Pokaż wyniki od 1 do 10 z 98

Wątek: Dylematy posiadacza 80d

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Dylematy posiadacza 80d

Cytat Zamieszczone przez jamto Zobacz posta
    .... Kiedy zobaczyłem ilość punktów AF w 80d znów powróciło pytanie po co aż tyle? Chyba jednak jakiś sens to ma. Instrukcja jednak aż ta dokładnie na to pytanie nie odpowiada. Natomiast podzieliła szkła na grupy (o czym już wspomniałem) i tu już zupełnie poległem. Nie wiem czy się tym przejmować czy w tym tkwi jakaś tajemnica ostrych zdjęć... ...
    Podział obiektywów na grupy pokazuje które obiektywy wykorzystują zaawansowane czujniki śledzenia. To wszystko pisze w instrukcji obsługi i dziwię się że tego nie znalazłeś, skoro znalazłeś podział na grupy :-) Na przykład dla 7D2 dziadek EF 50mm f/1.4 USM z Grupy A wykorzystuje punkty krzyżowe wszystkich stref i podwójnie krzyżowy centralny, ale już ceniony EF 100mm f/2.8 Macro USM z grupy E tylko krzyżowe centralnej strefy oraz po dwa pionowe rzędy strefy lewej i prawej, przy czym punkty mierzą tylko liniami poziomymi. Czy to znaczy że EF 50 jest ostrzejszy od EF 100 Macro? Nie, to znaczy, że jeśli masz dużą ilość punktów krzyżowych, stara pięćdziesiątka szybciej złapie ostrość przy korzystaniu z bocznych stref lub wybranych bocznych punktów.
    Ostatnio edytowane przez Wieslaw18 ; 29-12-2018 o 15:06

Uprawnienia umieszczania postów