Strona 36 z 47 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 467

Wątek: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Angole to dopiero mają przewalone, bo u nich obiektyw jaśniejszy to szybszy, a ciemniejszy to wolniejszy
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie gwalcmy arytmetyki. bo w kolejnym odcinku -2000 nazwiemy wiekszym niz -1000...
    Nie gwałćmy logiki, gdzie większa dziura to ta bardziej otwarta, a nie wręcz przeciwnie.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Ale tylko w języku potocznym bo, tu cytuję podlinkowaną definicję:
    W tekstach specjalistycznych słowa te bywają jednak różnicowane, przy czym przysłoną nazywa się „urządzenie stosowane w przyrządach optycznych do regulowania ilości przechodzącego światła”, a przesłoną – „element uszczelniający podłoże zapory wodnej”
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Krakowskim targiem zaproponowałbym słowo zasłona, gdyby to akurat nie była migawka

A tak w ogóle, to dobrym obyczajem by się stało odnoszenie wartości liczbowej migawki do miary czasu i posługiwanie się słowami "dłuższy" i "krótszy" zamiast "większy" i "mniejszy", a wartości przysłony stricte do pola przekroju jej otworu, czyli "większa" bądź "mniejsza" i nieużywania w ogóle mylących słów "powyżej" lub "poniżej" w odniesieniu do któregokolwiek z tych parametrów, albowiem wartości liczbowe przysłony i migawki są odwrotnościami ich parametrów fizycznych.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

jak w żarcie który pamiętam ze szkoły podstawowej - "dzieci, spotkanie przed kościołem będzie za kościołem a po kościele przed kościołem"
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Re: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Nie chciałbym tutaj otwierać nowej czarnej dziury.
    Ale "ogniskowe" obiektywu zniekształcają perspektywę czyli relacje przestrzenne zapisane/przedstawone na dwuwymiarowej matrycy/ekranie

Gdy patrzysz na zdjęcie to odróżniasz czy było zrobione obiektywem krótkoogniskowym czy też tele.
    Po czym odróżniasz ?

jp
    to zniekształcenie perspektywy to trzecia góralska prawda jest
    temat opisany w podręcznikach dla początkujących - nic takiego nie istnieje, dodatkowo wrzuciłem kiedyś zdjęcia na forum ale niektórzy nadal z uporem maniaka wierzą w zmianę perspektywy poprzez zmianę ogniskowej - żeby zmienić perspektywę trzeba się ruszyć, a nie pokręcić zoomem - tyle w temacie - to prosta geometria na poziome 6 klasy postawówki z czasów kiedy ją kończyłem (teraz to pewnie temat zaawansowany omawiany na maturze rozszerzonej).

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Re: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    to zniekształcenie perspektywy to trzecia góralska prawda jest
    temat opisany w podręcznikach dla początkujących - nic takiego nie istnieje, dodatkowo wrzuciłem kiedyś zdjęcia na forum ale niektórzy nadal z uporem maniaka wierzą w zmianę perspektywy poprzez zmianę ogniskowej - żeby zmienić perspektywę trzeba się ruszyć, a nie pokręcić zoomem - tyle w temacie - to prosta geometria na poziome 6 klasy postawówki z czasów kiedy ją kończyłem (teraz to pewnie temat zaawansowany omawiany na maturze rozszerzonej).
    Temat wyszedł od "kompresji".
    Kompresja (czy też spłaszczenie) jest widoczna a czy teoretycznie istnieje tego nie wiem, więc tym gorzej dla tej teorii jeśli wg niej nie istnieje Fotografia polega bardzo często na oszukiwaniu naszego oka więc teoria niech tam sobie będzie, a my wykorzystujemy to co widzi nasze oko
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 14-09-2022 o 08:46
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Miasto
    Warszawa

Wink Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Czy wg tej teorii są banieczki świetlne w bokehu które robią niektóre szkła? Domyślam się że zapewne nie ma.... TIA te teorie

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    jak w żarcie który pamiętam ze szkoły podstawowej - "dzieci, spotkanie przed kościołem będzie za kościołem a po kościele przed kościołem"
    to zolte wino nazywa sie biale i jest robione z zielonych winogron

to czarne to jest czerwone i sie je robi z fioletowych winogron

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    A tak w ogóle, to dobrym obyczajem by się stało odnoszenie wartości liczbowej migawki do miary czasu i posługiwanie się słowami "dłuższy" i "krótszy" zamiast "większy" i "mniejszy", a wartości przysłony stricte do pola przekroju jej otworu, czyli "większa" bądź "mniejsza" i nieużywania w ogóle mylących słów "powyżej" lub "poniżej" w odniesieniu do któregokolwiek z tych parametrów
    dokladnie tak. troche dyscypliny jezykowej

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Nie gwałćmy logiki, gdzie większa dziura to ta bardziej otwarta, a nie wręcz przeciwnie.
    zgadza sie. dlatego przeslona f/8 jest mniejsza niz przeslona f/4, ale do f/8 obiektyw jest przymkniety bardziej niz do f/4 (no chyba ze ktorys nowy RF, gdzie f/8 to nawet nie przymkniete )

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Ale tylko w języku potocznym bo, tu cytuję podlinkowaną definicję:
    [I]W tekstach specjalistycznych słowa te bywają jednak różnicowane, przy czym przysłoną nazywa się „urządzenie stosowane w przyrządach optycznych do regulowania ilości przechodzącego światła”
    tez mnie kiedys ktos na tym forum prostowal, ze "przyslona" nie "przeslona". bo w sumie mial racje. nie zawsze mi sie udaje, ale probuje pamietac, ze ja sam najczesciej foce na przeslonie f/8... wroc: przYYYYYslonie f/8
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Temat wyszedł od "kompresji".
    Kompresja (czy też spłaszczenie) jest widoczna a czy teoretycznie istnieje tego nie wiem, więc tym gorzej dla tej teorii jeśli wg niej nie istnieje Fotografia polega bardzo często na oszukiwaniu naszego oka więc teoria niech tam sobie będzie, a my wykorzystujemy to co widzi nasze oko
    zrób dwa zdjęcia z tego samego miejsca na różnych ogniskowych - jedno bedzie wycinkiem drugiego (znaczy wycinek z szerokiego kąta (krótka ogniskowa) jest identyczny ze zdjęciem na długiej ogniskowej) - ogniskowa nie zmienia perspektywy - nawet wybitny praktyk nie jest w stanie tego zmienić to tylko geometria lub aż geometria - jeśli praktyk tego nie widzi to znaczy że ... nie widzi .

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Temat wyszedł od "kompresji". Fotografia polega bardzo często na oszukiwaniu naszego oka więc teoria niech tam sobie będzie, a my wykorzystujemy to co widzi nasze oko
    Niepotrzebnie demonizujesz "teorie". Bo to nie są żadne teorie tylko proste definicje i zależności geometryczne i fizyczne, a z matematyką i fizyką się nie dyskutuje. Ogniskowa, otwór względny, transmisja, perspektywa itd.
    A także, oczywiście, jest cały obszar rzeczy słabo zdefiniowanych lub w ogóle nie zdefiniowanych: bokeh, efekt łał, plastyka... oparte na subiektywnym odczuciu i gustach.
    Nie ma co przeciwstawiać tych dwóch obszarów, lepiej starać się je zrozumieć w miarę chęci i korzystać z tak rozszerzonej wiedzy.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Strona 36 z 47 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów