których matryce od Sony są obecne już od dekady: Apple korzysta z matryc Sony w swoich smartfonach
    Ostatnio edytowane przez candar ; 01-08-2024 o 06:58

Strona 19 z 29 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów