Miłego dniamoja www
Nie mam tego aparatu ale jeśli wierzyć w nagrywki z yt, to w ustawieniu zwierzęta Canon R6 sobie radzi z ptakami (wykrywa oczy i je jakoś tam śledzi):
https://www.youtube.com/watch?v=7ysMHjIgY7o
Dedykowana opcja ptaki to w nowych Sony i OMDS OM-1 na ten moment
Jeżeli jako wstępny punkt ustawienia ostrości przy śledzeniu wybierzemy auto, to aparat sam wykrywa obiekt o podąża za nim nie trzeba go umieszczać w żadnej kratce. I to powinno działać też w przypadku ptaków. U mnie to działa dobrze w przypadku korzystania z wizjera. Wyszukiwanie obiektu działa pięknie. Punkt af przykleja się do obiektu. Przy korzystaniu z ekranu coś jest nie tak. Af błądzi po różnych miejscach ekranu.
dobra, kolejnej rzeczy się nauczyłem - eye-AF to co innego niż śledzenie twarzy, a myślałem, że to jest to samo i to dlatego jednym przyciskiem tego nie mogłem obsłużyć
dziś szybki wypad do parku zdrojowego - wszystko działa, i z tym kwadratem jak sobie joyem ustawię na środek i potem przekadruję to lepiej łapie. W sensie wolę mu pomóc w ten sposób niż zdawać się na auto, bo on wtedy błądzi, zwłaszcza w mało sprzyjających warunkach, jak niżej - na ciemnym tle ciemny obiekt z mało wyraźnymi oczami.
oprócz tego zdecydowałem się na tele i pewnie jutro New Lens Day
![]()
Jeżeli przełączysz inicjalny punkt AF w śledzeniu na auto to sam Ci znajdzie obiekt w całym kadrze - dokładnie jak pisze kolega post wyżej.
Jeżeli masz ustawiony punkt początkowy (a masz - bo masz niebieski kwadrat) to AF szuka obiektu tylko pod tym punktem.
P,paw
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Jeszcze jedną rzecz muszę rozkminić - koordynaty GPS. Chciałbym żeby zapisywały się exifie, niestety na razie nie mogę go zmusić do tego. Zależy mi na tym, bo potem gdy sprawdzam mapę to chcę wiedzieć gdzie zrobiłem fotę. W Iphonie mi to działa, w R6 pewnie jeszcze kilka jutubów będę musiał przerobić![]()