Chyba tylko szkieł, bo Sony reklamuje a9 wśród zawodowych fotografów sportowych i się sprawdza. R czy Z to zabawki w porównaniu do a9
Chyba tylko szkieł, bo Sony reklamuje a9 wśród zawodowych fotografów sportowych i się sprawdza. R czy Z to zabawki w porównaniu do a9
))))))))
Canon już się obudził i ma dać 5-osiowy IBIS w R mark II
https://www.canonrumors.com/5-axis-i...es-camera-cr2/
Za trzy, cztery lata dodadzą dwa sloty, za pięć poprawią AF dając zmniejszone pole punktowego ostrzenia![]()
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
W kwestii formalnej. Mistrzostwa Świata w Piłce Kopanej 2022, a nie Igrzyska Olimpijskie. Łączny udział bezluster wśród zawodowych fotoreporterów nie przekroczy 20% (z czego większość to będzie Nikon i Canon + 2 egzemplarze Sony a9II opłacone przez Sony). Reszta to będą lustrzanki. Plus kolega Jan Pawlak oczywiście.
To oczywiście żadna "próba" ale kilku moich znajomych zrobiło przesiadkę zafascynowani możliowśicami jakie dają korpusy A7 i z tego co wiem to może częściowo poza jednym praktycznie nie zmienili szklarni. Wczoraj jeden do mnie pisał na fb, że chce pojechać na jakiś pokaz eRki, bo myśli o powrocie. Giełda na KKM też jakaś taka żywsza sie zrobiła. Nie wiem może efekt nowości a może jednak być tak że ta migracja jest i będzie.
Tzn? Obie to spółki publiczne, mają zarabiać jak najwięcej dla akcjonariuszy? Co jeszcze?
Sony ma problem wizerunkowy od początku poważnego wejścia w foto (po zakupie działu foto w Minolcie). Z napisem Minolta na aparatach byłoby im znacznie łatwiej. Marka ogólnie mówiąc nie jest kojarzona z foto, a jaki jest to konserwatywny rynek boleśnie przekonał się taki gigant jak Samsung.
Znaczy się jakie linie technologiczne muszą zmienić i co przestawić żeby zacząć produkować te ML??? Jakie technologie?
Póki co zarejestrowali bezlustro z matrycą o ilości pikseli taką samą jak w 6DmkII to może oznaczać stosunkowo szybką premierę. Czy będzie to wypas - bardzo wątpię - wręcz odwrotnie.
Zgłosili też patent na podwójny IS w szkłach więc licho wie co tam kombinują ale może wsadzą ten IBIS choćby dla tzw. św. spokoju....
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja w sumie bardziej myślałem o eksodusie z lustrzanek Canona (z 6Dmk2) na R plus z A7 na R.
Bardzo wiele osób ma A7 ze względu na szkła inne niż natywne. Do tej pory, do lustrzanek by cos podczepić to były duże ograniczenia. Manualne M42, szkła Leiki, Voigtlandery, Takumary itp - tym się pracowało względnie fajnie, lepiej niż na lustrzankach. Filmującym nie bardzo przeszkadzało, że to manuale, bo oni czesto pracują w manualu. W canonie przejściówki z dandelionem, ograniczona funkcjonalność. Dużo na Sony przeszło ze względu na to, że nie tylko fotografowali, ale tez i filmowali.
W systemie Nikona to było 5x widoczniejsze niż w Canonie, bo tam było jeszcze gorzej z innymi szkłami (największy rejestr) i z filmowaniem, bo AF w filmowaniu w nikonie leżał.
Teraz wszyscy ci ludzie mogą wracać. Niektórzy nie polubili Sony, chcą wracać.
Wiele osób z Sony nie miało szkieł natywnych.
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
6DII to najnowsza lustrzanka FF Canona, a w obiegu jest jeszcze sporo 5D (I , II i III) i 6D. Ich użytkownicy staną przed dylematem: ML czy nowsza DSLR (jest jedna). I tu możliwy jest wspomniany exodus. Chociaż myślę, że ewentualny zapał skutecznie wyhamuje biadolenie posiadaczy Sony nad brakami R.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Nie bardzo rozumiem po co ciągle zaśmiecać ten wątek tymi powracającymi wrzutkami fanów sony? Przecież jeżeli ktoś chciałby się czegokolwiek dowiedzieć z tego wątku, musi przebrnąć przez morze spamu.
Ostatnio edytowane przez sv ; 10-12-2018 o 22:53