Strona 14 z 47 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 467

Wątek: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta

Na dzień dzisiejszy mam to głęboko w poważaniu czy Sigma z Tamronem produkuje te swoje wynalazki, bo i tak ich nigdy nie kupię. Jeśli ktoś tęskni za Sigmami niech kupi Sony. A najlepiej niech napisze do Sigmy żeby zrobiła swój własny korpus najlepiej razem z Tamronem. A jak nie mają kasy na RND, niech odpalą projekt na kickstarterze - proste.

Jeśli chodzi o RF to mam mały pro tip. Nie stać kogoś na szkła i korpus - to niech się w niego nie pcha. Większość chyba kupuje Canona tylko dla nazwy na korpusie, bo jak widać biegają z Tamronami najlepiej od Cichego - te są sprawdzone /.

PS. Jeśli ktoś używa jabcoka niech się pochwali jak tam sam rozszerza pamięć i wymienia SSD .
    Ale tu nie chodzi o to, co Tobie pasuje, ale o to, co innym nie pasuje. W Twoim ujęciu zawsze będzie tak, że Ci tak będzie pasowało, jak się Canon o to postara, a inni zawsze dotąd mieli taką opcję do wyboru, jak Ty, oraz opcję inną. Wyeliminowanie tej opcji, która Ciebie nie dotyczy, nie powinno Cię prowokować do udzielania się w tym wątku, nie reprezentujesz bowiem wcale żadnej powszechnej postawy i oczekiwań. Ludzie oczekujący możliwości zastosowania optyki niezależnych producentów do aparatów Canona naprawdę nie potrzebują pouczeń, że tylko optyka Canona da im to, czego oczekują, bo poza kwestiami kompatybilności dochodzą jeszcze takie, że niektórych obiektywów Canon- jak do tej pory- w ogóle nie zaoferował, jak np. 150-600, które Sigma i Tamron robią już od ładnych paru lat, i to za małe pieniądze. I co? Canon wypuścił RF 100-500, który jest krótszy i 3 x droższy, a jak wypuści 150-600, to może on będzie lepszy, ale w cenie kawalerki? W sytuacji, gdy bezlusterkowiec ma nie mieć problemów z AF takich, jakie miały DSLR, konkurencja rośnie w siłę i obecna polityka jawi się jak desperacka próba odcięcia jej w ogóle od możliwości zaoferowania czegokolwiek zamiast optyki Canona, a to się nam nie podoba.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Moim zdaniem jeśli ktoś wybiera Canona to musi mieć pełną świadomość ile kosztują szkła RF i nie obchodzi to, że Viltrox czy Samyang nie produkują już nowych obiektywów z bagnetem RF. Oczywiście wolałbym osobiście aby Sigma czy Tamron miały dostęp do nowego bagnetu Canona ale widać sam producent tego nie chce i ma ku temu swoje powody i albo przyjmujemy to na klatę albo welcome Sony :P Ja np. celowo zmieniłem system jak tylko wyszedł R6 z Sony A9 właśnie i jestem mega zadowolony.

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

WinSho to co piszesz jest słuszne przy założeniu, że kupujący Canona RF wybieramy ten system świadomie.
    Jak widać tak nie jest
    Leicę bez afu wybiera się raczej świadomie i nie biadoli potem, że nie ma afu.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Gdy pojawił się kolega candar, kwestją czasu była wzmianka o FD. Mam takiego kolege z którym grałem w pewną grę. Zostawił w niej kupę kasy i choć nie gra w nią z 6 lat, za cel życia postawił sobie obnażanie jej niedoskonałości
    - tu jest podobnie, ah ten niedobry Caonon. Wiecie co? Kiedyś laska dała mu kosza i... został starym kawalerem - takie kwiatki.
    Ale piszesz to na podstawie swoich własnych doświadczeniach życiowych bo chciałeś się tym podzielić z uczestnikami forum? Bo jakoś nie widzę związku z tytułem wątku pisania przez Ciebie o problemach rodzinnych.

Wracając na ziemię nigdy nie pisałem źle o systemie analogowym FD canona, wręcz przeciwnie bo uważam go do dziś za bardzo dobrze zbudowany system ze znakomita optyką i aparatami. Zwracałem wyłącznie uwagę w systemach stricte cyfrowych na hermetyczność systemu i monopolistyczne zagrywki canona w odniesieniu do reszty świata.

Canon obecnie stawia wszystkich użytkowników systemu z bagnetem RF pod ścianą nie dając mu możliwości wyboru, który u innych producentów istniał od zawsze. Czy to jest dobre dla użytkowników systemu RF? Czy każdy nowy użytkownik kupujący nową puszkę z systemu RF jest tego świadomy i godzi się na to bez jakiejkolwiek refleksji zgadzając się na takie monopolistyczne traktowanie klienta? A co w sytuacji, gdy w systemie nie ma optyki która jest w każdym innym systemie oraz u niezależnych producentów? Zagranie w stylu: mamy w sprzedaży pełno luksusowych samochodów, ale dostępne są tylko te w kolorze białym. Samochodów w innych kolorach szukajcie sobie u innych producentów.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 04-09-2022 o 12:14
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Ale piszesz to na podstawie swoich własnych doświadczeniach życiowych bo chciałeś się tym podzielić z uczestnikami forum? Bo jakoś nie widzę związku z tytułem wątku pisania przez Ciebie o problemach rodzinnych.
    Piszę to abyś zobaczył, że Twój problem to nie nowości ale to FD króre musiałeś odstawić. Wiesz ile razy już o tym czytałem?

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    WinSho to co piszesz jest słuszne przy założeniu, że kupujący Canona RF wybieramy ten system świadomie.
    Jak widać tak nie jest
    Leicę bez afu wybiera się raczej świadomie i nie biadoli potem, że nie ma afu.
    Wiesz kupno sprzętu za tyle kasy nieświadomie to byłaby niezłe głupota. Trzeba znać na co i po taki aparat oraz jakie obiektywy zamierza się kupić i dopiero wtedy podjąć decyzję zakupową.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

A najlepiej niech napisze do Sigmy żeby zrobiła swój własny korpus najlepiej razem z Tamronem. A jak nie mają kasy na RND, niech odpalą projekt na kickstarterze - proste.
    ależ ależ maja

https://www.sigma-sklep.pl/sigma-fp-...y,3,4608,43245
    podobno już sprzedali 10 szt. tych aparatów ale ponieważ obiektywy od Canona nie pasują to nie ma więcej chętnych

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ale czemu ? Trochę bawiłem się R i R6 i byłbym skłonny mieć taki setup. R6 jako body główne, R jako dodatkowe. R5/6 są już naprawdę dopracowane puszki. Tylko zwyczajnie (jak wielu klientów) spoglądam już uważniej na wydatki i taki setup w opcji RF z 3 obiektywami kosztowałby mnie minimum 50 tys. Analogiczny setup z zamiennikami Sigmy i Tamrona u konkurencji na S. kosztuje na szybko licząc ok. 40% mniej. Tylko tyle i aż tyle. Oczywiście Tamron 17-28 to nie RF 15-35, tak samo Sigma 85 DG DN nie będzie nigdy RF 85 L. Ale w żaden sposób nie można powiedzieć, że te szkła są dużo słabsze a i jak to się często mówi - klient różnicy nie zobaczy.
    nie do końca rozumiem
    przecież do systemu R możesz podpiąć stare eLki wiec taki setup przy dzisiejszych cenach systemu EF nie będzie już taki drogi
    a w EF masz chyba wszystko co potrzeba?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-09-2022 o 13:45 Powód: zdublowane
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Ja wdepnąłem w system EOS w 1990 r. i od razu się przekonałem, że wdepnąłem w niezłe bagno, bo kiedy wszyscy inni producenci stosowali baterie lub akumulatorki R6, to Canon nowatorsko zastosował baterię 2CR5, która była droga, nieładowalna, i musiałem po nią jeździć z Lublina do Pewexu w Warszawie, a jak zrobiono akumualtorki 2CR5, to się okazało, że aparat ich nie akceptuje, i nie działa. Trwało to parę lat, zanim poprawiło się o tyle, że 2CR5 pojawiły się w sprzedaży w Lublinie. Jakbym się nie napalił na używanego już Canona EOS 650 w komisie w Berlinie i wstrzymał się ze dwa lata, to bym mógł kupić Nikona F90, który już mógł z nim konkurować, a przynajmniej zasilanie miał normalne, i dzisiaj siedziałbym w systemie AF Nikona, do którego posiadacze manualnych Nikonów przeszli prawie bezboleśnie, bo nie musieli się od ręki pozbywać całej posiadanej optyki. Tak, że od walenia jeleni w poroże przez Canona od zarania dziejów tego systemu jestem przyzwyczajony, ale ani nie zrobiło się mi od tego dobrze, ani na to nie zobojętniałem.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Ja wdepnąłem w system EOS w 1990 r. i od razu się przekonałem, że wdepnąłem w niezłe bagno, bo kiedy wszyscy inni producenci stosowali baterie lub akumulatorki R6, to Canon nowatorsko zastosował baterię 2CR5, która była droga, nieładowalna, i musiałem po nią jeździć z Lublina do Pewexu w Warszawie, a jak zrobiono akumualtorki 2CR5, to się okazało, że aparat ich nie akceptuje, i nie działa. Trwało to parę lat, zanim poprawiło się o tyle, że 2CR5 pojawiły się w sprzedaży w Lublinie. Jakbym się nie napalił na używanego już Canona EOS 650 w komisie w Berlinie i wstrzymał się ze dwa lata, to bym mógł kupić Nikona F90, który już mógł z nim konkurować, a przynajmniej zasilanie miał normalne, i dzisiaj siedziałbym w systemie AF Nikona, do którego posiadacze manualnych Nikonów przeszli prawie bezboleśnie, bo nie musieli się od ręki pozbywać całej posiadanej optyki. Tak, że od walenia jeleni w poroże przez Canona od zarania dziejów tego systemu jestem przyzwyczajony, ale ani nie zrobiło się mi od tego dobrze, ani na to nie zobojętniałem.
    Fakt. Od zawszy byłem przyzwyczajony do omijania patentów i celowych "niedoróbek" canona, które utrudniały życie użytkownikom. Dla niektórych czytających to prehistoria fotograficzna, ale złe opinie użytkowników dotyczące dojenia użytkowników z kasy cały czas ciągną się za canonem.

W internecie kilka dekad temu na swojej stronie umieściłem nw. instrukcję dotyczącą obsługi canona EOS 5, którego używałem:

Tekst dotyczy :wykonania zasobnika na baterie AA (R-4) do aparatu Canon Eos-5
    (oraz innych aparatów fotograficznych wykorzystujących do zasilania baterię litową
    2CR5) będącego jego integralną częścią

Od pewnego czasu użytkuję aparat fotograficzny Canon Eos 5 i z uwagi na powszechnie
    znany posiadaczom tego modelu problem znacznego poboru baterii i brak fabrycznego
    zasobnika na baterie mocowanego w uchwycie pionowym (vide Eos 50 E ) - pomijam
    wyjątkowo nieporęczny pojemnik o znacznych gabarytach zewnętrznych “battery pack
    BP-8”, pragnę podzielić się z innymi użytkownikami swoim pomysłem na oszczędzenie
    znacznych wydatków na baterie litowe 2CR5 poprzez wykonanie we własnym zakresie w
    kwocie rzędu kilku do kilkunastu zł .

Moja propozycja jest następujaca :

Do dokupionego uchwytu pionowego “vertical grip VG10” dołączyłem poprzez taśmę
    dwustronną adaptowaną na cztery baterie typu AA alkaiczne obudowę pilota od video.

Adaptacja polegała na:

zakupie obudowy od pilota video , rtv w bomisie , ewentualnie sklepie z częściami
    elektronicznymi , lub wykorzystaniu posiadanego uszkodzonego pilota.
    usunięciu ”wnętrzności “ oraz wypiłowaniu wewnętrznych wzmocnień celem
    umożliwienia “załadowania” czterech ,a nie dwóch baterii (czyli uzyskaniu napięcia
    6 V)
    przesunięciu tylnego kontaktu stykowego z miejsca na 2 baterie w miejsce 4 baterii
    skróceniu obudowy o około 3 cm i przesunięciu tylnej ścianki (niezbędne przy
    dłuższej obudowie pilota , możliwe ,że przy zakupie odpowiedniego pilota od video
    odpadnie konieczność przeróbek wnętrza i skracaniu obudowy).
    zakupie dwużyłowego przewodu (bez oplotu przewodu masowego) o jak
    najmniejszym przekroju izolacji zewnętrznej z tworzywa sztucznego - celem
    uniknięcia odstawania zewnętrznej pokrywy wnęki mocowania baterii 2CR5 w
    uchwycie aparatu .UWAGA proponuję lutowanie wszystkich połączeń okablowania z
    baterią i uchwytem .(inne połączenie może spowodować wykazanie przez czujnik
    aparatu symbolu częściowo rozładowanej baterii).
    wykorzystaniu “starej” zużytej baterii 2CR5 - UWAGA do przeróbki nadaje się
    wyłącznie bateria z dwoma odrębnymi ogniwami zasilającymi ,umieszczonymi
    łącznie w obudowie (vide zdjęcie).
    przyklejeniu poprzez taśmę dwustronną zasobnika do uchwytu pionowego lub
    bezpośrednio do aparatu - UWAGA wadą takiego mocowania jest zasłonięcie
    gniazda mocowania statywu ( istnieje możliwość wyprowadzenia gniazda mocowania
    statywu poprzez dostępne w sklepach fotograficznych adaptery po zakupie
    odpowiednio szerokiej obudowy i wypiłowaniu centralnie otworu montażowego
    adapteru (przejścia) wkręconego do gniazda aparatu lub uchwytu pionowego).

Tak więc użytkownikom i majsterkowiczom pozostawiam decyzję wyboru i możliwość
    doskonalenia przestawionej przeróbki.

Nadmieniam (co wspomniałem na wstępie) , że zalecam stosowanie baterii AA
    alkaicznych lub “zwykłych” , które to znakomicie zdają egzamin przy zasilaniu aparatu -
    ZDECYDOWANIE ODRADZAM STOSOWANIE AKUMULATORÓW
    NIKLOWO-KADMOWYCH , CZY WODOROTLENKOWYCH .Przeprowadzona próba
    wykazała niestabilne zachowanie się elektroniki aparatu po założeniu “świeżo”
    naładowanych akumulatorów - wszelkie próby można wykonywać wyłącznie na własne
    ryzyko.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 04-09-2022 o 13:26
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ależ ależ maja

https://www.sigma-sklep.pl/sigma-fp-...y,3,4608,43245
    podobno już sprzedali 10 szt. tych aparatów ale ponieważ obiektywy od Canona nie pasują to nie ma więcej chętnych
    Idąc Twoim dalszym tokiem rozumowania - pasują. Jest przecież adapter MC-21.

Jak już wcześniej pisałem - interesują mnie rozwiązania systemowe, nie podpinanie przez adapter który wiąże się z różnymi ograniczeniami gabarytowo - wagowo - technicznymi. Dotyczy to zarówno adaptacji z Canona na Sony jak również wspomniane rozwiązanie z Techartem i szkłami z FE do Z. Pierwsza wersja tego adaptera mi nie podeszła, drugiej jeszcze nie sprawdzałem, nie wiem czy w ogóle już jest w sprzedaży w PL.

Co do szklarni EF - jestem już na etapie wyprzedawania, zostały mi tylko 2 obiektywy akurat szybkie do upłynnienia, więc to żaden kłopot zmienić system. Na szczęście mam jeszcze do wiosny fakt na podjęcie ostatecznej decyzji, aczkolwiek podjąłem już pewne decyzje zakupowe - jak się okazuje trafne, bo jeszcze w starych cenach. Ale powrotu do EF jak i inwestowanie w ten system od zera teraz absolutnie nie ma sensu, co dziwne o kilkadziesiąt procent zdrożały L-ki do Canona EF właśnie, RF jakoś trzymają ceny. Może to być faktycznie celowe działanie ze strony Canona.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 14 z 47 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów