Strona 17 z 52 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 515

Wątek: Canon EOS R6 Mark II

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Odp: Canon EOS R6 Mark II

Po prostu zachowajcie ostrożność, gdy ktoś mówi wam że określony aparat daje dokładnie taki sam obrazek jak inny z tą samą matrycą. W tym przypadku nie jest to oczywiście prawdą, mimo że matryce są rzeczywiście takie same.
    Canon EOS R6 Mark II | Canon EOS R6 | Canon RF 14-35mm F4 L IS USM | Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM | Canon RF 70-200mm F4 L IS USM | Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD | Canon RF 16mm F2.8 STM | Tamron SP 35mm F/1.4 Di USD | Canon RF 50mm F1.8 STM | Samyang AF 85mm F1.4 RF

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

#Pięknografia - tam jeden jakiś popularny youtuber, taki z długimi włosami, kanadyjczyk robił sport R8mką i chwalił sobie bardzo. Zwracał uwagę na tą migawkę z jedną kurtyną, ale na ileś tam set zdjęć dostrzegł problem zniekształconej piłki szybko się poruszającej w niewielu zdjęciach, gdzie zdaje się porównywał do Nikona, który zupełnie nie ogarniał z tą migawką sportu. W R8 jest jakiś bardzo szybki odczyt matrycy, czy coś takiego (nie znam się, tak coś gadał).

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    (...) ale na ileś tam set zdjęć dostrzegł problem zniekształconej piłki szybko się poruszającej w niewielu zdjęciach
    Opisany problem dot. migawki elektronicznej, nie EFCS.
    Canon EOS R6 Mark II | Canon EOS R6 | Canon RF 14-35mm F4 L IS USM | Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM | Canon RF 70-200mm F4 L IS USM | Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD | Canon RF 16mm F2.8 STM | Tamron SP 35mm F/1.4 Di USD | Canon RF 50mm F1.8 STM | Samyang AF 85mm F1.4 RF

Cytat Zamieszczone przez Pieknografia Zobacz posta
    Ale masz Jacku świadomość, że aby unaocznić wadę EFCS nie potrzeba fotografować szybkiego ruchu i nie wyłącznie na 1/8000 sekundy?
    Zapytam bardziej otwarcie, czy aby na pewno wiesz na czym polega wada EFCS?
    Mam (od lat) aparat z EFCS. Co prawda używam tylko mechanicznej, testów bokehu nie robiłem. O bokehu nie pomyślałem. Teraz gdy wiem o co ci chodziło to nadal nie uważam tego za cos istotnego dla amatora, niewielu w ogóle wyłapie ten sprawę,
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Widzę, że nagminnie mylona jest EFCS z migawką elektroniczną - a to są bardzo różny procesy.
    Różnice pomiędzy EFCS a mechaniczną pojawiają się przy bardzo dużych dziurach (f/1.2) i bardzo krótkich czasach.
    W pozostałych warunkach nie ma żadnej różnicy w porównaniu do migawki mechanicznej.
    Procesowi EFCS jest znacznie bliżej do migawki mechanicznej niż elekronicznej.

Technicznie: problemy wynikają wyłącznie z różnicy wysokości pierwszej migawki elektronicznej i drugiej mechanicznej nad powierzchnią matrycy - i stąd dziwny bokach przy bardzo dużych otworach (chodzi o cień rzucany przez migawkę mechaniczną)

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Różnice pomiędzy EFCS a mechaniczną pojawiają się przy bardzo dużych dziurach (f/1.2) i bardzo krótkich czasach.
    W pozostałych warunkach nie ma żadnej różnicy w porównaniu do migawki mechicznej.
    Ktoś czytając to mógłby pomyśleć, że problem występuje jedynie przy przysłonie f/1.2. Oczywiście przy innych "dużych dziurach" opisany problem także będzie występował.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Mam (od lat) aparat z EFCS. Co prawda używam tylko mechanicznej, testów bokehu nie robiłem. O bokehu nie pomyślałem. Teraz gdy wiem o co ci chodziło to nadal nie uważam tego za cos istotnego dla amatora, niewielu w ogóle wyłapie ten sprawę,
    Rozumiem Jacku, ale pozwólmy by zainteresowani R8 (amatorzy i nie tylko) sami decydowali o tym co dla nich istotne.

Często okazuje się że wielu fotografów (nie tylko amatorów) nie słyszało wcześniej o tym zjawisku.

Rozumiem Jacku, ale pozwólmy by zainteresowani R8 (amatorzy i nie tylko) sami decydowali o tym co dla nich istotne.
    Jasne. Ale jesli R8 mam mieć wszystko i to idealne to to juz nie będzie aparatem w cenie R8. To raz. A dwa, to może być coś (jakiś parametr body) dla amatora istotnego ale go nie kupi bo jest poza zasięgiem finansowym.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Miasto
    Gostynin

Witam,
    Czy do R6 mark II mogę bez obaw używać akumulatorki canon ze starszej wersji - LP-E6N ? Posiadam ich kilka sztuk od poprzedniej puszki, 6d mark II. Zastanawiam się czy inwestować w nowe do bezlusterkowca czy śmiało i bez obaw można zastosować starszą wersję. Mowa oczywiście o oryginałach canona a nie zamiennikach.
    Z góry dziękuję za podpowiedzi

Tylko mówimy raczej o podstawowych funkcjach czyli pełnej mechanicznej migawce. W tej cenie w jakiej oferowany jest r8 takiego „luksusu” można jednak oczekiwać.
    Z6ii kosztuje podobnie i jednak funkcjonalnie ma więcej. R8 jest dobrym sprzętem dla osób filmujących. Może jednym z lepszych na rynku w tym przedziale cenowym. Do zdjęć można kupić lepszy aparat.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Tak mi się wydawało właśnie co do R8, ale nie miałem pewności. Czyli R8 ma kolejną lekką wadę.
    Lekką? Zależy od oczekiwań. Ta lekka wada skutecznie powstrzymuje mnie przed zakupem r8

--- Kolejny post ---

Ktoś czytając to mógłby pomyśleć, że problem występuje jedynie przy przysłonie f/1.2. Oczywiście przy innych "dużych dziurach" opisany problem także będzie występował.
    Generalnie mniej więcej od 1/2000 zaczyna się degradacja rozmycia.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Paczem i oczom nie wierzem

W każdym inny wątku CB elektroniczna migawka jest cool, trendy, i must have, aż tu naraz brak mechanicznej stał się poważną wadą

Ja mam w C 7D II tylko mechaniczną, więc czyżbym nie był aż tak głęboko w technologicznej dupie, przynajmniej pod tym względem?
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Strona 17 z 52 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów