Strona 24 z 47 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 467

Wątek: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta
    Ja pisałem o RF 100-400 i Tamronie 70-300 a Ty wyskoczyłeś o 24-70 - ale niech będzie. Ciekawi mnie tylko czemu rebrandowanego Tamrona 24-70 zestawiasz z RF 24-70 L Canona (czyli topową konstrukcją) zamiast z topową konstrukcją Nikon Nikkor Z 24-70 mm f/2.8 S który kosztuje około 10000 zł ?
    Bo amator kupujący Canona R10 czy R7, lub RP w alternatywie ma wyłącznie ciemne kitowe zoomy RF-S 18-45 mm f/4.5-6.3 IS STM za za 1.7k zł, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM za 2,8k zł , ale jeśli szuka jasnego obiektywu z f/2.8 do pełnej klatki R, RP, R6 to ma tylko topowego Canona RF 24-70 mm f/2.8 L IS USM za 9.765 zł. Ntomiast w Nikonie Z w zakresie 24-75mm ma do wyboru dwa szkła z F/2.8, czyli Nikona 28-75 f/2.8 za 4.409,10, lub Nikona 24-70 mm f/2.8 za 9.628 zł i nie musi być zmuszany do kupowania szkieł z f/4, jak to ma miejsce w canonie.

ps. Amator bez pieniędzy jeśli nawet wejdzie w bezlustro Canona to kupi szkło właśnie szkoło pokroju RF 50 mm 1.8 STM, RF 24-105MM F4-7.1 IS STM czy 100-400 albo skorzysta tanich używanych EF których jest na rynku...
    Powinieneś być sprzedawcą w sklepie spożywczym Nie ma musztardy, ale może Pan kupić doskonały majonez Winiary - to autentyk z mojego sklepu osiedlowego. Teraz chodzę do innego warzywniaka

Odsyłać do szkieł EF z dziadkowymi protokołami EF amatora kupującego najnowszy aparat bezlusterkowy Canona R, R6, R7, R10 z nowymi protokołami RF to trochę słabe
    Ostatnio edytowane przez candar ; 07-09-2022 o 12:40
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Znam jednego gościa, który chciał kupić Hondę civic r-type. Ale nie było go stać. Kupił Dacie. Zdaje się, że nie ma jeszcze przymusu kupowania Canona. Można bez przeszkód kupić sony. Z samyangiem i viltroxem w komplecie. Będzie taniej.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

A co Wy wszyscy ciągle z jakimiś tam protokołami?! Czy to są jakieś magiczne zaklęcia? Idea AF polega na tym, że urządzeniem sterującym jest aparat, a urządzeniem wykonawczym jest obiektyw. Aparat wysyła komendę do obiektywu, która może brzmieć tak: "ustaw się na pozycji 107", albo "dwa i 1/3 obrotu w lewo", albo "posuń się w przód-tył o 2 mm" i nie inaczej, a w sumie sprowadza się to do podania napięcia na silnik i odcięcia zasilania silnika w odpowiednim momencie wynikającym z pomiaru kontrastu, lub zgodności fazy, dokonanych przez czujniki w korpusie. Sygnał z korpusu do silnika obiektywu może być, oczywiście, szyfrowany, i pewnie jest, ale co do zasady działania to jest łopatologicznie proste, i nie ma tam miejsca na żadną magię.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Bywalec
    Miasto
    far far away

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Bo amator kupujący Canona R10 czy R7, lub RP w alternatywie ma wyłącznie albo ciemne kitowe zoomy RF-S 18-45 mm f/4.5-6.3 IS STM za za 1.7k zł, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM za 2,8k zł , ale jeśli szuka jasnego obiektywu z f/2.8 do pełnej klatki to ma tylko topowego Canona RF 24-70 mm f/2.8 L IS USM za 9.765 zł.
    Amator do pełnej klatki jak chce tanie 2.8 to ma całe stado używanych i nowych EF wraz z Tamronem 24-70 2.8 G2 o którym wspomniałeś (nad którym się sam zastanawiałem - podobno momentami lepszy od Sigmy ART). Nie znam się na portretach pracy w studio - ale prawie 3 lata Sigmą Sport 70-200 2.8 (tzw. kundlem) robiłem zdjęcia sportowe i jakoś nie brakowało mi mocowania systemowego - ani w Z6 ani teraz w R5. Przejście u mnie na RF 70-200 2.8 było podyktowane moją wygodą i możliwościami. Tego Tamrona 70-300 do Zetki pokazałem jako przykład że nie wszystko jest tak cacy i to że coś ma bagnet systemowy (za który trzeba dopłacić prawie extra 40-50 %) wcale nie oznacza że będzie od razu lepszym szkłem. Dla amatora to co dostanie za pomocą EF przejściówki będzie wg. mnie aż nadto.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Jak się komuś polityka Canona co do bagnetu RF nie podoba - to najlepiej skorzystać z najprostszych mechanizmów rynkowych - sprzedać tego badziewnego Canona w cholerę, kupić sobie Sony czy cokolwiek innego i przestać narzekać.

To się powinno oprawić w ramki ...

Czyli sumarycznie za łączną kwotę 8299 zł Nikoniarze mają w Zetkach pokrycie zakresu 28-300 mm dwoma natywnymi obiektywami 28-75 f/2.8 i 70-300 mm f/4.5-6.3 z mocowaniem Z. Przypuszczam, że kolejnym szkłem będzie Tamron 17-28 mm f/2.8 Di III RXD albo Tamron 35-150mm F/2-2.8 Di III VXD

W Canonie mamy Canon RF 24-70 mm f/2.8 L IS USM za 9 765 zł + RF 100-400mm f/5.6-8 IS USM za 3095.00 zł = 12.860 zł Czyli o 4.561 zł drożej niż ww. zestaw dla Nikona Z. Dla amatorów w systemie Nikon Z to zysk za który kupią Nikona Z50, lub Z30 za te właśnie 4k zł.
    No to nie pozostaje Ci nic innego jak kupić Nikona i skończy się Twoja udręka.

Odsyłać do szkieł EF z dziadkowymi protokołami EF amatora kupującego najnowszy aparat bezlusterkowy Canona R, R6, R7, R10 z nowymi protokołami RF to trochę słabe
    Słabe to są głupoty które tu wypisujesz na dodatek widzę, że bez podstaw w użytkowaniu sprzętów które deprecjonujesz.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 07-09-2022 o 13:01
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto

Amator do pełnej klatki jak chce tanie 2.8 to ma całe stado używanych i nowych EF wraz z Tamronem 24-70 2.8 G2 o którym wspomniałeś (nad którym się sam zastanawiałem - podobno momentami lepszy od Sigmy ART). Nie znam się na portretach pracy w studio - ale prawie 3 lata Sigmą Sport 70-200 2.8 (tzw. kundlem) robiłem zdjęcia sportowe i jakoś nie brakowało mi mocowania systemowego - ani w Z6 ani teraz w R5. Przejście u mnie na RF 70-200 2.8 było podyktowane moją wygodą i możliwościami. Tego Tamrona 70-300 do Zetki pokazałem jako przykład że nie wszystko jest tak cacy i to że coś ma bagnet systemowy (za który trzeba dopłacić prawie extra 40-50 %) wcale nie oznacza że będzie od razu lepszym szkłem. Dla amatora to co dostanie za pomocą EF przejściówki będzie wg. mnie aż nadto.
    Bareja pełną paszczą z powielaną wielokroć mantrą o tym wszystkim, co otrzyma amator w systemie RF z adapterem na szkła EF Przeniosłeś mnie w czasie do sklepu osiedlowego, gdzie robiłem zakupy i do kompletu zakupowego sprzedawca z uporem maniaka wciskał mi majonez zamiast musztardy, której potrzebowałem. Nie mamy musztardy i co mi pan zrobisz? Ano kup se Pan do korpusu RF teraz dodatkowo adapter i szkła EF, bo te RF są dla pana za drogie, albo ich jeszcze nie wyprodukowali.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 07-09-2022 o 13:07
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Teraz rozumiem dlaczego ostrzegali, ze zmiana ciśnienia atmosferycznego w dniu dzisiejszym może wpływać na kondycję psychiczną. Będziemy dziś co chwila czytać przypowieść o sklepie osiedlowym i majonezie. Merytoryczną oczywiście.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    A co Wy wszyscy ciągle z jakimiś tam protokołami?! Czy to są jakieś magiczne zaklęcia? Idea AF polega na tym, że urządzeniem sterującym jest aparat, a urządzeniem wykonawczym jest obiektyw. Aparat wysyła komendę do obiektywu, która może brzmieć tak: "ustaw się na pozycji 107", albo "dwa i 1/3 obrotu w lewo", albo "posuń się w przód-tył o 2 mm" i nie inaczej, a w sumie sprowadza się to do podania napięcia na silnik i odcięcia zasilania silnika w odpowiednim momencie wynikającym z pomiaru kontrastu, lub zgodności fazy, dokonanych przez czujniki w korpusie. Sygnał z korpusu do silnika obiektywu może być, oczywiście, szyfrowany, i pewnie jest, ale co do zasady działania to jest łopatologicznie proste, i nie ma tam miejsca na żadną magię.
    Żyjesz w bardzo prostym świecie. Trochę zazdroszczę

Na magię nigdzie nie ma miejsca. Samolot też w końcu leci bo pilot ciągnie za drążek, a komputer odpowiada, że 2+2 to 4.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To się powinno oprawić w ramki ...
    Oj tak!! Bardzo proszę to zrobić KONIECZNIE i dać to na wielki baner wejściowy na pierwszej stronie każdego wątku C-B. Od razu każdy mający zamiar o cośkolwiek zapytać zrobi w tył zwrot i nigdy więcej już tu nie zajrzy.

No to nie pozostaje Ci nic innego jak kupić Nikona i skończy się Twoja udręka.
    Trzeciego? Dwa już mam, po co mi kolejny Nikon?

Słabe to są głupoty które tu wypisujesz na dodatek widzę, że bez podstaw w użytkowaniu sprzętów które deprecjonujesz.
    Oczywiście, jako stary dziad (a teraz jeszcze dodatkowo "głupi" - napisałeś to między wierszami i nie bójmy się tego napisać wprost), dodatkowo "cienki i śliski" nie mam żadnego pojęcia i nie mam żadnych "podstaw" w użytkowaniu sprzętów, które przewinęły się przez moje łapki.

Za to wszyscy inni piszący tu na forum, którzy nigdy nie mieli w rękach tego, o czym piszą to doskonali fachowcy i profesjonaliści mający te właśnie "podstawy" bo... oglądali ten sprzęt w gablocie w sklepie za szybą i nawet filmik nakręcili z tego wydarzenia (fajny filmik , obejrzałem. Zainteresowani wiedzą o czym piszę). Cytując osobę z forum: "Podziwiam znawców gawędziarzy którzy podziwiają obiektywy RF na półkach sklepowych zamiast ich używać"
    Ostatnio edytowane przez candar ; 07-09-2022 o 13:38

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Oj tak!! Bardzo proszę to zrobić KONIECZNIE i dać to na wielki baner wejściowy na pierwszej stronie każdego wątku C-B. Od razu każdy mający zamiar o cośkolwiek zapytać zrobi w tył zwrot i nigdy więcej już tu nie zajrzy.
    Istnieje pewna różnica pomiędzy zadaniem pytania a jechaniem na dane brand tylko dlatego, że ma się inny.
    Sprzedałem Sony, przestałem udzielać się na forach Sony i wróciłem tu.
    Może i Tobie by taki ruch wyszedł na dobre, mniej nerwów itp.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Strona 24 z 47 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów