No ale A9 wcale nie szaleje w tym względzie, pozostańmy już przy tym 1dhttps://www.dpreview.com/reviews/ima...13433947572272
No ale A9 wcale nie szaleje w tym względzie, pozostańmy już przy tym 1dhttps://www.dpreview.com/reviews/ima...13433947572272
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-07-2020 o 20:58 Powód: złe cytowanie
O obiektywach wiem prawie wszystko
Kuba, zastosowanie akcji typu suwak w prawo o 6EV jest tak samo praktyczne jak wyciąganie 180km/h na czwartym biegu. Owszem da się, ale po co ? Te dziwne odkrycie ciągnięcia cieni ( szalenie skuteczne w a7III) jest dobrodziejstwem technicznym, ale nie dla mnie.
Natomiast szanuje opinie bliskich mi osób typu Trzcionka czy Wąsik, którzy porzucili cudowną matryce a73 na rzecz gorszej (twój przykład) a dla nich o niebo lepszej matrycy z a9. Więc, ślepo wierzę, resztkami wiary w Canona, że R6 będzie narzędziem dla mnie niemal idealnym - dwa sloty, 12fps i 20mpix.
Obawiam się jednak, że ochy i achy się skończą jak okaże się, że dobrodziejstwa nowych R są zarezerwowane tylko dla szkieł RF ze stajni C a przyszłości ( mojej) w tych "kobyłkach" nie widzę.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-07-2020 o 20:59 Powód: złe cytowanie
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-07-2020 o 20:59 Powód: złe cytowanie
40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
www.mslezak.pl/blog/
?
watpie.
niezaleznie od uzyskanego efektu na pokazanym zdjeciu , podniesienie iso prowadzi do nizszego szumu niz niskie iso i odpowiednie rozjasnianie.
lepiej jest podniesc iso i poprawnie naswietlic , niz niedoswietlic na niskim iso i rozjasniac. to nie jest to samo.
w obydwu przypadkach padnie ta sama energia na matryce , ale w przypadku wyzszego iso skuteczniejsze jest odszumienie szumu termicznego na poziomie przed zapisaniem do RAW.
Tak jak piszesz to jest w Canonie, ale nie w Sony czy tym bardziej w Nikonie
PS. tak na szybko, w zależności od tego ile podbijamy różnice są mniejsze lub większe, ale jak już pisałem, w Canonie nie ma szans na zbliżony efekt (w 5d4 może mniej, ale 5d3 czy 6d2 to już słabo jest). Tutaj A73 wysokie ISO i niskie podbite o
4EV:
i analogicznie z 6d2:
![]()
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 12-07-2020 o 10:03
O obiektywach wiem prawie wszystko