Strona 13 z 47 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 467

Wątek: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

No to jeszcze słowo o kundlach. Czy obiektywy Leica z mocowaniem EF, ale bez AF i bez stabilizacji, za to za ogromne pieniądze, to też są kundle? Czy- swojego czasu- obiektywy firmy Angenieux to były kundle? Czy Voigtlaender to kundel? A może Kiron to był kundel? Z pewnością kundlami wszechczasów były obiektywy Tamrona z systemem Adaptall-2, które można było zapinać do czegokolwiek.

Mam obiektyw Tamron 100-400 z mocowaniem EF i jeżeli nie szło mi z nim idealnie, a często nie szło nawet dobrze, to nie winię za to Tamrona, lecz korpusy Canona, do których go podpinałem. Znane mi osoby mające ten obiektyw do Nikona bardzo chwalą współprace z korpusami i nie znajdują takich problemów, z jakimi ja się borykałem. Mając tego po dziurki w nosie kupiłem wreszcie używanego EF 100-400L II, bo nowego dalej bym olewał ciepłym moczem z racji jego absurdalnej ceny, 3-4x większej, niż Tamrona, przy jakości optycznej wcale go nie przebijającej w stopniu uzasadniającym tę cenę, o ile w ogóle.

To nie obiektywy niezależnych producentów są kundlami, lecz Canon je kundli odmawiając im pełnej i niezawodnej współpracy ze swoimi korpusami. Nie mylmy więc skutków z przyczynami.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Candar nieprawda - na forum nikoniarzy będę narzekał że Canon jest taki zamknięty
    Myślę że system Nikona Z gdyby dostał szkło Tamrona 35-150/2-2.8 to nikoniarze mieli by powody do zadowolenia. Dla mnie osobiście to super szkiełko. Niestety nie zobaczymy go w Canonie.
    Znowu pudło. Dokształć się trochę i poczytaj, bo masz spore zaległości postponując cały czas inne systemy na forum C-B Użytkownicy systemu Nikona Z już od 2019 roku mogą używać obiektywów Tamrona i Sony poprzez adaptery z mocowania Sony FE na Nikon Z o grubości 2 mm https://www.optyczne.pl/13886-nowo%C...d_Techart.html

Osobiście dlatego właśnie kupiłem Nikona Z6 + Techarta TZE-01 https://blog.interfoto.eu/2020/10/08...za-dwa-swiaty/ Obecnie jest już wersja II poprawiona i kilku innych producentów też już wypuściło takie adaptery jak np Megadap ETZ21, który pracuje z obiektywami Tamrona Sony i Tamrona jak z natywnymi szkłami producenta.

Tak więc nie wiem co piszą na Nikoniarzach, ale gdybym chciał mógłbym już w tej chwili używać onego Tamrona 35-150/2-2.8 w swoim Nikonie Z6 jak natywnego szkła Nikona Z.

ps.
    w canonie to już raczej nic nie zobaczysz poza natywnymi RF.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 04-09-2022 o 08:11
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Trzeba zrobić zdjęcie. Będzie miało tytuł "stare, lamentujące dziady".
    Kwintesencja kultury, dobrych manier i wiedzy w wykonaniu @tomfoot w całej okazałości.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    No to jeszcze słowo o kundlach. Czy obiektywy Leica z mocowaniem EF, ale bez AF i bez stabilizacji, za to za ogromne pieniądze, to też są kundle? Czy- swojego czasu- obiektywy firmy Angenieux to były kundle? Czy Voigtlaender to kundel? A może Kiron to był kundel? Z pewnością kundlami wszechczasów były obiektywy Tamrona z systemem Adaptall-2, które można było zapinać do czegokolwiek.

Mam obiektyw Tamron 100-400 z mocowaniem EF i jeżeli nie szło mi z nim idealnie, a często nie szło nawet dobrze, to nie winię za to Tamrona, lecz korpusy Canona, do których go podpinałem. Znane mi osoby mające ten obiektyw do Nikona bardzo chwalą współprace z korpusami i nie znajdują takich problemów, z jakimi ja się borykałem. Mając tego po dziurki w nosie kupiłem wreszcie używanego EF 100-400L II, bo nowego dalej bym olewał ciepłym moczem z racji jego absurdalnej ceny, 3-4x większej, niż Tamrona, przy jakości optycznej wcale go nie przebijającej w stopniu uzasadniającym tę cenę, o ile w ogóle.

To nie obiektywy niezależnych producentów są kundlami, lecz Canon je kundli odmawiając im pełnej i niezawodnej współpracy ze swoimi korpusami. Nie mylmy więc skutków z przyczynami.
    Dokładnie tak jak napisałeś! Mam wiele takich manualnych i kultowych cukiereczków jak Zeissy (Sonnar 135 mm itp) oraz np. Tokine AT-X Macro "Bokina" 90mm F2.5 https://phillipreeve.net/blog/tokina...m-12-5-review/

Czyżby moje już kultowe canony z mocowaniem FD jak np. FD 200 f/2.8 , referencyjny FD 50 mm f/1.4 i genialny FD 35-105mm f/3,5 https://www.mir.com.my/rb/photograph...ooms/50135.htm również były kundlami???

Odzywki niektórych osób w tej dyskusji nie tyle świadczą o braku kultury, ale o braku elementarnej wiedzy wiedzy fotograficznej. Niestety taki mamy klimat, że brak wiedzy jest w naszym kraju gloryfikowany.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 04-09-2022 o 08:36
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Kwintesencja kultury, dobrych manier i wiedzy w wykonaniu @tomfoot w całej okazałości.

--- Kolejny post ---

Dokładnie tak jak napisałeś! Mam wiele takich manualnych cukiereczków jak Zeissy (Sonnar 135 mm itp) oraz np. [B]Tokine AT-X Macro "Bokina" 90mm F2.5
    Też mam parę manualnych "cukiereczków": Tamrona SP 2,8/90 macro, Cosinę 3,5/100 macro i Tamrona 01A SP 2,8-3,8/35-80 CF macro. W życiu nie nazwał bym ich kundlami i na całe szczęście manualnym szkłom Canon może skoczyć na pukiel włosów łonowych
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto
    Lublin

Ja tam narzekam na Canona, bo go tylko jego (korpusy) mam, więc jak mam narzekać na coś, czego nie mam? W tej materii są rzeczy do chwalenia, i są rzeczy do zrąbania na funty, ale czy to się kompensuje?

A propos Viltroxa, to nabyłem sobie jego EF-M 1,4/33 mm do M5 i M2 i okazało się, że z M2 nie działa wcale (brawo Canon!), a z M5 z nim robi się taki kloc, że odechciało mi się go w ogóle nosić, bo to już ani małe, ani lekkie, i wolę już 6D z 1,8/50

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

ciekawe ilu z tu piszących w ogóle trzymało w łapach te wynalazki @Cichy sie nie liczy bo to jego praca
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Ja tam narzekam na Canona, bo go tylko jego (korpusy) mam, więc jak mam narzekać na coś, czego nie mam? W tej materii są rzeczy do chwalenia, i są rzeczy do zrąbania na funty, ale czy to się kompensuje?
    Większość z nas nie ma trzech żyć i nieograniczonego budżetu Nie wiem, co się zdarzy za 5 lat i czy fotografia obliczeniowa w ogóle będzie wymagała jakiś obiektywów do fotografowania Ale tu i teraz mamy sprzęt którego nie ma się co wstydzić i robimy nim świetne foty. Dowodem jest jedyny i zajeb..sty na tym forum wątek, "Pokaż zdjęcie które lubisz". Wszystkie inne IMHO można zamknąć.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Gdy pojawił się kolega candar, kwestją czasu była wzmianka o FD. Mam takiego kolege z którym grałem w pewną grę. Zostawił w niej kupę kasy i choć nie gra w nią z 6 lat, za cel życia postawił sobie obnażanie jej niedoskonałości
    - tu jest podobnie, ah ten niedobry Caonon. Wiecie co? Kiedyś laska dała mu kosza i... został starym kawalerem - takie kwiatki.

Tu jest podobnie, miałem FD za grubą kasę a oni wypuścili EF. Jeśli chodzi o RF to co Canon miał zrobić? Zostawić EF żeby było narzekanie na "duże" korpusy? Macie przejściówki szkła EF jako tako działają, wręcz dostają kopa jeśli chodzi o AF.

Na dzień dzisiejszy mam to głęboko w poważaniu czy Sigma z Tamronem produkuje te swoje wynalazki, bo i tak ich nigdy nie kupię. Jeśli ktoś tęskni za Sigmami niech kupi Sony. A najlepiej niech napisze do Sigmy żeby zrobiła swój własny korpus najlepiej razem z Tamronem. A jak nie mają kasy na RND, niech odpalą projekt na kickstarterze - proste.

Jeśli chodzi o RF to mam mały pro tip. Nie stać kogoś na szkła i korpus - to niech się w niego nie pcha. Większość chyba kupuje Canona tylko dla nazwy na korpusie, bo jak widać biegają z Tamronami najlepiej od Cichego - te są sprawdzone /.

PS. Jeśli ktoś używa jabcoka niech się pochwali jak tam sam rozszerza pamięć i wymienia SSD .
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 04-09-2022 o 11:16

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ciekawe ilu z tu piszących w ogóle trzymało w łapach te wynalazki @Cichy sie nie liczy bo to jego praca
    Ale czemu ? Trochę bawiłem się R i R6 i byłbym skłonny mieć taki setup. R6 jako body główne, R jako dodatkowe. R5/6 są już naprawdę dopracowane puszki. Tylko zwyczajnie (jak wielu klientów) spoglądam już uważniej na wydatki i taki setup w opcji RF z 3 obiektywami kosztowałby mnie minimum 50 tys. Analogiczny setup z zamiennikami Sigmy i Tamrona u konkurencji na S. kosztuje na szybko licząc ok. 40% mniej. Tylko tyle i aż tyle. Oczywiście Tamron 17-28 to nie RF 15-35, tak samo Sigma 85 DG DN nie będzie nigdy RF 85 L. Ale w żaden sposób nie można powiedzieć, że te szkła są dużo słabsze a i jak to się często mówi - klient różnicy nie zobaczy.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Znowu pudło. Dokształć się trochę i poczytaj, bo masz spore zaległości postponując cały czas inne systemy na forum C-B Użytkownicy systemu Nikona Z już od 2019 roku mogą używać obiektywów Tamrona i Sony poprzez adaptery z mocowania Sony FE na Nikon Z o grubości 2 mm https://www.optyczne.pl/13886-nowo%C...d_Techart.html

Osobiście dlatego właśnie kupiłem Nikona Z6 + Techarta TZE-01
    Pisałeś o tym TZE-01 na forum Nikona jakiś już czas temu więc Nikoniarze wiedzą, że jest takie coś, natomiast nie wiem czy kogoś tam przekonałeś do tego, tam ewentualni naśladowcy się nie chwalą stosowaniem tego rozwiązania, jeśli w ogóle tacy tam są. Był koesh chyba jako jedyny piewca tego rozwiązania ale chyba nie posiadacz Inni się nie ujawnili.

Zresztą co ja piszę, żaden szanujący się Nikoniarz nie bierze pod uwagę zakupu Sony ani niczego co pachnie tym małym bagnecikiem. Więc weź już daj spokój z tym bagnetem FE który jest tak mały że nie mieści się tam wygodnie ta pełnoklatkowa matryca. Bo Nikoniarza mającego Zetę też nie przekonasz do szkeł z FE raczej
    Nikonarze są dumni ze swego "najszerzego" w FF otworu Z
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 04-09-2022 o 11:58
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Strona 13 z 47 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów