Pokaż wyniki od 1 do 10 z 81

Wątek: Jaki obiektyw do makro ?

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw do makro ?

Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi. Jeżeli chodzi o obiektywy, to posiadam stałkę 50, 18-135 i 70-300, więc teoretycznie portrety mam czym robić. Wolę zainwestować w szkło, które będzie pasować do FF, bo z tego co zauważyłem, to tracą one mniej na wartości, niż te do cropa. Nie wiem, czy odnajdę się w tego typu fotografii, ale oprócz natury chodzi mi po głowie pomysł na focenie Lego (jakieś inscenizacje i takie tam). O ile klocki, jak je ustawię, nie będą się raczej poruszać, o tyle z owadami czy kwiatkami na wietrze to już pewne nie jest. Dlatego przestałem brać pod uwagę C100 bez ISa. Ale nadal mam dylemat, czy skupić się na L-ce czy na Tamronie? @Bechamot piszesz, że w jakości obrazka nie za bardzo widać różnicę, którą widać w cenie (a za 1k polskich pieniędzy można kilka ciekawych dodatków kupić).

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez Umkisz Zobacz posta
    (…) O ile klocki, jak je ustawię, nie będą się raczej poruszać, o tyle z owadami czy kwiatkami na wietrze to już pewne nie jest.(…)
    IS nie zamrozi ruchu obiektów fotografowanych, a tylko ruchy aparatu.
    Żeby nie było - nie namawiam Cię na obiektyw bezISowy, ale nie popełniaj błędu w ocenie możliwości układów IS.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    IS nie zamrozi ruchu obiektów fotografowanych, a tylko ruchy aparatu.
    Żeby nie było - nie namawiam Cię na obiektyw bezISowy, ale nie popełniaj błędu w ocenie możliwości układów IS.
    Tak, masz rację, źle się wyraziłem. Chodziło mi bardziej o to, że przy tak małych, a przede wszystkim dynamicznych obiektach człowiek musi mieć dużą wprawę w posługiwaniu się statywem i czasami trzeba (albo częściej niż czasami) robić zdjęcie z ręki. I chyba tutaj dopiero można docenić IS, szczególnie przy dłuższych czasach i słabszym świetle. A ja nie zawsze tacham ze sobą statyw.

Pełne uzależnienie

@Bechamot piszesz, że w jakości obrazka nie za bardzo widać różnicę, którą widać w cenie (a za 1k polskich pieniędzy można kilka ciekawych dodatków kupić).
    roznic nie zauwazysz.
    sa pomiary ktore wskazuja iz T ma minimalnie wyzsza rozdzielsczosc na przyslonie 5,6 lub 8 od C i minimalnie nizsza na przylonie 2,8.

to sa roznice golym okiem niezauwazalne. T ma skuteczniejsza stabilizacje.

jesli nie wiesz co kupic, to sugeruje kierowac sie kryterium ekonomicznym - wybrac ten ktory da wyzsza uzytecznosc / cena.

nie sadze by fotografowac klocki lego uzasadniony byl wydatek rzedu 3000 pln.
    Czy ktos za te zdjecia zaplaci ?
    A jesli nie , czy ktos bedzie chcail te zdjecia ogladac ?

Masz jeszcze jedna mozliwosc - skoro posiadsz obiektyw 50 mm to zakup pierscieni posrednich z przenoszeniem stykow. Koszt rzedu 100 zl , efekt Taki sam , mniejsza wygoda obslugi. wynik bedzie glownie zalezal od tego w Jaki posob poprowadzisz obrobke i przygotujesz plan.
    wspolczesne obiektywy wszystkie sa swietne lub jeszcze lepsze.
    najwiekszy przyrost jakosci dostaniesz przechodzdac na FF.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi. Jeżeli chodzi o obiektywy, to posiadam stałkę 50, 18-135 i 70-300, więc teoretycznie portrety mam czym robić. Wolę zainwestować w szkło, które będzie pasować do FF, bo z tego co zauważyłem, to tracą one mniej na wartości, niż te do cropa. Nie wiem, czy odnajdę się w tego typu fotografii, ale oprócz natury chodzi mi po głowie pomysł na focenie Lego (jakieś inscenizacje i takie tam). O ile klocki, jak je ustawię, nie będą się raczej poruszać, o tyle z owadami czy kwiatkami na wietrze to już pewne nie jest. Dlatego przestałem brać pod uwagę C100 bez ISa. Ale nadal mam dylemat, czy skupić się na L-ce czy na Tamronie? @Bechamot piszesz, że w jakości obrazka nie za bardzo widać różnicę, którą widać w cenie (a za 1k polskich pieniędzy można kilka ciekawych dodatków kupić).
    Miałem C100, Tamrona i elkę. Tamron jest pośrodku ale dużo bliżej elki niż starego Canona. Mi w Tamronie nie odpowiadał AF. Jeżeli zakładasz tylko fotografię macro i manualne ostrzenie to Tamron będzie dobrym wyborem.

Uprawnienia umieszczania postów