Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    Wszystko zależy do czego używamy kamery.

Od razu mówię że na pewno masz z tym większe doświadczenie. Ja bardzo małe.
    Ale z tego co piszesz to chyba jakieś produkcję telewizyjne robisz, lub relacje live itd. Bo do innych zastosowan wyjście Sdi nie jest w zasadzie potrzebne.

I tu się zgodzę. Wszystko co związane z telewizja to kamery.

Ale kręcenie teledyskow, filmów itp aparaty w 100% dają radę.

Oczywiscie cały czas zakładamy że taki R5 ma dużo większe limity czasowe nagrań.

Filtry Nd załatwiasz adapterem RF - EF.
    A jak trzeba nagrywać dźwięk to zawsze lepiej osobno dobrym rejestratorem.

Pokuszę się o takie porównanie z fotografią, które dotyczy mnie osobiście.

Można sport fotografować zoomami 2.8, bo wygodne i pewne. Efekt jest ok.
    Ale ja wolę sport robić stalkami 1.4. Jest trudniej, mniej wygodnie ale efekt dużo lepszy.

Zresztą sam fakt wielkiej afery z R5 i czasem nagrywania pokazuje że wiele, bardzo wiele osób myślało o R5 jako o kamerze. I w każdej recenzji, w każdym tekście każdy podkreśla fenomenalne właściwości filmowania oprócz tego nieszczęsnego czasu nagrywania.
    Przepraszam ale nie chce mi się tu pisać elaboratów, być może ja rzeczywiście żyję w innym świecie, bo dla mnie używanie do filmowania aparatu byłoby równie sensowne jak wożenie piasku limuzyną. Nagrywamy czasami po trzy godziny materiału, z montażem na żywo, z kranem, wszystko pod prądem itd.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-08-2020 o 15:44
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Przepraszam ale nie chce mi się tu pisać elaboratów, być może ja rzeczywiście żyję w innym świecie, bo dla mnie używanie do filmowania aparatu byłoby równie sensowne jak wożenie piasku limuzyną. Nagrywamy czasami po trzy godziny materiału, z montażem na żywo, z kranem, wszystko pod prądem itd.
    ok, zgoda.

Pamiętaj jednak że telefon służył kiedyś tylko do rozmów.
    A to "kiedyś" to ile lat temu ?

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

że niby ta limuzyna to kamera ? W sobotę na ślubie gość filmował aparatem Canona ale nie dostrzegłem modelu, pewnie "piątka". Drugi pstrykał Nikonem D750.

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    że niby ta limuzyna to kamera ? W sobotę na ślubie gość filmował aparatem Canona ale nie dostrzegłem modelu, pewnie "piątka". Drugi pstrykał Nikonem D750.
    Nie filmuję ślubów, a ze znanych mi osób które to robią po początkowym zachłyśnięciu filmowaniem dslr wszyscy wrócili do kamer.
    W tej chwili jest taki dostęp do sprzętu, że każdy znajdzie coś dla siebie i czym mu wygodniej pracować - tak jak wyżej napisał kolega .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Nie filmuję ślubów, a ze znanych mi osób które to robią po początkowym zachłyśnięciu filmowaniem dslr wszyscy wrócili do kamer.
    W tej chwili jest taki dostęp do sprzętu, że każdy znajdzie coś dla siebie i czym mu wygodniej pracować - tak jak wyżej napisał kolega .
    Stare ludowe porzekadło mówi że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

tak czy siak na planie Avatarów nowych już robią R5, ale może oni się nie znają

Wczorajszy pierwszy mecz kosza z R5. Prawie wszystko 105mm F/1.4 ISO 1000 1/1600s

Widowisko marne, że najlepsze były cheerliderki, nie było co fotografować. Same cegły z dystansu.

Podtrzymuje co pisałem wcześniej. Śledzenie przy zdjęciach seryjnych jest bardzo trudne przy pokazie slajdów w wizjerze.
    Śledzenie za łatwo "odkleja się" od obiektu i przeskakuje na inny.

Cały czas pracujący aparat grzeje się i jest nieprzyjemny w dotyku. Mało komfortowe. Zimą na pewno będzie przyjemniej w plenerze
    Tu brakuje prostej funkcji: Wybudzania po przyłożeniu do oka, uśpienie przy odsunięcie od oka.

Przy zdjęciach sportowych jest jeszcze jedna wada, zagęszczenie pikseli powoduje, że trzeba schodzić z czasami. Robiłem na 1/1600s mimo to niektóre fotki mam lekko poruszone.
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 27-08-2020 o 14:31
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Coś już napisał
    Miasto
    Ziemia

Przy zdjęciach sportowych jest jeszcze jedna wada, zagęszczenie pikseli powoduje, że trzeba schodzić z czasami. Robiłem na 1/1600s mimo to niektóre fotki mam lekko poruszone.
    To jedna z przyczyn tego, że zarówno jedynka canona, szóstka nikona i dziewiątka sony mają tylko 20-24 MP matryce.

Miasto
    Pod Tatrami

tak czy siak na planie Avatarów nowych już robią R5, ale może oni się nie znają
    Ale że filmowcy z Hollywood się nie znają i nie wiedzą jaki sprzęt dobrać do roboty? Odważna teza przyznam.
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar Panama Joe
    Miasto
    Gdańsk

Ale że filmowcy z Hollywood się nie znają i nie wiedzą jaki sprzęt dobrać do roboty? Odważna teza przyznam.

Pewnie nie czytali jeszcze opinii fachowców z forum ;P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Wczorajszy pierwszy mecz kosza z R5. Prawie wszystko 105mm F/1.4 ISO 1000 1/1600s
    Obraz jak żyleta. To R5 jest już w sprzedaży ?

--- Kolejny post ---

Podejrzewam że chodzi o kasę. Profesjonalne kamery cyfrowe są kosmicznie drogie. Nawet wynajem na jeden dzień zdjęciowy to spore sumy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów