Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Jeżeli masz te dwa aparaty u siebie to mam do Ciebie pytanie.

Czy jest widoczna duża różnica pomiędzy obrazem wyświetlanym przez EVF w obydwu aparatach? Pytam się bo miałem już R-kę, wiem jak wygląda obraz w jego EVF i szczerze mówiąc nie porwał mnie zbytnio ten widok wraz z muszlą oczną która mnie jako noszącego okulary wybitnie irytowała*.

Jednocześnie oglądam cały czas filmiki na YT dotyczące Nikona Z6/Z7 i obraz w ich EVF wygląda na taki co to ma nieco bardziej podkręconą ostrość (co też nie wszystkim się może podobać) i daje wrażenie obcowania z wizjerem optycznym z DSLR a nie z EVF (ta opinia pojawia się również w recenzjach pisanych).

...

Nie rozumiem dlaczego nie można kupić w Polsce samego aparatu EOS R bez przejściówki. Ta z pierścieniem wybitnie ułatwia życie bo właśnie można by do niej przypisać korektę ekspozycji albo błyskawiczną zmianę ISO. Po co mi standardowa przejściówka jak mógłbym kupić sobie sam aparat i od razu tę lepszą z pierścieniem?

* Nie tylko mnie choć ja pierwszy o tym napisałem http://www.canon-board.info/threads/...=1#post1379290

Źródło: https://www.optyczne.pl/413.1-Test_a...st%C4%99p.html
    Zrobiłem szybkie porównanie (typu OKD; R+EF50/ 1.2, Z7+24-70/4) i wyszło mi tak:

1. Światło dzienne, jasno
    Nie widzę różnicy. Bardzo dobry obrazek w obu wizjerach pod względem rozdzielczości, ostrości obrazu i wyświetlanych informacji. O kalorymetrii się nie wypowiadam - nie znam się.

- AF-S, pojedyncze zdjęcia
    * R: nie ma żadnego zaciemnienia po naciśnięciu spustu
    *Z7: zaciemnienie przez ułamek sekundy (coś jak w lustrze )

- AF-C/Servo, seria
    Wyświetlenie spowolnione w oby wizjerach., ale nie ma zaciemnienia. Obrazek po prostu nie jest płynny. W R-ce jest opcja szybkiego odświeżania obrazu, ale nie mogę jej uruchomić z 50L i nie wiem co by to dało.

2. Ciemny pokój
    Obraz w R-ce ma odrobinę szumu niż przy dobrym oświetleniu.. W Z7 obrazek jest zdecydowanie gorszy, bardziej zaszumiony. Może to być wynikiem różnicy jasności użytych obiektywów. Wieczorem sprawdzę jak wygląda to w R+16-35/4.

Noszę gogle ale żadna z muszli mi nie przeszkadza. Pewnie jestem mało wymagający.
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 11-12-2018 o 12:54
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Uprawnienia umieszczania postów