Ale piszesz to na podstawie swoich własnych doświadczeniach życiowych bo chciałeś się tym podzielić z uczestnikami forum? Bo jakoś nie widzę związku z tytułem wątku pisania przez Ciebie o problemach rodzinnych.
Wracając na ziemię nigdy nie pisałem źle o systemie analogowym FD canona, wręcz przeciwnie bo uważam go do dziś za bardzo dobrze zbudowany system ze znakomita optyką i aparatami. Zwracałem wyłącznie uwagę w systemach stricte cyfrowych na hermetyczność systemu i monopolistyczne zagrywki canona w odniesieniu do reszty świata.
Canon obecnie stawia wszystkich użytkowników systemu z bagnetem RF pod ścianą nie dając mu możliwości wyboru, który u innych producentów istniał od zawsze. Czy to jest dobre dla użytkowników systemu RF? Czy każdy nowy użytkownik kupujący nową puszkę z systemu RF jest tego świadomy i godzi się na to bez jakiejkolwiek refleksji zgadzając się na takie monopolistyczne traktowanie klienta? A co w sytuacji, gdy w systemie nie ma optyki która jest w każdym innym systemie oraz u niezależnych producentów? Zagranie w stylu: mamy w sprzedaży pełno luksusowych samochodów, ale dostępne są tylko te w kolorze białym. Samochodów w innych kolorach szukajcie sobie u innych producentów.