Strona 11 z 41 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 467

Wątek: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Narzekanie na Canona jest, ale ... co z tego? Ma połowę rynku. Tyle co Sony z Nikonem razem. Dobrze by było gdyby narzekający na Canona napisali dlaczego w takim razie Canon jest najpopularniejszym systemem?

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Pisałeś o tym TZE-01 na forum Nikona jakiś już czas temu więc Nikoniarze wiedzą, że jest takie coś, natomiast nie wiem czy kogoś tam przekonałeś do tego, tam ewentualni naśladowcy się nie chwalą stosowaniem tego rozwiązania, jeśli w ogóle tacy tam są. Był koesh chyba jako jedyny piewca tego rozwiązania ale chyba nie posiadacz Inni się nie ujawnili.

Zresztą co ja piszę, żaden szanujący się Nikoniarz nie bierze pod uwagę zakupu Sony ani niczego co pachnie tym małym bagnecikiem. Więc weź już daj spokój z tym bagnetem FE który jest tak mały że nie mieści się tam wygodnie ta pełnoklatkowa matryca. Bo Nikoniarza mającego Zetę też nie przekonasz do szkeł z FE raczej
    Nikonarze są dumni ze swego "najszerzego" w FF otworu Z
    Jeśli wszyscy dyskredytują podpinanie przez adaptery to cięzko się pchać w TZE. Ci, którzy sie tym nie przejmują to wybierają adapter firmowy, FTZ oraz szkła z bagnetem F i analogicznie, w Canonie ma się sporo EF do wyboru.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Narzekanie na Canona jest, ale ... co z tego? Ma połowę rynku. Tyle co Sony z Nikonem razem. Dobrze by było gdyby narzekający na Canona napisali dlaczego w takim razie Canon jest najpopularniejszym systemem?
    Swego czasu najpopularniejszym samochodem w Polsce był PF 126p (od 1973 do 2000 r. na polski rynek trafiło ponad 2,4 mln tych aut , ogólnie w naszym kraju wyprodukowano 3,3 mln sztuk)i czego to dowodzi? Wyłącznie masowej produkcji jednej marki i celowego zamknięcia na rynki zewnętrzne. Czyli wszyscy klaszczemy i bijemy brawo? Jest sukces? Czy to oznacza, że PF 126p będąc najpopularniejszym wozidłem w Polsce był zarazem najlepszym samochodem na świecie? A może dlatego, że wyprodukowali ich kilka milionów sztuk, podobnie jak canony, które sprzedawane były na wagę w ilościach astronomicznych w supermarketach?

Model R10, kosztujący obecnie 4800 zł i ponad 5000 zł w zestawie z obiektywem kitowym to prawdopodobnie najbardziej podstawowy aparat jaki wypuszczono w systemie R. Próg wejścia do nowego systemu przez amatora staje się znacznie wyższy niż w przypadku konstrukcji lustrzankowych, gdzie mieliśmy do dyspozycji kosztujące połowę tej ceny modele typu Canon EOS 250D (a nawet jeszcze tańsze modele z 4-cyfrowej serii lustrzanek EOS). Czy kupujący canona R10 są informowani, że zdani będą wyłącznie na szkła RF, albo konieczność zakupu adaptera i starych szkieł EF, których cena cały czas rośnie i pozostaje do wyboru głównie rynek wtórny?
    Ostatnio edytowane przez candar ; 04-09-2022 o 14:25
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

No to jeszcze słowo o kundlach. Czy obiektywy Leica z mocowaniem EF, ale bez AF i bez stabilizacji, za to za ogromne pieniądze, to też są kundle? Czy- swojego czasu- obiektywy firmy Angenieux to były kundle? Czy Voigtlaender to kundel? A może Kiron to był kundel? Z pewnością kundlami wszechczasów były obiektywy Tamrona z systemem Adaptall-2, które można było zapinać do czegokolwiek.

Mam obiektyw Tamron 100-400 z mocowaniem EF i jeżeli nie szło mi z nim idealnie, a często nie szło nawet dobrze, to nie winię za to Tamrona, lecz korpusy Canona, do których go podpinałem. Znane mi osoby mające ten obiektyw do Nikona bardzo chwalą współprace z korpusami i nie znajdują takich problemów, z jakimi ja się borykałem. Mając tego po dziurki w nosie kupiłem wreszcie używanego EF 100-400L II, bo nowego dalej bym olewał ciepłym moczem z racji jego absurdalnej ceny, 3-4x większej, niż Tamrona, przy jakości optycznej wcale go nie przebijającej w stopniu uzasadniającym tę cenę, o ile w ogóle.

To nie obiektywy niezależnych producentów są kundlami, lecz Canon je kundli odmawiając im pełnej i niezawodnej współpracy ze swoimi korpusami. Nie mylmy więc skutków z przyczynami.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto
    Lublin

Ja tam narzekam na Canona, bo go tylko jego (korpusy) mam, więc jak mam narzekać na coś, czego nie mam? W tej materii są rzeczy do chwalenia, i są rzeczy do zrąbania na funty, ale czy to się kompensuje?

A propos Viltroxa, to nabyłem sobie jego EF-M 1,4/33 mm do M5 i M2 i okazało się, że z M2 nie działa wcale (brawo Canon!), a z M5 z nim robi się taki kloc, że odechciało mi się go w ogóle nosić, bo to już ani małe, ani lekkie, i wolę już 6D z 1,8/50
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Ja tam narzekam na Canona, bo go tylko jego (korpusy) mam, więc jak mam narzekać na coś, czego nie mam? W tej materii są rzeczy do chwalenia, i są rzeczy do zrąbania na funty, ale czy to się kompensuje?
    Większość z nas nie ma trzech żyć i nieograniczonego budżetu Nie wiem, co się zdarzy za 5 lat i czy fotografia obliczeniowa w ogóle będzie wymagała jakiś obiektywów do fotografowania Ale tu i teraz mamy sprzęt którego nie ma się co wstydzić i robimy nim świetne foty. Dowodem jest jedyny i zajeb..sty na tym forum wątek, "Pokaż zdjęcie które lubisz". Wszystkie inne IMHO można zamknąć.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

ciekawe ilu z tu piszących w ogóle trzymało w łapach te wynalazki @Cichy sie nie liczy bo to jego praca
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ciekawe ilu z tu piszących w ogóle trzymało w łapach te wynalazki @Cichy sie nie liczy bo to jego praca
    Ale czemu ? Trochę bawiłem się R i R6 i byłbym skłonny mieć taki setup. R6 jako body główne, R jako dodatkowe. R5/6 są już naprawdę dopracowane puszki. Tylko zwyczajnie (jak wielu klientów) spoglądam już uważniej na wydatki i taki setup w opcji RF z 3 obiektywami kosztowałby mnie minimum 50 tys. Analogiczny setup z zamiennikami Sigmy i Tamrona u konkurencji na S. kosztuje na szybko licząc ok. 40% mniej. Tylko tyle i aż tyle. Oczywiście Tamron 17-28 to nie RF 15-35, tak samo Sigma 85 DG DN nie będzie nigdy RF 85 L. Ale w żaden sposób nie można powiedzieć, że te szkła są dużo słabsze a i jak to się często mówi - klient różnicy nie zobaczy.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Moim zdaniem jeśli ktoś wybiera Canona to musi mieć pełną świadomość ile kosztują szkła RF i nie obchodzi to, że Viltrox czy Samyang nie produkują już nowych obiektywów z bagnetem RF. Oczywiście wolałbym osobiście aby Sigma czy Tamron miały dostęp do nowego bagnetu Canona ale widać sam producent tego nie chce i ma ku temu swoje powody i albo przyjmujemy to na klatę albo welcome Sony :P Ja np. celowo zmieniłem system jak tylko wyszedł R6 z Sony A9 właśnie i jestem mega zadowolony.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Gdy pojawił się kolega candar, kwestją czasu była wzmianka o FD. Mam takiego kolege z którym grałem w pewną grę. Zostawił w niej kupę kasy i choć nie gra w nią z 6 lat, za cel życia postawił sobie obnażanie jej niedoskonałości
    - tu jest podobnie, ah ten niedobry Caonon. Wiecie co? Kiedyś laska dała mu kosza i... został starym kawalerem - takie kwiatki.

Tu jest podobnie, miałem FD za grubą kasę a oni wypuścili EF. Jeśli chodzi o RF to co Canon miał zrobić? Zostawić EF żeby było narzekanie na "duże" korpusy? Macie przejściówki szkła EF jako tako działają, wręcz dostają kopa jeśli chodzi o AF.

Na dzień dzisiejszy mam to głęboko w poważaniu czy Sigma z Tamronem produkuje te swoje wynalazki, bo i tak ich nigdy nie kupię. Jeśli ktoś tęskni za Sigmami niech kupi Sony. A najlepiej niech napisze do Sigmy żeby zrobiła swój własny korpus najlepiej razem z Tamronem. A jak nie mają kasy na RND, niech odpalą projekt na kickstarterze - proste.

Jeśli chodzi o RF to mam mały pro tip. Nie stać kogoś na szkła i korpus - to niech się w niego nie pcha. Większość chyba kupuje Canona tylko dla nazwy na korpusie, bo jak widać biegają z Tamronami najlepiej od Cichego - te są sprawdzone /.

PS. Jeśli ktoś używa jabcoka niech się pochwali jak tam sam rozszerza pamięć i wymienia SSD .
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 04-09-2022 o 11:16

Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta

Na dzień dzisiejszy mam to głęboko w poważaniu czy Sigma z Tamronem produkuje te swoje wynalazki, bo i tak ich nigdy nie kupię. Jeśli ktoś tęskni za Sigmami niech kupi Sony. A najlepiej niech napisze do Sigmy żeby zrobiła swój własny korpus najlepiej razem z Tamronem. A jak nie mają kasy na RND, niech odpalą projekt na kickstarterze - proste.

Jeśli chodzi o RF to mam mały pro tip. Nie stać kogoś na szkła i korpus - to niech się w niego nie pcha. Większość chyba kupuje Canona tylko dla nazwy na korpusie, bo jak widać biegają z Tamronami najlepiej od Cichego - te są sprawdzone /.

PS. Jeśli ktoś używa jabcoka niech się pochwali jak tam sam rozszerza pamięć i wymienia SSD .
    Ale tu nie chodzi o to, co Tobie pasuje, ale o to, co innym nie pasuje. W Twoim ujęciu zawsze będzie tak, że Ci tak będzie pasowało, jak się Canon o to postara, a inni zawsze dotąd mieli taką opcję do wyboru, jak Ty, oraz opcję inną. Wyeliminowanie tej opcji, która Ciebie nie dotyczy, nie powinno Cię prowokować do udzielania się w tym wątku, nie reprezentujesz bowiem wcale żadnej powszechnej postawy i oczekiwań. Ludzie oczekujący możliwości zastosowania optyki niezależnych producentów do aparatów Canona naprawdę nie potrzebują pouczeń, że tylko optyka Canona da im to, czego oczekują, bo poza kwestiami kompatybilności dochodzą jeszcze takie, że niektórych obiektywów Canon- jak do tej pory- w ogóle nie zaoferował, jak np. 150-600, które Sigma i Tamron robią już od ładnych paru lat, i to za małe pieniądze. I co? Canon wypuścił RF 100-500, który jest krótszy i 3 x droższy, a jak wypuści 150-600, to może on będzie lepszy, ale w cenie kawalerki? W sytuacji, gdy bezlusterkowiec ma nie mieć problemów z AF takich, jakie miały DSLR, konkurencja rośnie w siłę i obecna polityka jawi się jak desperacka próba odcięcia jej w ogóle od możliwości zaoferowania czegokolwiek zamiast optyki Canona, a to się nam nie podoba.

Strona 11 z 41 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów