Strona 12 z 47 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 467

Wątek: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Rynce opadajo.

Dyskusja w wątku o wycofaniu szkieł Viltroxa z natywnym mocowaniem R a przytaczane są argumenty o możliwości zapinania szkieł od EF przed adapter z jakby nie było innego systemu. W ten sposób to ja sobie zapinam obiektywy od Canona pod Sony (jeszcze póki co). Mowa jest o rozwiązaniu natywnym, który z założenia i defenicji miał być systemem mniejszym, poręczniejszym, wydajniejszym. Zapinanie czegokolwiek przez adapter przeczy tej definicji i jest rozwiązaniem nieco karkołomnym (obiektywy z adapterem są dłuższe i środek ciężkości jest źle rozłożony, o ograniczeniach w AF nie wspomnę zarówno jeśli chodzi o prędkość jak i szybkostrzelność).

Obiektywy EF wychodzą sukcesywnie z rynku, wystarczy popatrzeć na dostępność nowych szkieł u Tamrona, a także u Sigmy i Canona. O cenach nie wspomnę, Sigma jeszcze się jakoś trzyma, ale Tamron i Canon poszły ostro w górę. Ostatnio szukałem dla klientów kilka nowych L-ek to ceny są zawrotne. Jak już przedmówca pisał, zamiast kupować np. 85/1.2 L czy 16-35 III lepiej faktycznie pomyśleć o inwestycji w szkła RF.

Ja osobiście liczyłem na wejście przynajmniej dużych graczy z Japonii na rynek third party w RF i Z, i wygląda na to , że Nikon pod tym względem się szybciej otworzy (co już się dzieje po zapowiedzi Tamrona) bo to co robi Canon nie napawa optymizmem.

Jestem z cyfrowym Canonem od pierwszej 300d, przez pierwsze 5D aż do dziś ale nie widzę tu perspektyw z powodu braku średniej półki w ofercie szkieł RF.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Dla mnie to oczywiste, że korzystając z Canona kupujemy szkła pod bagnet RF i albo to komuś pasuje albo niech idzie do Sony czy Nikona i po temacie. W kwestii Viltroxa to miałem ten obiektyw na testy i miałem też prywatnie Samyanga i mam obecnie RF85/2.0 i wiecie co? Canon jest najlepszy z w/w bo jest najrówniejszy a AF przy ograniczeniu limitera od 0,5 metra działa zdecydowanie najlepiej z tych trzech.

A obrazek z całej trójki 85?
    Z sampli jakoś rf85f2 nie wyglada dla mnie najlepiej.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Od zarania dziejów aparatów z wymienną optyką niezależni producenci produkowali do nich obiektywy, nawet do aparatów Leica. Pentax był jedyną firmą, która uwolniła swoje dwa patenty mocowań obiektywów, czyli M42 i bagnet K tak, że niezależni producenci mogli produkować nie tylko obiektywy z tymi mocowaniami, ale również aparaty.

Dopóki obiektywy były mechaniczne, to ich współpraca z korpusami nie nastręczała problemów, czy były one od producenta aparatu, czy nie. Dopiero wprowadzenie AF zmieniło reguły gry. Wcześniej klient miał nieograniczony wręcz wybór kombinacji korpusów i obiektywów (pod warunkiem jednakowego złącza), ale o poprawność współpracy nie musiał się martwić. Mamy więc prawie 100 lat utrwalonej tradycji, że do danego korpusu możemy doczepiać obiektywy nie tylko producenta aparatu, a to się właśnie zmienia, i to w bezczelny sposób, a głosy w rodzaju, że firma ma prawo to czy tamto ze swoimi klientami robić, brzmią jak nachalne pier...nie jakiegoś pieprzonego akwizytora, a nie klienta, który ma interes w tym, aby dostawać jak najlepszy towar za jak najmniejsze pieniądze, bo musi dbać o swój budżet, a nie o budżet producenta aparatu, a na kompromisy jakościowe jest w stanie się zgodzić, bo one zawsze są. A zanosi się na to, że wcześniej, czy później, kompromisów już nie będzie, i rzygać mi się chce czytając opinie, że coś, co było nienormalne przez stulecie, właściwie jest normalne i usprawiedliwione.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-09-2022 o 13:57 Powód: OT
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Wracając do bagnetu RF z jednej strony rozumiem niechęć Canona do dopuszczania innych producentów do produkcji nań obiektywów, ale z drugiej strony chcą zawrócić kijem Wisłę, świat elektroniki i akcesoriów jednak rządzi się swoimi prawami. Zresztą podejrzewam, że w dalszej perspektywie działają na swoją niekorzyść, bo większa dostępność tańszych szkieł napędziłaby sprzedaż samych aparatów, tak zresztą, jak jest w Sony, a docelowo ludzie zbieraliby kasę na rozwiązania systemowe nawet, jeśli w międzyczasie używaliby zamienników.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez RobertoM Zobacz posta
    A obrazek z całej trójki 85?
    Z sampli jakoś rf85f2 nie wyglada dla mnie najlepiej.
    Jeśli patrzeć na obrazek z całej trójki to w zależności od okoliczności zdjęcia będzie to Samyang o ile nie będzie pod światło i kilka innych czynników...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Całe te dyskusje o wyższości jednego systemu nad drugim, o szkłach lepszych i gorszych, o udostępnianiu bagnetu, etc. etc. są kompletnie bez sensu. Przecież jak dowodzi wątek obok i tak wszystkich pogodzi samsung. Dzień w którym kolega Jan przesiadł sie na smartfona jest dla nas końcem fotografii. Skończyła się autostrada, a zaczęła droga mleczna. Sprzedajcie wszystko co macie i uczcie sie obsługi waszych komórek. Fotografia analogowa, cyfrowa jest zła. Tylko algorytmy z Korei są w stanie zrobić dobre zdjęcia. Szczególnie w nocy, oczywiście.

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Nasuwa się analogia między systemem komputerowym Apple i Windows. Windows powiedzmy bardziej otwarty podczas gdy system Apple zamknięty. Oba rozwiązania mają zadowolonych użytkowników. Czy Apple ogranicza swoich użytkowników ? Zapewne tak ale oni się na to zapisali, jest im z tym dobrze. W przeciwnym wypadku przejdą na windę.
    I co dziwne ten zamknięty system Apple powstał z otwartego Linuksa
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 04-09-2022 o 07:10
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Poza kilkoma głosami rozsądku widać po wypowiedziach, że wszystko co zrobi Canon, aby zamknąć system w obrębie wyłącznie swoich produktów odbierane jest na C-B z hurrra-optymistycznym uwielbieniem zamknięcia bagnetu RF dla innych dla niezależnych producentów. Tak samo zresztą jest ze stopką lamp błyskowych z których usunięto centralny styk (używanie zewnętrznych lamp błyskowych niezależnych producentów stało się niemożliwe w canonach: 4000D, 3000D, 2000D i 250D https://www.chip.pl/2019/05/canon-wa...mp-blyskowych/ Podobnie irracjonalne jest używanie w systemie RF szkieł EF poprzez adapter zwiększający znacznie rozmiary i wagę takiego zestawu. Ale przecież Canon to wszystko robi dla kochanych użytkowników systemu.

Ja nie gumkuję przeszłości i jej nie zakłamuję - tak więc cofnijmy się w czasie o 35 lat wstecz do 1987 roku w którym to Canon zmienił sytem mocowania obiektywów, zastępując używany wcześniej standard Canon FD. Tym samym zostawił mnie i wielu innych użytkowników z milionem obiektywów z mocowaniem FL/FD, które można było wyrzucić do kosza, bo używać ich się nie dało w nowych aparatach z mocowaniem EF. Niby był adapter adapter bagnetowy Canon FD-Canon EF, ale kosztował majątek i ze względu na dodatkową soczewkę w nim zamontowaną bardzo psuł jakość optyczną takiego zestawu (była konieczna, aby obiektywy ostrzyły na nieskończoność) oraz był drogi i niedostępny https://www.foto-net.pl/adapter-bagn...dzenie-AF.html
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	183895344_f9374e.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	26,1 KB
ID:	8924

Ale nic to, miliony użytkowników połknęło tą żabę zostając zmuszonym do sprzedaży całego systemu obiektywów FL/FD, albo do zakupu Canona T90. Ze swojej strony podziękowałem Canonowi i pozostałem do chwili obecnej z Canonem F1 new i szkłami FD. Później oczywiście się złamałem (jak wielu innych) i wszedłem w system EOS z mocowaniem EF posiadając dwa niekompatybilne systemy z różnymi niewspółpracującymi ze sobą mocowaniami.

I co? Ano minęło 33 lata i canon zaprzestał produkcji obiektywów z mocowaniem EF https://www.optyczne.pl/14506-nowo%C...bagnet_EF.html sukcesywnie je wycofując z rynku https://fotoblogia.pl/canon-wycofuje...4348500592769a Nie tak dawno pisałem na forum, że szkła EF będą niedługo białymi krukami z cenami sprzedaży dorównującymi optyce RF i obecnie to się potwierdza. Oczywiście jest jak najbardziej zgodne z polityką canona, aby uzależnić użytkowników od obiektywów serii RF.

Jeśli dołożymy do tego zamknięcie się Canona dla zewnętrznych producentów optyki w 2022 roku https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...-mocowaniem-rf oraz to, że Tamron ogłosił rozpoczęcie produkcji obiektywów z mocowaniem Nikon Z https://www.tamron.co.jp/news/press_.../20220830.html Mamy jasny przekaz przyszłości systemu, który w odróżnieniu od Nikona i nawet Fuji https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...iem-fujifilm-x będzie całkowicie zamknięty dla zewnętrznych producentów.

Tak więc canon od kilku dekad dyma swoich użytkowników na lewo i prawo, ale przecież to dla ich dobra aby dostawali najlepszy towar za najwyższe pieniądze. Można? Można i jak widać ludzie to kupują w ciemno. Może dla tych, którzy urodzili się z cyfrowym aparatem w ręku to normalne, ale od początku fotografii stosowana była zasada wymienności obiektywów różnych producentów a nawet bagnetów i to było właśnie NORMALNE. Obecnie canon wojuje już z każdym producentem, aby go nie dopuścić do swojego koryta. Ma prawo to robić? oczywiście, że tak - jego zabawki i jego kredki a innym wara od nich Jeśli kogoś stać na Maybacha to stać go również na oryginalne części do niego
    Ostatnio edytowane przez candar ; 04-09-2022 o 07:37
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Candar nieprawda - na forum nikoniarzy będę narzekał że Canon jest taki zamknięty
    Myślę że system Nikona Z gdyby dostał szkło Tamrona 35-150/2-2.8 to nikoniarze mieli by powody do zadowolenia. Dla mnie osobiście to super szkiełko. Niestety nie zobaczymy go w Canonie.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 04-09-2022 o 07:14
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Strona 12 z 47 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów