dlatego , ze w trybe RGB wykorzystuje pelny zakres tonalny monitora.

emisja w czerniach jest gdzies w okolicach tych teoretycznych 0,8 cd/m2

przechodzac z RGB na ochrone oczu wyraznie Spada jasnosc w swiatlach , nie mierzylem , ale to moze byc wiecej spokojnie 4 razy nizsza emisja , czernie sa niezmienne. Najprawdopodobnie krzywa Gamma zostaje z prawej strony obnizona w tym trybie.

niezaleznie od dywagacji teoretycznych.

przelaczajc z RGB na ochrone oczu jakosc obrazowania jest wyraznie gorsza.
jest nadal niezla , porownywalna z tanszymi monitorami , ale zdecydowanie gorsza niz w RGB.
To widac natychmiast.

Mozna dluzszy czas pracowac , choc i tak staram sie ograniczac. Wielogodzinne sesje to juz historia.

Udaloby sie Kontrast podniesc w tym trybie sciemnniajac swiatlo otoczenia , czyli dla oczu bylby to ponownie wzrost jaskrawosci.

tutaj limitem nie jest kalibracja a wrazliwosc moich oczu.

Doswiadczenie jakie zrobilem - tak obraz jest wspanialy , ale przy dluzszej pracy przemeczyl oczy , wiec nastepny Monitor bedzie nizszej klasy , tanszy o mniejszym kontrascie , gdyz zbyt wysoki jest nie dla mnie.

czy mozna takiemu mojemu doswiadczeniu , przezytemu w realu przeczyc ?

Jesli w ogole chodzi o ten eizo , to on juz fabrycznie byl b. dobrze skalibrowany , to co wprowadzila moja kalibracja to w zasadzie tylko uwzglednienie swiatla otoczenia - nie byla to jakas duza zmiana . Bez tej kalibracji tez bym sie mogl obejsc.