Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Ja żartowałem ze zrobieniem tej listy, bo gołym okiem widać- JP swoim koziołkiem przecież to pokazał- gdzie się możliwości smartfona kończą. Kuriozalne natomiast było to, że kolega JP nie potrafił zdefiniować, czy to zdjęcie koziołka jest dobre, czy złe, bo on nie wie, jak powinno zdjęcie koziołka wyglądać, zupełnie tak samo, jak swojego czasu trzeba mu było pokazać, jak wygląda trawa sfotografowana aparatem z teleobiektywem.

Jakiekolwiek aspekty artystyczne zdjęć ze smartfonów nie stanowią tematu tego wątku- tu idzie tylko o porównanie jakości technicznej obrazów i niczego więcej.
    Wszystko co piszesz to prawda, ale nastawienie masz .....

1.
    Nie miałem teleobiektywu by porównać zdjęcia trawy z aparatu i 3 różnych smartfonów majacych tele które wtedy miałem do dyspozycji a smartfonowe znacznie się różniły.
    To źle ?

2.
    Każdy ma swój sposób obróbki gdy wywoła w kompie plik RAW.
    W smartfoto jest bardzo, bardzo dużo możliwosci ręcznie lub przy wspomaganiu AI.
    Ten typ zdjęć to nie moja bajka, nie wiem jakie są zwyczaje/normy/kod, proponowałem że wyślę RAW do kogoś z tego klanu by zrobił po swojemu i tu pokazał
    To źle ?

jp

PS
    Jak wymrą tacy jak my to problem lepszej ergonomii aparatów też będzie w piachu
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-05-2023 o 18:42
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Jak wymrą tacy jak my to problem lepszej ergonomii aparatów też będzie w piachu
    Niestety nie, na ślubach jakość zawsze będzie grała pierwsze skrzypce. W innym przypadku znajomi coś "cykna" za free z tel.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Wszystko co piszesz to prawda, ale nastawienie masz .....

1.
    Nie miałem teleobiektywu by porównać zdjęcia trawy z aparatu i 3 różnych smartfonów majacych tele które wtedy miałem do dyspozycji a smartfonowe znacznie się różniły.
    To źle ?
    Tak, Janku, to źle. Bo nie trzeba być we wszystkim oblatanym jak zasuwka w kiblu na stacji Warszawa Centralna, żeby oczekiwać po zdjęciu z teleobiektywu jakości takiej samej, albo niewiele gorszej, jak na zdjęciu z obiektywu standardowego, a tak właśnie rysują porządne teleobiektywy, i są dostępne ich testy, w których sobie można porównywać rozdzielczości obiektywów między sobą, i umieć wyciągnąć z nich miarodajne wnioski.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uprawnienia umieszczania postów