przelomowe ?
byc moze dla tych , ktorym nie chcialo sie nigdy przeczytac powazniejszego podrecznika na te tematy.
myli sie eizo , ktory wprowadzil funkcje " ochrony oczu", przy ktorej wyraznie Spada przenoszony przez Monitor Kontrast.
Spada rowniez jakosc obrazowania i to wyraznie.
wedlug tutaj gloszonych teorii obraz jest lepszy a Kontrast nie spada.
zastanawia mnie calkowity brak krytycyzmu wobec wypowiedzi ewidentnie niesluzsnych.
--- Kolejny post ---
tak jest i przez pare miesiecy tak bylo , dostarczajac do oczu full mocy.Mi chodziło o to, że czasem jest tak jasno w pomieszczeniu, że wykorzystasz te 100% mocy; porównując do głośnika, może być tak głośno dookoła, że będziesz słuchał na full
obraz byl piekny.
po czasie zaczalem odczuwac zmeczeni i bol.
konieczna byla wizyta u oklisty.
musialem przejsc na tryb " ochrona oczu" , ktory w tym celu eizo przewidzial i wbudowal.
w tym trybie Spada i najwyzsza jasnosc i Kontrast monitora.
gdyby pozostawic jasnosc a podniesc czernie i w ten sposob zmniejszyc Kontrast , obciazenie dla oczu byloby jeszcze wieksze, gdyz emisja swiatla bylyby wieksza. Obciazenie oczu wynika nie tyle z duzego kontrastu , co z wysokiej dostarczonej energii , tyle ze aby dostrczyc duzo energii Konieczny jest przy tym wysoki Kontrast przy ustalonych czerniach.
dla mnie sa to rzeczy tak oczywiszte , moze dlatego , ze Jest to czescia wyuczonego zawodu , stad wydaje mi sie , ze nie sposob tego nie zrozumiec.
ale poniewz dziedzina ta jest uznawana za jedna z trudniejszych , byc moze rzeczywiscie nie jest to takie oczywiste jak sadze.
w trybie " ochrona oczu" obraz na monitorze nie jest wyraznie lepszy od tego na innych tanszych monitorach.
To jest porownywalna jakosc . Wyraznie nizsza , od tej , jaka ten Monitor moze wyswietlic.
przeciez eizo musial wiedziec co trobi dajac taka mozliwosc nastawy monitora.