Liczyłem że jednak m6mkII z 28mm macro![]()
Liczyłem że jednak m6mkII z 28mm macro![]()
Przykleję się do tematu. Do bardziej uniwersalnych zastosowań (tzn. do macro i do portretów, nie zawsze na statywie) do 70D 100 mm 2,8 bez L wystarczy czy jednak doinwestować w L-kę. Chodzi mi o szkło z rynku wtórnego, do fotografii póki co amatorskiej.
Nada się. Według mnie bardziej, nawet nie biorąc FF pod uwagę. Ale jak widać z historycznego przebiegu wątku, zdania - jak krowy - są podzielone.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
oczywiscie , w dodatku ma IS , co jest b. przydatne przy fotografii z reki , a taka sie w macro zdaza.
Na aps -c pozwala na zwiekszenie odleglosci , co jest sporym ulatwieniem
na FF moze pelnic takze funkcje obiektywu portetowego , a na aps - c - tele .
wsumie wszystko przemawia za setka , a ceny w porownaniu do innych obiektywow najnowszej generacji wydaja sie niewygorowane.
z 60 ka na ff nie bedzie wiadomo co zrobic.
Czyli pisząc o IS-ie masz na myśli wersję L. No właśnie - czy wydać ok. 2700-3000 na wersję z czerwonym paskiem, czy ok. 1200-1500 za używkę zwykłej setki macro? Tak jak wspomniałem fotografia to dla mnie hobby, a różnica w cenie między jednym i drugim jest znacząca. Czy brak ISa będzie dla mnie rzeczywiście odczuwalny? Czy zwykłą setka da się mimo brak IS zrobić ostre zdjęcie z ręki, czy zostaje tylko statyw?
Tak , wersje L , ale czy ja potrzebujesz ?
Jesli uzywal bedziesz sporadycznie , to niekoniecznie - zamrozony pieniadz , tracacy na wartosci.
jest b . dobra alternatywa - tamron 90 /2,8 VC macro.
optycznie porownywalny , nie jest gorszy . uzywany kosztuje grosze , ma skutzeczna stabilizacje i szybki / cichy AF.
Nie popelnisz bledu kupujac.
To jest obiektyw o nieco delikatniejszej budowie wewnetrznej , ale amatorzy maja to do siebie , ze dbaja o swoja optyke jak o przyslowiowe jajko , wiec przy normalnej eksploatacji roznic nie zauwazysz , ani w jakosci obrazowania , ani w niezawodnosci.
Stabilizacja jest bardzo, bardzo przydatna - to wiecej niz tzw elektroniczny statyw.
Pozwala na uzyskanie fotografujac z reki na niektorych typowych czasach naswietlenia realnie wyzsza rozdzielczosc obrazowania .
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 31-05-2020 o 12:03
IS oczywiście jest przydatny, ale zwróć uwagę na problem oświetlena, specjalną lampą, blendą czy jakimiś domowymi konstrukcjami. Sprawdź fora makro foto pod tym kątem. Może więcej i taniej uzyskasz kupując obiektyw bez IS i dopracowując oświetlenie.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz