Pokaż wyniki od 1 do 10 z 489

Wątek: Ostrzeżenie - ZPK Mastiff i Tom01

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Ostrzeżenie - ZPK Mastiff i Tom01

przelomowe ?

byc moze dla tych , ktorym nie chcialo sie nigdy przeczytac powazniejszego podrecznika na te tematy.

myli sie eizo , ktory wprowadzil funkcje " ochrony oczu", przy ktorej wyraznie Spada przenoszony przez Monitor Kontrast.
    Spada rowniez jakosc obrazowania i to wyraznie.

wedlug tutaj gloszonych teorii obraz jest lepszy a Kontrast nie spada.

zastanawia mnie calkowity brak krytycyzmu wobec wypowiedzi ewidentnie niesluzsnych.

--- Kolejny post ---

Mi chodziło o to, że czasem jest tak jasno w pomieszczeniu, że wykorzystasz te 100% mocy; porównując do głośnika, może być tak głośno dookoła, że będziesz słuchał na full
    tak jest i przez pare miesiecy tak bylo , dostarczajac do oczu full mocy.
    obraz byl piekny.
    po czasie zaczalem odczuwac zmeczeni i bol.
    konieczna byla wizyta u oklisty.

musialem przejsc na tryb " ochrona oczu" , ktory w tym celu eizo przewidzial i wbudowal.
    w tym trybie Spada i najwyzsza jasnosc i Kontrast monitora.

gdyby pozostawic jasnosc a podniesc czernie i w ten sposob zmniejszyc Kontrast , obciazenie dla oczu byloby jeszcze wieksze, gdyz emisja swiatla bylyby wieksza. Obciazenie oczu wynika nie tyle z duzego kontrastu , co z wysokiej dostarczonej energii , tyle ze aby dostrczyc duzo energii Konieczny jest przy tym wysoki Kontrast przy ustalonych czerniach.

dla mnie sa to rzeczy tak oczywiszte , moze dlatego , ze Jest to czescia wyuczonego zawodu , stad wydaje mi sie , ze nie sposob tego nie zrozumiec.
    ale poniewz dziedzina ta jest uznawana za jedna z trudniejszych , byc moze rzeczywiscie nie jest to takie oczywiste jak sadze.

w trybie " ochrona oczu" obraz na monitorze nie jest wyraznie lepszy od tego na innych tanszych monitorach.
    To jest porownywalna jakosc . Wyraznie nizsza , od tej , jaka ten Monitor moze wyswietlic.

przeciez eizo musial wiedziec co trobi dajac taka mozliwosc nastawy monitora.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie Odp: Ostrzeżenie - ZPK Mastiff i Tom01

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    Tom mowi - to niech sasiedzi tez kupia sobie wzmacniacze 100 wat , wtedy uszy przestana cie bolec , bo nie bedziesz tak bardzo slyszal wlasnego wzmacniacza..
    W żadnym wypadku nic takiego nie napisałem. Czy ja naprawdę piszę tak bardzo niejasno? Mówię, że przeniesienie wrażeń z koncertu nie polega na dużej głośności. Jedno ze słów kluczy to "akustyka pomieszczenia". Nawet jakby ktoś chciał, nie postawi kilowatowych kolumn i m.in. z powodu akustyki pomieszczenia nie odtworzy wrażeń z koncertu. Tak samo, przeniesienie wrażeń ze słonecznej plaży w zacisze pracowni z monitorem nie polega na zadawaniu tysięcy nitów jaskrawości. Analogiczne do akustyki, oświetlenie pomieszczenia nie pozwoli odtworzyć słońca przez wywalenie jaskrawości ekranu w rejony spawarki.

Między wierszami lansuje się Pan na fachowca, więc wydaje się, że powinien Pan o takich rzeczach wiedzieć. Sposób widzenia determinuje to, czego jest więcej w polu widzenia, czyli otoczenie, nie mały prostokąt monitora. Sam Pan wspominał o zjawiskach związanych z zakłóceniami postrzegania jasności przez wpływ otoczenia. Otóż, skoro w tym przypadku nawet Pan liczył kontrasty i oświetlenie wpływ miało, to dlaczego wybiórczy? Dlaczego nie zestawia Pan podobnej relacji z punktem bieli?

Mocno upraszczając mechanizmy: Przy audio w domu jest cicho i dowalenie 180dB przekroczy próg bólu uszu. Przy obrazie, w domu jest ciemno i dowalenie setek nitów przekroczy próg bólu oczu. Widać analogię? Pan natomiast twierdzi, że jak nie dołożymy do pieca, to upadnie dynamika. Bzdura, bzdura, bzdura. Zmniejszając wszystkie poziomy tak, aby najniższe sygnały, czy to najcichsze dźwięki, czy najciemniejsze odcienie do poziomu "szumu tła", siłą rzeczy przesuniemy tez górę zakresu. Stały kontrast, pamiętamy? Jako, że przy słabych sygnałach nasza percepcja zmienia "charakterystykę czułości", w audio dynamikę zachowuje się przez odpowiednią equalizację, w obrazie przez odpowiednią krzywą półtonalną. I tyle. Słyszymy i widzimy to co mamy słyszeć i widzieć z zachowaniem dynamiki właściwej dla sprzętu odtwarzającego.

przelomowe ?

byc moze dla tych , ktorym nie chcialo sie nigdy przeczytac powazniejszego podrecznika na te tematy.
    Nie tyle przełomowe, co próbujące łamać podstawowe zasady percepcji.

myli sie eizo , ktory wprowadzil funkcje " ochrony oczu", przy ktorej wyraznie Spada przenoszony przez Monitor Kontrast.
    Spada rowniez jakosc obrazowania i to wyraznie.
    Nie, EIZO się nie myli i implementuje tryby "ergonomiczne" w konkretnym celu. Jeśli jest Pan zaznajomiony z właściwościami posiadanego sprzętu, to dlaczego zdaje się nie rozumieć tego, że firma takie tryby pracy wprowadza np w celu zmniejszenia obciążenia wzroku (redukcja niebieskiej części widma) np przy czytaniu książek na ekranie. Nie wiem czy Pan zauważył, ale w materiałach informacyjnych jest książka czy tam gazeta, jako ilustracja do czego ten tryb służy.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2019-08-20 o 15.31.30.png
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	124,4 KB
ID:	2637

Źródło: eizo.com

wedlug tutaj gloszonych teorii obraz jest lepszy a Kontrast nie spada.
    Zmniejszając jaskrawość kontrast nie spada. To niemożliwe w LCD. Myślę, że zwykły pomiar wyprowadziłby Pana z błędu.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 20-08-2019 o 15:56

Uprawnienia umieszczania postów